Το ΤΕΙ αναβαθμίζεται και αποκτά 6 πανεπιστημιακές σχολές, διατηρώντας παράλληλα για τα επόμενα 5-6 χρόνια τις ήδη υπάρχουσες

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, συνάντηση μέσω της οποίας δρομολογείται η  συνένωση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας με το διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτρης Μπαντέκας έκανε σχετικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι «συναντηθήκαμε το Σάββατο στο γραφείο του πρωθυπουργού, με τον κ. υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τα 4 ιδρύματα –ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Καβάλας, ΤΕΙ Σερρών και Διεθνές Πανεπιστήμιο. Κάναμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση. Καταλήξαμε στη συμφωνία και τα 4 ιδρύματα να συνενωθούν, βεβαίως ως Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας –είναι το όνομα, πλέον, του μεγάλου αυτού πανεπιστημίου- που αριθμεί γύρω στους 50 χιλιάδες φοιτητές και 400 μέλη εκπαιδευτικό προσωπικό. Απ’ ό,τι μας είπε ο υπουργός θα δρομολογηθεί άμεσα μετά τις γιορτές για ψήφιση στη Βουλή. Για να γίνει Νόμος ένα σχέδιο Νόμου, χρειάζεται γύρω στους 2 μήνες. Δηλαδή υπολογίζω αρχές Νοεμβρίου- μέσα Νοεμβρίου να έχει γίνει το Νομοσχέδιο.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι ξεχνάμε, πλέον, τη λέξη ΤΕΙ Καβάλας, ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει ΤΕΙ, πλέον, καταργούνται και δημιουργείται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Η Καβάλα αμέσως θα έχει ένα νέο πανεπιστήμιο. Θα έχει καθαρά πανεπιστημιακές σχολές, δεν θα προέρχονται από παλιά τμήματα ΤΕΙ. Αυτό γίνεται στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη. Σε μας τα τμήματα είναι καινούργια, καθαρά πανεπιστημιακά και δεν είναι μετεξέλιξη των πανεπιστημιακών τμημάτων. Το τμήμα Φυσικής, το τμήμα Χημείας, το τμήμα Πληροφορικής. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μας δώσει και το τμήμα Γεωλογίας Καβάλας και δύο τμήματα Οικονομικά. Είναι τμήματα που δεν είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς η Καβάλα αποκτά Πανεπιστήμιο».

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική λειτουργία και τη δομή είπε ότι «δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Εκτός από τα 6 καινούργια τμήματα που θα «τρέχουν» στην Καβάλα και δύο στη Δράμα, θα «τρέχουν» ταυτόχρονα για τα επόμενα 5-6 χρόνια και τα παλιά τμήματα του ΤΕΙ διότι παίρνουν εισακτέους το Σεπτέμβριο. Εισακτέους σ’ αυτά τα καινούργια τμήματα που θα δημιουργηθούν, θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο του 2019 για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20. Συνεπώς θα «τρέχουν» όλα αυτά τα χρόνια 6 καινούργια τμήματα και τα 6 παλιά. Θα γεμίσει φοιτητές η Καβάλα».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Όσον αφορά το όργανο διοίκησης και το πώς θα εκπροσωπείται, είπε ότι «επειδή το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας δεν είχε καθηγητές και συνεπώς δεν έχει σύγκλητο. Είναι με μία διορισμένη επιτροπή. Συνεπώς είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι στα άλλα πανεπιστήμια, εμείς και τα 4 ιδρύματα, θα δημιουργηθεί μια διοικούσα επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα είναι τα μέλη των εκλεγμένων διοικήσεων των 3 ιδρυμάτων, θα είναι οι πρυτάνεις και οι αντιπρυτάνεις και των 3 ιδρυμάτων –Σέρρες, Καβάλα και Θεσσαλονίκη- και άλλα 5 μέλη θα ορίσει ο υπουργός, με πρόεδρο της διοικούσας και θα υπάρχουν 4 αντιπρυτάνεις που έναν θα διορίσει ο υπουργός και οι 3 υπάρχοντες πρυτάνεις που θα είναι αντιπρυτάνεις ολόκληρου, πλέον, του Πανεπιστημίου.

Είναι κάτι θετικό για την Καβάλα, διότι δεν έχουμε πλέον παλιά τμήματα ΤΕΙ. Είναι καθαρό Πανεπιστήμιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.