Κύριο άρθροΠολιτική

Τρέχουν οι διαδικασίες και τοπικά σε ότι αφορά το Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή στις 13 & 14 Νοεμβρίου με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Τρέχουν οι διαδικασίες και τοπικά σε ότι αφορά το Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή στις 13 & 14 Νοεμβρίου με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με το βουλευτή Καβάλας κ. Παπαφιλίππου στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περίπου 20 υπουργοί και τα συμπεράσματα θα συμπεριληφθούν στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του 2021.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Παπαφιλίππου τόνισε πως «όντως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, εκτιμώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας, έχει γίνει πάρα πολύ σοβαρή προεργασία. Δηλαδή ήρθαμε σε επαφή σε όλους τους νομούς με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, συγκεντρώσαμε τις προτάσεις τους και προφορικά, μας τις υπέβαλαν και γραπτά. Πρόκειται να έρθουν 15 ως 20 υπουργοί οι οποίοι μάλιστα εκτός από το ότι θα χαράξουν τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, από κοινού βέβαια με τους τοπικούς φορείς, αυτό είναι το σημαντικότερο και για αυτό οργανώνονται τα περιφερειακά συνέδρια, είναι άκρως δημοκρατική διαδικασία για να έχουν λόγο και οι τοπικοί φορείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη της περιοχής τους. Οι υπουργοί που θα έρθουν θα δώσουν και συγκεκριμένες απαντήσεις για θέματα που τους έχουν τεθεί εκ των προτέρων, θα δώσουν επίσης απαντήσεις για τυχόν εκκρεμότητες που υπάρχουν στην περιοχή μας και σκοπός είναι τα συμπεράσματα του συνεδρίου αυτού να ενσωματωθούν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το 2021».

ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τόνισε δε πως «φυσικά θα έρθει και ο πρωθυπουργός και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους ενδιαφερόμενους να λάβουν ουσιαστικό μέρος, έλαβαν ουσιαστικό μέρος κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, αλλά είναι αναγκαίο να παραστούν και οι ίδιοι στο συνέδριο. Παράλληλα θα οργανωθούν έξι στρογγυλά τραπέζια που θα έχουν ειδικά θέματα να αντιμετωπίσουν και να βρουν λύσεις. Να πω βέβαια ότι είναι στο τελικό στάδιο ο σχεδιασμός, εν πολλοίς έχει ολοκληρωθεί, μπαίνουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για αυτό δεν κάνουμε κι επίσημες ανακοινώσεις. Είναι σημαντική και η έλευση του πρωθυπουργού ο οποίος θα εξαγγείλει πράγματα και θα δεσμευτεί. Θα δημιουργηθεί ειδική κυβερνητική επιτροπή η οποία θα ελέγχει την τήρηση των όσων έχουν εξαγγελθεί. Και θα υπάρχει διμηνιαία ή τριμηνιαία αναφορά στον πρωθυπουργό. Δεν είναι για το θεαθήναι, δεν είναι για επικοινωνιακούς λόγους, είναι συνέδριο ουσίας».

ΣΤΗ ΒΦΛ;

Ερωτηθείς αν ισχύει αυτό που γράφτηκε ότι θα επισκεφθεί τη ΒΦΛ ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπαφιλίππου σημείωσε πως «είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε, εν πάση περιπτώσει δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, θα έχει ολοκληρωθεί περί το τέλος της εβδομάδας οπόταν και θα κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις. Για τη βιομηχανία δεν θα ήθελα να πω τίποτα, είναι ένα λεπτό χρονικό σημείο και δεν είναι ανακοινώσιμο τίποτα σε αυτήν τη χρονική στιγμή. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τους απολυμένους και την τοπική κοινωνία και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτή είναι η προσδοκία μας και η ελπίδα μας και πιστεύω ότι θα συμβούν αυτά τα πράγματα. Και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και πάρα πολύς κόσμος έχουν πάρει την υπόθεση στις πλάτες τους και παλεύουν για την ορθή επίλυσή της που πιστεύω ότι θα λάβει χώρα το προσεχές διάστημα».

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Για τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου σημείωσε πως «παρά το θόρυβο το μεγάλο αποκαταστάθηκε η γραμμή Πρίνου – Καβάλας. Είναι βέβαια μια λύση προσωρινή, με την έννοια ότι το πλοίο της άλλης ναυτιλιακής εταιρίας θα καλύψει τα δρομολόγια για όσο χρονικό διάστημα είναι σε ακινησία λόγω της βλάβης το φέρρυ μπόουτ Άγιος Παντελεήμονας. Επίσης να πω ότι παλεύουμε ώστε ο αριθμός των δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή να αυξηθεί. Εξετάζονται διάφορες λύσεις, ελπίζω και πιστεύω και επιδιώκουμε αν είναι δυνατόν μέχρι και την έναρξη του συνεδρίου να έχουμε κάτι πιο ευχάριστο. Ενδιαφέρον για τη γραμμή αυτή κατά τη χειμερινή περίοδο έδειξε μόνο η ΑΝΕΘ και της αξίζουν συγχαρητήρια. Για αυτό και περιορίστηκαν στον αριθμό των δύο δρομολογίων. Εάν υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλη ναυτιλιακή εταιρία είναι σφόδρα πιθανόν να είχαμε περισσότερο δρομολόγια που θα κάλυπταν και μεγαλύτερο εύρος της μέρας. Γιατί τώρα το εύρος της μέρας είναι πάρα πολύ μικρό, δεδομένου ότι το τελευταίο φέρρυ μπόουτ φεύγει από Καβάλα 1.30 και από τη Θάσο 11.30 και θα πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα γιατί όντως εξυπηρετεί η γραμμή αυτή το μεγαλύτερο του ½ των μόνιμων κατοίκων της Θάσου, εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Πρίνου, συνδέει τη Θάσο με την πρωτεύουσα του νομού που είναι και όλες οι διοικητικές υπηρεσίες. Δυστυχώς η νομοθεσία που ρυθμίζει τα ζητήματα των θαλασσίων μεταφορών ενσωματώνει ενωσιακό δίκαιο, έναν κανονισμό της Ε.Ε. που ισχύει από την 1/1/2004 και οι δυνατότητες παρέμβασης του υπουργείου είναι ελαχιστότατες. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι σε περίπτωση που δεν εξυπηρετείται καθόλου μια γραμμή έχει τη δυνατότητα να υποβάλει υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας ώστε να υποχρεώσει ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή και ειδικά στη γραμμή Κεραμωτής Λιμένα υποχρεωτικά να δρομολογήσουν και πλοία στη γραμμή αυτή. Είναι πολυσύνθετο το ζήτημα, θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν έχει περιθώρια η κυβέρνηση να κάνει παρεμβάσεις, όσες τις δυνατότητες έχει τις αξιοποιεί προς όφελος της Θάσου και της Καβάλας και των τοπικών κοινωνιών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *