Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών με επίγεια μέσα παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών με επίγεια μέσα παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης στο στάδιο Ανθή Καραγιάννη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εντατικών ψεκασμών που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Ο κ. Αντωνιάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το έργο της τάξεως των 900.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα είπε ότι «θεωρήσαμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε και την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει τον επίγειο ψεκασμό στην Π.Ε. Καβάλας, για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για το έργο που επιτελεί η Περιφέρεια ΑΜΘ στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Το έχουμε κατ’ επανάληψη ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας αλλά και τουριστικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Δαπανούμε για την επόμενη τριετία 2020-22, μόνο για τους επίγειους ψεκασμούς στην Καβάλα, το ποσό των 900 χιλιάδων ευρώ. Εκτός από τους επίγειους έχουμε και τους εναέριους ψεκασμούς  που έχουν εντατικοποιηθεί και για τους οποίους θα δαπανηθεί στην Καβάλα 1,5 εκ ευρώ. Είχαμε ψεκασμούς την Πέμπτη, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, κυρίως στην επαρχία Νέστου που εκεί εντοπίσαμε ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Πολύ περισσότερο τώρα με τον ιό του δυτικού Νείλου με το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε υπάρχει αι καινούργια μέθοδος που παίρνουμε αίμα από τα πτηνά και μπορούμε να εντοπίσουμε αν υπάρχει ο ιός σε διάφορες περιοχές μετά από 3-4 μέρες. Αυτήν τη μέθοδο την εφαρμόζουμε πρώτη φοράς φέτος και μας βοήθησε να εντοπίσουμε τον ιό στον Έβρο, να γίνουν ψεκασμοί και να μην εμφανιστεί στον ανθρώπινο πληθυσμό».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πρόσθεσε ότι «είναι, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η Περιφέρεια ΑΜΘ για την τριετία που ξεκίνησε φέτος. Τα συνολικά χρήματα για τους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς είναι 11,5 εκ. ευρώ. Ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή, υπάρχει βελτίωση της κατάστασης. Το οικονομικό βάρος το σηκώνει σχεδόν εξ` ολοκλήρου η Περιφέρεια, την οποία ενδιαφέρει πρωτίστως η δημόσια υγεία. Ιδίως φέτος που έχουμε και τον κορωνοϊό, συν τον ιό του δυτικού Νείλου που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια, κάνει σημαντικό το ρόλο μας για την υγεία. Τους ψεκασμούς τους ξεκινήσαμε από το Μάρτιο και τώρα έχουν εντατικοποιηθεί οι ψεκασμοί από τον αέρα και από εδάφους. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα εφόσον το επιτρέπουν και οι συνθήκες. Και εμείς ως πολίτες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά στις αυλές και στις γλάστρες, να έχουμε σίτες στα παράθυρά μας, να βάζουμε αντικουνουπικά. Αν συνεργαστούμε όλοι μαζί θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.