ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Τρέχει και δεν φτάνει η ΔΕΥΑΚ για την αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο χιονιάς

Πάρα πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ξανθόπουλος λόγω των πολλών σπασιμάτων σωλήνων ύδρευσης και κρουνών..  Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο, τα συνεργεία της επιχείρησης προγραμματισμένα επιχειρούν και σύντομα θα διορθώσουν όλες τις βλάβες.

Στις δηλώσεις του χθες το πρωί ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «δεν είναι μόνο η ένταση, αλλά είναι και η διάρκεια που είναι μεγάλη. Από το Σάββατο είμαστε πρωί βράδυ στο δρόμο προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία προκύπτουν. Από την Πέμπτη ειδικά που άρχισε ο καιρός σιγά σιγά με τον ήλιο να μαλακώνει και όλα αυτά που είναι παγωμένα να ξεπαγώνουν, καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται. Μόνο την Πέμπτη μέσα σε μισή ώρα είχαμε δώδεκα υδροστόμια, πυροσβεστικούς κρουνούς σπασμένους, μέσα σε μισή ώρα μόνο. Από κει και πέρα καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται, από το πρωί τις 7 -8 η ώρα που ξεκινάμε στην ουσία μέχρι τις 10-11 η ώρα το βράδυ, ανάλογα με το τι ώρα θα τελειώσουν τα προβλήματα αυτά. Είναι πράγματι δύσκολη η περίοδος, ο κόσμος και οι πολίτες μας ενθαρρύνουν και συνεργάζονται κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο για μας, διότι μας κάνει να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό το οποίο μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Πιστεύω ότι σιγά σιγά το σύστημα θα εξομαλυνθεί, νομίζω ότι από το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) θα αρχίσει σιγά σιγά το πράγμα να ηρεμεί, αλλά οι προβλέψεις για τις 15 και 16 του μηνός είναι τέτοιες που μας λένε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, να είμαστε σε ετοιμότητα, γιατί Κυριακή και Δευτέρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιμένουμε άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας, που ελπίζω να μην έχει την ίδια ένταση. Εν πάση περιπτώσει εμείς θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα».

ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ

Ερωτηθείς ο κ. Ξανθόπουλος τι πρέπει να πράξει ο πολίτης που θα διαπιστώσει σπάσιμο σωλήνα ύδρευσης, σημείωσε πως «είναι καλό να κάνω τη διευκρίνιση άλλη μια φορά. Να πω πού έχουμε υποχρέωση εμείς ως ΔΕΥΑΚ να επέμβουμε. Εμείς έχουμε υποχρέωση να επέμβουμε αν σπάσει το ρολόι για να το αντικαταστήσουμε και στα δίκτυα τα δικά μας, αυτό που φέρνει στη συγκεκριμένη γειτονιά νερό. Από το σωλήνα λοιπόν το Φ63 ή το Φ75 αυτό που φεύγει και έρχεται στο κάθε σπίτι είτε πριν είτε μετά το ρολόι είναι ιδιωτική παροχή. Φυσικά αν σπάσει εμείς θα πάμε να κόψουμε τη ροή του νερού, δεν θα αφήσουμε το νερό να χάνεται και να τρέχει. Αλλά την επισκευή θα την κάνει ο ιδιώτης πλέον γιατί είναι η παροχή η δικιά του. Εάν είναι κάτι που αφορά εμάς φυσικά θα το επισκευάσουμε εμείς».

ΚΑΤΙ ΑΝΟΙΧΤΟ

Διευκρίνισε δε πως «έχουμε διαμορφώσει έτσι τη δομή των συνεργείων της ύδρευσης και των συνεργείων των υδρομέτρων που τα προλαβαίνουμε, από την Πέμπτη  τα υδρόμετρα να έχουν περίπου είκοσι ή είκοσι πέντε αντικαταστάσεις να κάνουν σήμερα (σ.σ. χθες). Την Παρασκευή και το Σάββατο (σ.σ χθες και σήμερα) ότι άλλο έχει σπάσει θα αντικατασταθεί. Από κει και πέρα ο καιρός θα βοηθήσει για να αποκατασταθεί η ροή της υδροδότησης. Οποιαδήποτε σπίτια δεν έχουν νερό είναι γιατί προφανώς έχουν παγώσει οι παροχές τους και αν ξεπαγώσουν μην κάνουν το ίδιο λάθος, πρέπει να αφήσουν κάτι ανοιχτό να τρέχει σε 24ωρη βάση γιατί ο καιρός είναι πάλι παγωμένος. Μην κάνουμε το ίδιο λάθος και ξαναμείνουμε χωρίς νερό και έχουμε τα ίδια προβλήματα. Και από κει και πέρα ας φροντίσουμε και λίγο τις σωληνώσεις οι οποίες είναι εκτεθειμένες. Να τις μονώσουμε, να τις υπογειοποιήσουμε. Τα ρολόγια μας ας είναι σκεπασμένα, ας βάλουμε ένα φελιζόλ παραπάνω να τα προστατεύσουμε. Μην είναι εξωτερικά, μην είναι βορεινά, αυτά ας τα δούμε. Και αν δεν μπορούμε να τα δούμε τώρα μέσα στο Χειμώνα, μόλις την Άνοιξη ο καιρός το επιτρέψει ας κάνουμε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Να αλλάξουμε κάποια μόνωση που είναι φθαρμένη λόγω της πολυετίας, ας δούμε λοιπόν πάλι τις εξωτερικές μας σωληνώσεις, για να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα σε μια τέτοια ανάλογη κατάσταση» τόνισε καταληκτικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *