Το 35% αγγίζει η ανεργία στον Νομό Καβάλας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΕ
Στο 35% κυμαίνεται η ανεργία στον Νομό Καβάλας, με στοιχεία επίσημα της ΓΣΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων ετών. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστας Ποδάρας έκανε γνωστό ότι η μαύρη εργασία είναι πλέον καθεστώς. Παράλληλα δηλώνει ότι το Εργατικό Κέντρο είναι κοντά στους εργαζομένους σε οποιαδήποτε καταγγελία κατά της εργοδοσίας και θα τους στηρίξουν, όπως στηρίζουν και όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.
Όπως είπε «κάναμε μια υπέροχη εκδήλωση για την κοπή της πίτας μας στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Στέφανου και κάναμε δηλώσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους τον ιδιωτικό τομέα. Με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου βλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε περίπου 5%, επίσημα. Δηλαδή αγγίζει το 23% επίσημα. Αλλά εμείς βλέπουμε ότι το ποσοστό αγγίζει τουλάχιστον το 30% πανελληνίως. Αυτοί οι κύριοι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πολλές παραμέτρους, όπως η μαύρη εργασία, η εκ περιτροπής εργασία και πολλά άλλα. Να αναφέρω ότι το ποσοστό ανεργίας στο νομό Καβάλας αγγίζει πλέον το τρομακτικό 35%, από στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Επίσημα στοιχεία δηλαδή. Τη χρονιά που πέρασε βλέπουμε ότι το χάσμα της σημερινής κυβέρνησης και της κοινωνίας έχει αυξηθεί με τη συνεχιζόμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, τη βαριά φορολογία, όλα τας πάνδεινα που τραβάνε οι εργαζόμενοι και τελικά έχουν φτάσει οι άνθρωποι σε μια τρομερή απόγνωση. Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι, πλέον, σε κατάσταση φτώχειας. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Έχουν φτάσει οι άνθρωποι στο τέρμα τους».
ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό είπε ότι «λένε οι κυβερνώντες ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό 5-10%. Κατ’ αρχήν, για να γίνει αυτό πρέπει να συμφωνήσει και η Κομισιόν που συνδέει την αύξηση του κατώτατου μισθού με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Να δούμε τι έγκριση θα πάρουμε. Η θέση της ΓΣΕΕ και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να επανέλθει ο μισθός στα 751,39 ευρώ, όπως βρισκόταν πριν το 2013. Τουλάχιστον αυτό. Κι όχι τα ψίχουλα που θέλουν να δώσουν. Και σύμφωνα πάλι με δικά μας στοιχεία, αυτή η αύξηση δεν θα είναι πάνω από 4%. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το 2020 θα έχουμε μείωση του αφορολόγητου, θα εξανεμιστεί αυτή η αύξηση περίπου στα 15 ευρώ. Δηλαδή 15 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι από τη σημερινή κυβέρνηση.
Η θέση είναι τουλάχιστον αυτήν. Να πάμε στα 751,39 και έπειτα να αφεθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, τουλάχιστον, να έχουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες. Διότι ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία 8 χρόνια».
Για το αν μπορεί να αντέξει ο ιδιωτικός τομέας τέτοιους υψηλούς μισθούς, είπε ότι «είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό. Όχι φυσικά. Γι’ αυτό, δεν πρέπει αυτές οι αυξήσεις ή οι συλλογικές επαφές να γίνονται με σκοτεινές διαβουλεύσεις και υπουργικές αποφάσεις. Πρέπει να αφήσουν ελεύθερες τις παραγωγικές τάξεις, μισθωτοί και εργοδότες, να διαπραγματευτούν μόνοι τους αυτά τα πράγματα».
ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Τέλος είπε ότι η ΓΣΕΕ εκπονεί μία μελέτη για να δημιουργηθεί ένα εθνικό επαγγελματικό ταμείο που θα έχει σκοπό να δίνει ορισμένες επικουρικές συντάξεις ή και εφάπαξ παροχές. Να έχει ο εργαζόμενος εισφορά 0,5% και ο εργοδότης 1-1,5%. Είναι πολύ καλό αυτό αν γίνει, για όλους τους εργαζόμενους της χώρας.