Κύριο άρθροΥγεία

Υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια κατά της γρίπης, όπως το διαβεβαιώνει ο Διευθυντής Υγείας  Χρήστος Παπαδόπουλος

Υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια κατά της γρίπης, όπως το διαβεβαιώνει ο Διευθυντής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας  κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Όπως ανέφερε αρχικά «Είμαστε σε φάση που έχει ήδη αρχίσει η επιδημία της γρίπης. Γενικά τα στοιχεία που υπάρχουν είναι στοιχεία πανελλαδικά και όχι στοιχεία ανά νομό. Ωστόσο το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος εμβολιάζεται. Σε ποσοστό 40%  έως  50%  ο κόσμος έχει εμβολιασθεί» .

Η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου είναι αυτή κατά την οποία η γρίπη παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και φέτος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιό της γρίπης και την προφύλαξη απ’ αυτόν.

Από τις αρχές Οκτώβρη έως τα μέσα Ιανουαρίου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 έτη, με τα κρούσματα να οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας 83 ετών και το κρούσμα οφείλεται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 75% για να πούμε ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό τοίχος προστασίας και ότι έτσι μπορούμε να εμποδίσουμε μια περίπτωση έξαρσης της επιδημίας. Βέβαια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου η εμφάνιση εμβολιασμών δεν ξεπερνούσε σε συχνότητα το 10-15% μπορούμε να πούμε ότι πια κινούμαστε πολύ καλά.

Επίσης παρήγορο και ελπιδοφόρο είναι ότι πλέον έχει αρχίσει να εμβολιάζεται και το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε ένα ικανό ποσοστό. Αυτό εμάς μας παρηγορεί αν σκεφθεί κανείς μάλιστα ότι πριν την πανδημία της γρίπης εμβολιάζονταν μόνο ένα 2-3% του πληθυσμού!

Τώρα έχουμε φτάσει στο 25-30% οπότε αυτό σημαίνει ότι και οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν το εμβόλιο της γρίπης οπότε στηρίζουν και οι ίδιοι τους το όλο εγχείρημα. Βέβαια το σωστό είναι να ανέβει και άλλο αυτό το ποσοστό των εμβολιαζομένων».

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΙ ΘΑΝΑΤΩΝ

Τις τελευταίες βδομάδες έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 3 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε κρούσμα που δεν νοσηλεύτηκε σε Μ.Ε.Θ. Κατά την εβδομάδα 07 – 13 Ιανουαρίου 2019, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή.

Ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού τον οποίο κάποιοι αποφεύγουν.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «Στα νοσοκομεία θέλουμε εμβολιασμούς και αυτός είναι ο στόχος μας. Εμβόλια για όλους. Παράλληλα ελλείψεις δεν έχουν σημειωθεί. Τα εμβόλια υπάρχουν, ακόμη και τώρα που είμαστε στο Γενάρη και επειδή η γρίπη θα τραβήξει, ένας που θέλει να εμβολιασθεί ας το κάνει και τώρα.

Γενικά ο κόσμος πρέπει να προσέχει, πρέπει να εμβολιάζεται. Πρέπει όμως να τηρούμε και τους κανόνες υγιεινής. Όταν φτερνιζόμαστε πρέπει να μην το κάνουμε εμπρός στο πρόσωπο του άλλου.

Επίσης πρέπει να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε τα περιβάλλοντα που έχουν πολυκοσμία και συγχνωτισμό μια και όλα αυτά ενισχύουν τις παθήσεις. Πρέπει όμως να τρεφόμαστε και σωστά για να ενισχύουμε την άμυνα μας και να μην αρρωσταίνουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *