ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Το πρόβλημα των νιτρικών στο δίκτυο ύδρευσης του Ζυγού το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε προχθές στο Δήμο Καβάλας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο Καβάλας για το πρόβλημα των νιτρικών στο δίκτυο ύδρευσης του Ζυγού. Το πρόβλημα λύθηκε προς το παρόν με την ενίσχυση του δικτύου με νερό από το Κρυονέρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκο Ξανθόπουλο, τονίζοντας ότι το νερό του Ζυγού ήταν και είναι ασφαλές για υγεία των κατοίκων.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά σημείωσε πως «την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας σύσκεψη στην οποία συμμετείχε εκτός της κ. δημάρχου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, παράγοντες τοπικοί του Δ.Δ. Ζυγού,  ο πρόεδρος της Κοινότητας, οι πρόεδροι των συλλόγων εκεί και φυσικά ήμασταν και εμείς εκεί από τη ΔΕΥΑΚ θέλοντας να ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει με το θέμα των νιτρικών. Είναι μια συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα και στην οποία έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα αυτό για το τι έχουμε κάνει ή προτιθέμεθα να κάνουμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της ύπαρξης ποσοστών νιτρικών τα οποία πάντα είναι κάτω από τα ανώτατα όρια. Δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ τα ανώτατα όρια που λέει η νομοθεσία και οι σχετικοί παράγοντες και δεν αφορά αυτό βέβαια το πρόβλημα μόνο το Ζυγό, αλλά αφορά την ευρεία περιοχή της Δ.Ε. Φιλίππων. Αναφερθήκαμε με λεπτομέρειες σε ότι κάναμε, εμείς επιχειρήσαμε την προηγούμενη βδομάδα μετά τη Λαϊκή Συνέλευση και αφού αναζητήσαμε κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τις όποιες ανησυχίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες των κατοίκων του Ζυγού, κι αυτό που κάναμε ήταν να προσμίξουμε νερό που έρχεται από τη γεώτρηση του Κρυονερίου με το δίκτυο ύδρευσης του Ζυγού και να το παρακολουθήσουμε έχοντας κάνει ήδη δύο χημικές αναλύσεις για να δούμε τα ποσοστά των νιτρικών στο νερό του Ζυγού και την Πέμπτη κάναμε και μια τρίτη. Ενημερώσαμε λοιπόν τους κατοίκους ότι τα ποσοστά των νιτρικών στο νερό του Ζυγού από το 0,44, 0,45 που κινούνται σταθερά τα προηγούμενα αρκετά χρόνια τουλάχιστον από τότε που η ΔΕΥΑΚ έχει αναλάβει και αυτό το θέμα με την απορρόφηση της ΔΕΥΑ Φιλίππων, διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά των νιτρικών πέσανε στο 0,25, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η επιλογή που κάναμε ως υπηρεσία να προσμίξουμε νερό φαίνεται ότι δικαιώνεται και απόδειξη είναι το γεγονός ότι το νερό του Κρυονερίου προσμίγοντάς το με του Ζυγού μας έδωσε αυτά τα αποτελέσματα που είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σε αυτό λοιπόν το μήκος κύματος πήγε όλη η συζήτηση για περισσότερη από μιάμιση ώρα μέσα σε ένα κλίμα που δεν δικαιολογούσε οποιαδήποτε ένταση. Δεν δικαιολογούσε επίσης οποιαδήποτε κριτική».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Συμπλήρωσε πως «στο τέλος της συνάντησης έγινε μια παρέμβαση που ήταν εκτός τόπου και χρόνου από τον κ. Ζαϊμίδη ο οποίος θέλησε στην κυριολεξία για άλλη μια φορά να μεταφέρει το κλίμα της Λαϊκής Συνέλευσης που έγινε στο Ζυγό, στη συνάντηση. Αναφέρθηκε σε παραλείψεις, αναφέρθηκε στο ότι η ΔΕΥΑΚ και ο Δήμος Καβάλας δεν έχουν κάνει τίποτα πράγμα που είναι παντελώς ψευδές, το απέδειξα για άλλη μια φορά ενώπιον όλων των παρισταμένων το τι ενέργειες συγκροτημένα, στοχευμένα και προγραμματισμένα κάναμε κι όχι αποσπασματικά επειδή διαμαρτύρονται η μια ή η άλλη ομάδα. Υπεύθυνα η ΔΕΥΑΚ έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια μετά το 2017 στη Δ.Ε. Φιλίππων, κι είναι ενέργειες που αντέχουν στην κριτική και στη σύγκριση οποιουδήποτε κακοπροαίρετου και καλοπροαίρετου θέλει. Προκαλώ τον οποιοδήποτε να συγκρίνει πράγματα που γίνανε και πράγματα που γίνονται τώρα. Δυστυχώς για τον προεδρεύοντα της Λαϊκής Συνέλευσης προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα τολμώντας να διατυπώσει την άποψη ότι ξέρετε όταν έρχεστε και κάνετε εσείς δειγματοληψία, που έχω εξηγήσει ότι γίνεται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Υγείας και είναι πιστοποιημένη και η διαδικασία της λήψης του υλικού, ο κ. Ζαϊμίδης εξέφρασε την άποψη ότι θέλουμε να είμαστε κι εμείς παρόντες, θέλουμε να πάρουμε κι εμείς δείγμα και να τα δώσουμε σε ένα άλλο εργαστήριο που να συγκρίνουμε τα αποτελέσματά του. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω την εκτός τόπου και χρόνου τοποθέτηση του κ. Ζαϊμίδη αναπάντητη. Διότι δεν είναι δυνατόν να τολμά κανείς με αυτόν τον τόνο να θέτει εν αμφιβόλλω τη δουλειά που κάνει η ΔΕΥΑΚ αλλά και η Διεύθυνση Υγείας. Τον έβαλα λοιπόν προ των ευθυνών του, του θύμισα ότι δεν είναι αυτός ο αρμόδιος που θα κρίνει αυτό ή εκείνο, ότι η δουλειά που κάνουμε είναι αυτή που αναφέρουμε όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και αν τολμά και προκαλεί ας βγει ευθέως να αμφισβητήσει τη δουλειά που κάνουμε εμείς και την επιτήρηση που κάνει η Διεύθυνση Υγείας».

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ

Επανέλαβε ο κ. Ξανθόπουλος πως «το νερό του Δ.Δ. Ζυγού είναι ασφαλές, δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Αυτά τα οποία κάποιοι ανεύθυνοι υποστηρίζουν δεν αντέχουν στη σφαίρα της σοβαρότητας και το ξεκαθαρίζω και δημόσια και εν πάση περιπτώσει το καλύτερο που θα έχουν να κάνουν αν θέλουν πραγματικά να προσφέρουν υπηρεσίες στους συγχωριανούς τους, είναι να ηρεμήσουν, να κοιτάξουν τη δουλειά τους και να σταματήσουν να μπλέκουν τις όποιες πολιτικές αντιπολιτευτικές επιδιώξεις εναντίον του οποιουδήποτε Ξανθόπουλου με τις δικές τους επιδιώξεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *