ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Το τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καβάλας είναι αρμόδιο να απαντήσει για τη δυσοσμία στην ατμόσφαιρα δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη δυσοσμία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα με κάποιους να υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη ΒΦΛ. Μάλιστα η δήμαρχος κ. Τσανάκα ζήτησε με επιστολή από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο να διερευνήσει το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως «όπως οφείλεται σε αυτές τις περιπτώσεις έστειλα την επιστολή της κ. Τσανάκα στην αρμόδια υπηρεσία που είναι το τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο οπωσδήποτε χρειάζεται μια δυο μέρες χρόνο, θα απαντήσει».

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Για τα μηχανήματα μέτρησης της ρύπανσης που είχαν τοποθετηθεί πριν αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο της μελέτης Ραψομανίκη, ο κ. Μαρκοπουλος σημείωσε πως στο σύνολό τους δεν λειτουργούν όλα, αλλά ένα μέρος τους είναι σε λειτουργία. «Κάποια είναι σε λειτουργία κάποια δεν είναι, λόγω παλαιότητας και για διάφορους λόγους, αλλά οπωσδήποτε αυτά θα περιγραφούν στην απάντηση. Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, δεν είναι ένα ερώτημα το οποίο να μπορεί να απαντήσει ο Αντιπεριφερειάρχης ή οποιοσδήποτε αιρετός, θα το απαντήσει η υπηρεσία αφού δει τα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία έχει υπόψη της», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει αν ο ίδιος προσωπικά έχει αντιληφθεί τις μέρες αυτές ζήτημα δυσοσμίας στην ατμόσφαιρα, σημείωσε πως «δεν διαπίστωσα κάτι, δεν κινήθηκα και προς την περιοχή εκείνη στη Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό, δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου. Από όσο θυμάμαι από το πανεπιστήμιο κάποιες ουσίες οι οποίες είναι οσμηρές μετριούνται και κάποιες δεν μετριούνται, για αυτό επιφυλάσσομαι πάρα πολύ στην απάντηση. Γιατί αυτά τα μηχανήματα μετρούν συγκεκριμένα πράγματα. Μπορεί να μετρούν κάποια οξείδια, κάποιες ουσίες που έχουν θείο, αλλά δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να μυρίζει. Πάντως όποιο και να είναι το ερώτημα, η απάντηση είναι ότι θα το απαντήσει η αρμόδια υπηρεσία με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία έχει».

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Συμπλήρωσε δε για το ζήτημα της χορήγησης άδειας στη νέα εταιρία λιπασμάτων πως «αυτό που έχω να πω είναι ξεκάθαρο, το είπα από την πρώτη στιγμή, είναι μονόδρομος για όλη τη διοίκηση, είτε είναι Περιφέρεια είτε είναι σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, χωρίς να μπορούμε να αξιολογήσουμε αν ο νόμος είναι καλός ή κακός. Οι βουλευτές τον ψήφισαν, οι υπουργοί τον εισηγήθηκαν. Αν τυχόν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, η απάντηση είναι ναι, χορηγείται η άδεια ή οτιδήποτε άλλο ζητείται. Αν δεν πληρούνται η απάντηση είναι αρνητική. Μας αρέσει δεν μας αρέσει δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση».

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Μαρκόπουλος την ανακοίνωση των απολυμένων της ΒΦΛ βάσεις της οποίας αμφισβητείται η ορθή λειτουργία της υπηρεσίας που χορηγεί την άδεια, σημείωσε πως «εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η ενημέρωση που έχω εγώ και η οποία νομίζω ότι απηχεί πλήρως την πραγματικότητα, είναι το γεγονός ότι αυτό το οποίο ζητήθηκε απαντήθηκε μέσα στην προθεσμία η οποία ορίζει ο νόμος και χωρίς να υπάρχει κάποια παράβαση της διαδικασίας όπως προβλέπεται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *