Τρίτη σε όλη την Ελλάδα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης στις εισπράξεις από τον τουρισμό

Εξαιρετικά είναι τα νούμερα της τουριστικής κίνησης στην Περιφέρειά μας αλλά και στον Νομό καβάλας για το φετινό καλοκαίρι, όπως τα παρουσιάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε με συγκεκριμένους αριθμούς.

«Όπως είναι γνωστό», είπε χαρακτηριστικά, «οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Και σύμφωνα και με τους αριθμούς αλλά και με την αίσθηση που επικρατεί στην αγορά, φέτος είναι η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών. Κι αυτό αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το 2017, τουριστικά, η Περιφέρειά μας έφτασε στο απόγειο των τουριστικών δεδομένων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε από το αεροδρόμιο της Καβάλας, για τον Ιούνιο του 2018 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, είχαμε μία αύξηση των επιβατών από τις εξωτερικές πτήσεις σε ποσοστό 10% που σε απόλυτους αριθμούς συνεπάγεται 5000 περισσότερους τουρίστες στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον μεθοριακό σταθμό της Κομοτηνής, το πρώτο 6μηνο του 2018, από Ιανουάριο μέχρι και Ιούνιο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, έχουμε αύξηση περίπου 13%. Αυτός ο τελωνειακός σταθμός της Νυμφαίας είναι ο κύριος οδικός άξονας που ενώνει την περιφέρειά μας με τις βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Μολδαβία. Γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι αυτή η αύξηση που έχουμε και από τη Νυμφαία. Επίσης, όσον αφορά τους αριθμούς σύμφωνα με το τελωνείο των Κήπων και των Καστανέων, το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό είχαμε μία αύξηση σε ποσοστό 1,47%, σε ό,τι αφορά τους Τούρκους που έρχονται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για το πρώτο τρίμηνο του 2018, από Ιανουάριο μέχρι και το Μάρτιο, η Περιφέρειά μας κατατάσσεται στην 3η θέση σε ταξιδιωτικές εισπράξεις με 42 εκατομμύρια ευρώ. Είναι 3η στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας. Πρώτη είναι η Αττική, δεύτερη η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τρίτη η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Επίσης, έχουμε περίπου 250 χιλιάδες -248 χιλιάδες, συγκεκριμένα- διανυκτερεύσεις και περίπου 250 χιλιάδες επισκέψεις. Επομένως, νομίζω ότι και φέτος τουριστικά η χώρα μας και η περιφέρειά μας πάει πάρα πολύ καλά, αλλά εμείς δεν μένουμε εδώ. Φυσικά, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για το 2019».

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης των τουριστών είπε ότι «για τα 2018, αλλά και για το 2017, οι μεγάλες αγορές για την περιφέρειά μας είναι από τις βαλκανικές χώρες. Είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία. Φέτος είχαμε μία αύξηση των Σέρβων τουριστών και στη Θάσο αλλά και στην πόλη της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στη Σαμοθράκη. Φυσικά έχουμε τους Ρώσους που έχουν κάνει και επενδύσεις εδώ στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έχουμε και τις παραδοσιακές αγορές. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα σε επισκεψιμότητα για την περιφέρειά μας από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς επίσης έχουμε πάρα πολλούς Βρετανούς. Συνεργαζόμαστε με μεγάλα τουριστικά γραφεία, με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και φέτος έχουμε μία νέα αγορά, αυτήν του Βελγίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε για πρώτη φορά την αεροπορική σύνδεση του Βελγίου, από τις Βρυξέλες, στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς επίσης έχουμε και πάρα πολλές αεροπορικές συνδέσεις- τσάρτερ από σκανδιναβικές χώρες αλλά και από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Επαναλαμβάνω ότι τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά. Αυτό δείχνει ότι γίνεται μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά από όλους τους φορείς. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στις Ενώσεις Ξενοδόχων Καβάλας, Θάσου και Θράκης, και στην Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, στους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στα Επιμελητήρια, στους δήμους, γιατί έχουμε συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο τουρισμός είναι μια από τις, αν όχι η «βαριά βιομηχανία», σημαντικότερες της χώρας και της περιφέρειάς μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικά τα νούμερα που έδωσε για το πρώτο τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδας. Έχουμε 42 εκατομμύρια εισπράξεις και 601 χιλιάδες διανυκτερεύσεις».

ΡΕΚΟΡ

Για το αν θα μπορέσει να καταρριφθεί και το ρεκόρ, είπε ότι «δεν μπορώ να πω για τη συνολική εικόνα της χώρας, αλλά εδώ για την περιφέρειά μας νομίζω ότι θα καταρρίψουμε τα νούμερα που είχαμε το 2017, που έχουμε τα επίσημα νούμερα. Μπορούμε να τα επεξεργαστούμε στο τέλος του 2018- αρχές του 2019, γιατί τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά και για τον Ιούλιο, που τα στοιχεία θα τα πάρουμε αρχές Αυγούστου, κυρίως από το τελωνείο των Κήπων που έχουμε μία αυξητική κίνηση, από την Τουρκία στη χώρα μας. Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τα θετικά μηνύματα που έχουμε από την αγορά της Ρουμανίας που είναι μια μεγάλη χώρα, έχει πληθυσμό περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους και είναι ιδιαίτερα ανερχόμενη οικονομία και οι Ρουμάνοι ταξιδεύουν. Επομένως, με τα μηνύματα που έχουμε και από τη Θάσο και από τη Σαμοθράκη για τους Ρουμάνους, νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τα ποσοστά επισκεψιμότητας που είχαμε το προηγούμενο έτος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.