Το πολύ σημαντικό αρδευτικό έργο της δυτικής πεδιάδας του Νέστου βαίνει προς την ολοκλήρωσή του
Το έργο του αρδευτικού δικτύου Νέστου επιθεώρησε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ένα έργο πνοής για τους αγρότες και με πολύ μεγάλο προϋπολογισμό.
Μιλώντας σχετικά είπε ότι «η δυτική πεδιάδα του Νέστου, έτσι όπως τη βλέπουμε στο χάρτη, κατά τα 2/3 το αρδευτικό δίκτυο κατασκευάστηκε την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Νικόλαου Μάρτη. Αυτό το αρδευτικό δίκτυο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το δυτικό όριο, μέχρι το δυτικό τέλος της δυτικής πλευράς της πεδιάδας, για κάποιους λόγους. Κι έμειναν οι άνθρωποι να ποτίζουν με κάποια χωμάτινα κανάλια τα οποία ήταν ταυτοχρόνως και αρδευτικά και στραγγιστικά. Κάποια στιγμή, τον καιρό της Νομαρχίας, ξεκίνησε ένα έργο τότε -πρέπει να κάνουμε αναφορά στο πρόσωπο του Κώστα Τσομπάνογλου, τότε διευθυντή εγγείων βελτιώσεων, ο οποίος ήταν ένας βαθύς γνώστης και της περιοχής και των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την άρδευση, με τις έγγειες βελτιώσεις- εντάχθηκε το έργο επί των ημερών του νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή –για να αναφέρουμε και τους συντελεστές του έργου- το είχε απεντάξει η κα Κόκλα, το έργο καθυστέρησε από τις διαδικασίες της απένταξης και της επανένταξης περισσότερο από 2,5 χρόνια και ακολούθως το έργο εντάχθηκε ξανά γιατί είναι απαραίτητο. Εξοικονομεί νερό, περιορίζει τη διάδοση της αλατότητας μέσα στο έδαφος, εκσυγχρονίζει τη γεωργία, βοηθάει την αύξηση της παραγωγής, βοηθάει πολύ περισσότερο απ’ όλα στο περιβάλλον, γιατί η εξοικονόμηση του νερού είναι ένας καθοριστικός περιβαλλοντικός όρος τον οποίο δεν μπορεί να τον αγνοεί κανείς στις μέρες μας. Κι έτσι το έργο συνέχισε και σήμερα φτάσαμε, ενώ δεν έχει τελειώσει το έργο στο σύνολό του, αλλά σήμερα σε ένα μεγάλο τμήμα του γίνεται η δοκιμαστική πλήρωσή του. Δηλαδή, το γεμίζουμε με νερό και για να δοκιμαστεί το έργο αλλά και για να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν οι αγρότες ποτίζοντας τις καλλιέργειές τους. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα και να πω ότι είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ και να πω ταυτοχρόνως ότι είναι κι ένα έργο το οποίο πολεμήθηκε από διάφορους ανθρώπους οι οποίοι έλεγαν «όχι, να μην γίνει έτσι. Όχι, να μπορέσει να γίνει ένα υπογειοποιημένο αρδευτικό», πράγματα εξωπραγματικά, ανέφικτα με το σχεδιασμό που υπήρχε, τα οποία θα διαιώνιζαν τη σπατάλη νερού επί δεκαετίες.
Αυτήν τη στιγμή, όμως, ξεπερνιούνται όλα αυτά. Το έργο βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Κατασκευάζεται αυτήν τη στιγμή σε περιοχές των Πηγών και του Αγιάσματος, ενώ από αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, εφόσον σήμερα (σ.σ. χθες) η δοκιμή πάει καλά, το αρδευτικό έργο Πετροπηγής- Ερατεινού- Αγιάσματος και Πηγών ή όπως εύκολα το λέμε, το αρδευτικό της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, αρχίζει να είναι ένα χρηστικό και παραγωγικό έργο για τη γεωργία και τους αγρότες του δήμου Νέστου».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Για τη σύσκεψη στην οποία έλαβε μέρος στη Δράμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, για το θέμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων είπε ότι «είναι ένα θέμα σημαντικό. Το νερό είναι ένα είδος το οποίο δεν είναι σε επάρκεια και το συνεννοούμαστε. Ήταν παρόντες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και όλοι οι ΤΟΕΒ της περιοχής όπου συζητήσαμε το τι δέον γενέσται για να μπορέσουμε να είμαστε σε καλή κατάσταση από πλευράς παραγωγής κι από πλευράς διαχείρισης του νερού στην περιοχή των τεναγών. Η σύσκεψη πήγε καλά, συνεννοηθήκαμε το τι θα γίνει, κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες αφήσαμε να τις δούνε οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ. Εμείς εκεί στην περιοχή και φέτος έχουμε έργο το οποίο, μάλιστα, έχει γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία, υπάρχει ανάδοχος, στο οποίο θα αρχίσει να εργάζεται πάλι έτσι ώστε να μπορούμε όπως έχουμε πετύχει τα τελευταία 4 χρόνια, να έχουμε το αρδευτικό δίκτυο στην περιοχή των τεναγών των Φιλίππων στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Και νομίζω ότι το πετυχαίνουμε».