ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Το τέρας της γραφειοκρατίας καθυστερεί αναγκαίες χρηματοδοτήσεις» δηλώνει ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Η γραφειοκρατία καθυστερεί την χρηματοδότηση των δασοτεχνικών και οδικών παρεμβάσεων στην Θάσο  όταν το προβλεπόμενο κονδύλι είναι της τάξεως των 10 εκ. ευρώ, σύμφωνα μ ε τον δήμαρχο κ. Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

«Και βέβαια προχωρούσαν κανονικά τα πράγματα γιατί και τα ρέματα καθαρίστηκαν πριν την ώρα τους! Και η φωτιά έκαιγε και εμείς καθαρίζαμε. Οι αντιπυρικές ζώνες προχώρησαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, έγινε πολύ καλή δουλειά, δουλειά 10ετιών, ο στρατός δούλεψε με σύστημα και έφερε καλό αποτέλεσμα συνεργασθήκαμε άριστα.

Όμως πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Τα μεν πρώτα αφορούν μικρά φράγματα τα οποία συγκρατούν την ορμή του νερού και τα δεύτερα είναι τα κλαδοπλέγματα και κορμοπλέγματα τα οποία γίνονται στις όχθες των ρεμμάτων ώστε να μην συμπαρασύρονται διαβρωτικές ύλες, να μην έχουμε φερτές ύλες και να είμαστε εντάξει» σημείωσε ο δήμαρχος.

ΑΜΕΣΑ

Πρόσθεσε δε  πως «Όλα αυτά πρέπει άμεσα να γίνουν και παρόλο που κινήθηκε  η διαδικασία ως κατεπείγουσα αφού και οι μελέτες εκπονήθηκαν από το Δασαρχείο και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Φραντζεσκάκης, ο ίδιος είναι Περιφερειάρχης δασών για χρόνια και πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου. Όλα τα συντόνισε για αυτό και φτάσαμε να έχουμε σε χρόνο ρεκόρ έτοιμες μελέτες και σχέδια με προϋπολογισμό τα 10 εκ. ευρώ.

Αυτό όμως με την διαδικασία την οποία είχαμε πει ότι θα γίνει λόγω του κατεπείγοντος και της εκτάκτου ανάγκης που πρέπει να πάρεις προσφορές και να αποφασίσεις χωρίς να κάνεις διαγωνισμούς, μια και μιλάμε για έκτακτη ανάγκη, αυτό είναι που βλέπω να μην προχωράει και αυτό μας βάζει σε ανησυχία.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό, θα συγκρατήσει τα ξένα σώματα και τις φερτές ύλες και παρασυρθούν μέσα στα ρέματα, ακυρώνοντας μάλιστα και το έργο που κάναμε μέχρι τώρα. Γιατί εντάξει, καθαρίσθηκαν τα ρέματα, έγιναν μεγάλα χαντάκια για να συγκρατούνται υπολείμματα όμως πρέπει να γίνει κάτι σταθερό που θα διασφαλίσει και το αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας μας, που ήταν ώρες και μόχθος. Αυτό πρέπει να δουν και σε επίπεδο υπουργείου, και σε επίπεδο περιφέρειας αιρετής. Πρέπει να δουν πως θα εξασφαλισθούν αυτές οι πιστώσεις, τα χρήματα για να γίνει αυτό το πολύ σημαντικό έργο που χρειάζεται 10 εκ. ευρώ ένα μεγάλο έργο με σύνολο όλων των ρεμάτων και των πυρόπληκτων περιοχών, από Πρίνο και Θυμωνιά με κλαδοπλέγματα και κορμοπλέγματα σε ενότητες πρέπει να μπουν εκεί που πρέπει» κατέληξε ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε ότι  «Το νησί πρέπει να θωρακισθεί γιατί αν δεν γίνει αυτό το έργο θα χάσουμε και όσα έγιναν μετά από στενή συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και επίσημου κράτους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *