ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας από σήμερα έως  τις  20 Νοεμβρίου στην Καβάλα

Ο Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «συν Αθηνά» διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας από σήμερα έως  τις  20 Νοεμβρίου στην Καβάλα, υπό την πνευματική αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τη στήριξη του Δήμου Καβάλας και του Δημοτικού Ωδείου, με γενικό θέμα Πολιτική Θεωρία: τί δε το κύριον εναι της πόλεως; «Ποια πρέπει να είναι η κυρίαρχη εξουσία της πολιτείας;».

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, η δήμαρχος Καβάλας κ.  Δήμητρα Τσανάκα, σημείωσε  ότι ο σύλλογος «συν Αθηνά» είναι ένας εξαιρετικής ποιότητας σύλλογος με δραστήρια στελέχη, ο οποίος ασχολείται με τη φιλοσοφία και την εφαρμογή της στο σήμερα. Παράλληλα επισήμανε ότι ο δήμος Καβάλας είναι το δεξί χέρι του συλλόγου στη διοργάνωση του συνεδρίου και σε όλες τις διοργανώσεις που κάνει.

Αναφερόμενη στα θεματικά πεδία του συνεδρίου η κ. Τσανάκα, ανέφερε  ότι αυτά είναι ο πολιτικός στοχασμός από την αρχαιότητα και τη διαχρονία της Ελλάδας, Κλασική, νεότερη και σύγχρονη πολιτική θεωρία, οι διεθνείς σχέσεις και το διακρατικό σύστημα, η ελευθερία και ισότητα, οι ποιότητες της δημοκρατίας, η αποτίμηση της συμβολής των κομμάτων στο νέο ελληνικό κράτος, η πολιτική φιλοσοφία και η θεολογία, η πολιτική φιλοσοφία και η τέχνη, καθώς και θέματα κοινωνικής και πολιτικής ανθρωπολογίας.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει σήμερα στις 10 το πρωί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη ενώ οι απογευματινές συνεδρίες θα γίνονται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Σήμερα η επίσημη έναρξη θα γίνει στην 4.30 το απόγευμα στην Μητρόπολη.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Από τη μεριά της η πρόεδρος του συλλόγου «συν Αθηνά» κ.  Κατερίνα Χατζοπούλου, στις δηλώσεις της και αφού ευχαρίστησε το Δήμο Καβάλας για την αμέριστη αρωγή του για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, τόνισε σχετικά ότι  «Η εξέταση των πολύπλευρων εκφάνσεων της ζωής των ανθρώπων στα κοινωνικά σύνολα είναι στόχος του παρόντος συνεδρίου. Παρά την ποικιλομορφία της ανθρώπινης διαβίωσης στις κοινωνικές ομάδες, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας με κεντρικό ερώτημα: ποιος πρέπει να κυβερνά τί δεῖ το κύριον εἶναι της πόλεως; «Ποια πρέπει να είναι η κυρίαρχη εξουσία της πολιτείας;» (Αριστοτέλης, Πολιτικά 3.1281a 11), επιδιώκει να θέσει επί τάπητος κεντρικά θέματα του εγχώριου και όχι μόνο, πολιτικού βίου, με στόχο την μεσοπρόθεσμη καλλιέργεια κάθετης κοινωνικής συνοχής και τη συγκρότηση σεβαστής και αξιοσέβαστης κοινωνικοπολιτικής δομής με πειθώ και χωρίς βία. Η χώρα μας ως γενέτειρα του πολιτικού στοχασμού, μέσα από τη σταδιακή σπουδή των αρχαιοελληνικών φιλοσοφικών κειμένων, την καλλιέργεια της κρίσης και της λογικής, με την αξιοποίηση της έρευνας των κοινωνικών επιστημών, μπορεί να δώσει παράδειγμα φιλοσοφικής διακυβέρνησης χωρίς αυστηρότητα και εμπάθεια προς κανέναν χώρο».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Για τους κεντρικούς ομιλητές που θα είναι συνολικά έξι (+ 41 εξωτερικοί εισηγητές) μίλησε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ.  Βασιλική Βασιλειάδου. Πρόκειται για τους: Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Ομ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Αγλαΐα Μελά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χαράλαμπος Σπυρίδης, Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοφάνης Τάσης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Freie Universität, Βερολίνο, Σωτηρία Τριαντάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας. Οι χώροι διεξαγωγής του συνεδρίου θα είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας (Κασσάνδρου 6) και η αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως (Μητροπόλεως και  Παλαιολόγου). «Το συνέδριο στηρίζει επίσης ο ΟΔΕΓ Καβάλας, ενώ συμμετέχει με μουσικά δρώμενα και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής N. Καβάλας, το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ και λοιποί τοπικοί φορείς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον Δήμο Καβάλας, την Δήμαρχο κυρία Δήμητρα Τσανάκα, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Κυριακή Χιώτη-Πρασσά», ανέφερε καταληκτικά η κ. Βασιλειάδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *