ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Το νησί της Θάσου χρειάζεται άμεση και γενναία χρηματοδότηση για την αποκατάσταση μετά τις φωτιές» δηλώνει ο Δήμαρχος Θάσου  Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ βρέθηκε για ένα τριήμερο στην Αθήνα (ήταν και χθες) όπου είχε επαφές για τα θέματα των ελλείψεων εκπαιδευτικών στο νησί αλλά και το φλέγον θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στο νησί μετά τις πρόσφατες φωτιές.  Στόχος ήταν να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι για τα έργα αλλά και τα καύσιμα για την κίνηση των στρατιωτικών οχημάτων που εκτελούν εργασίες στα ρέματα και στα καμένα δάση.

Ο κ. Χατηεμμανουήλ σε δηλώσεις του ανέφερε αρχικά ότι  «Κυρίως θέλησα να πιέσω για να μην χαθεί και άλλος χρόνος και χαθούν ευκαιρίες και χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Μην χρησιμοποιηθεί το γεγονός της φωτιάς ως δικαιολογία και χαθεί άλλος χρόνος.

Επίσης βρίσκομαι στην Αθήνα  για να δούμε τη διαχείριση των λυμάτων, τη διαχείριση των στερεών και αυτών των δράσεων δηλαδή που ήταν όλα προγραμματισμένα και έμειναν στον αέρα. Κατά τα άλλα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία ελέω φωτιάς, εμείς είχαμε προχωρήσει σε δράσεις και τώρα ήρθε και ο στρατός και αυτό που θα εκτελεστεί άμεσα ως έργο που είναι οι αντιπυρικές ζώνες και η συντήρηση γίνεται. Ο στρατός έκανε τη δράση του και ήρθε την περασμένη Παρασκευή για να κάνει την κατανομή των μηχανημάτων του, ώστε να ξέρει ο καθείς τι θα κάνει. Πάντως όλος ο στρατός εργάζεται ενώ κατά τη διάρκεια της φωτιάς με δικά μας μηχανήματα κάναμε ένα μεγάλο κομμάτι του έργου. Ιδιώτες με ανάθεση από το Δήμο έκαναν τη δουλειά σε καλό βαθμό. Εμείς δρούμε σε ρέματα, φροντίζουμε για τα φερτά υλικά και θέλουμε να γίνουν γρήγορα οι μελέτες για τα κορμοπλέγματα. Έχουμε άμεση συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, οι οποίες και έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα μας και δουλεύουν καλά για εμάς».

ΠΕΡΙ ΡΕΥΣΤΟΥ…

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ πρόσθεσε πως «Θέλουμε βέβαια να δούμε να υπογράφονται τα χρήματα από τον υπουργό  κ. Κυρίτση και κάθε αρμόδιο και θέλουμε να δούμε ρευστό το οποίο μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει.

Ξέρω και ο Δήμος Καβάλας έλαβε υπόσχεση για χρηματοδότηση αλλά δεν είδε λεφτά… Σε εμάς όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Γιατί έχω μια φωτιά, μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πρέπει να έρθουν τα χρήματα αν θέλουμε να συνεχίσουμε τις αναγκαίες μας δράσεις. Διότι εδώ είναι και ο στρατός, και κάνει το έργο του οπότε απαιτώ τα χρήματα χθες για να κάνω τη δουλειά μας.

Πρέπει να έχουμε μια ροή κονδυλίων μια και δεν είναι μόνο τα καύσιμα που χρειάζονται για την μετακίνηση των μηχανημάτων του Στρατού που επιχειρούν στο νησί για τα αντιπλημμυρικά έργα και τις διανύξεις των δασικών δρόμων.. Είναι και οι άλλες ανάγκες αυτών που εργάζονται για τον λόγο αυτό. Γιατί μια βλάβη μπορεί και να μας καθυστερήσει. Όλα αυτά είναι δαπάνες και φροντίδα που καλύπτει έως τώρα ο Δήμος Θάσου. Ζητάμε καύσιμα, συντήρηση, και μισθωμένα μηχανήματα. Το ακριβές ποσό δεν μπορώ να το πω αλλά οι 150 χιλιάδες ευρώ είναι ένα δείγμα χρημάτων αν σκεφθεί κανείς πόσα ξοδεύονται καθημερινά. Απλά ο καθείς θα πορευθεί και θα διεκδικήσει. Άλλωστε τίποτε δεν γίνεται εύκολα σε αυτή την χώρα».

ΜΕ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Χθες ο κ. Χατζηεμμανουήλ μαζί με τον βουλευτή κ. Παπαφιλίππου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή για το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου Θάσου από τον κωδικό που αφορά χρήματα για θεομηνίες και καταστροφές και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *