Κύριο άρθροΠολιτική

Το Μακεδονικό, οι σαπουνάδες της Καλαμίτσας και ο «Σερ Γκόνης» απασχόλησαν χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, χθες, ο πρόεδρος του Σώματος κ. Γιώργος Γραμμένος, εισήγαγε προς συζήτηση και έγκριση μία επιστολή- ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αναφορικά με το Μακεδονικό. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, ακούσαμε χθες τις δηλώσεις σας, σχετικά με την συμφωνία με το γειτονικό κράτος της FYROM.

Συμφωνία, η οποία πέραν του ονόματος, εκχωρεί την μακεδονική γλώσσα, την μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική εθνότητα, παρόλο που λίγες  ημέρες πριν οι πολίτες σε 24 πόλεις της Ελλάδος, μια εκ των οποίων και η πόλης μας, δήλωσαν την αντίθεση τους στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν.

Μια τέτοια συμφωνία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Παρακαλούμε, όπως λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας, το ψήφισμα – επιστολή του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, σκεπτόμενος και την εν μέρει μακεδονική καταγωγή σας.

Σας ζητούμε να μην προχωρήσετε στην υπογραφή της συμφωνίας όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί και η οποία κατά την εδραία πεποίθηση μας θίγει την ιστορία, την περηφάνια καθώς και τα συμφέροντα μας ως Μακεδόνες».

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ Δ.Σ.

Όπως διαπιστώσαμε, η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν θετική με την έγκριση αυτού του ψηφίσματος καθώς είναι ένα θέμα που «καίει» ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού, και δη των Μακεδόνων. Το θέμα συζητήθηκε μετά τα προ ημερήσιας διάταξης ζητήματα.

Στα θέματα της ημερησίας διάταξης, ο κ. Σιμιτσής έθεσε υπ’ όψιν της Διοίκησης τις σαπουνάδες που εμφανίστηκαν στην παραλία της Καλαμίτσας και τις ξαπλώστρες που απομακρύνθηκαν από την ΕΤΑΔ από την παραλία. Επίσης, έθεσε και θέμα για μελέτες διάβρωσης των ακτών όπως αυτή της Ραψάνης.

Η δήμαρχος κα Τσανάκα, απαντώντας για τις σαπουνάδες, τόνισε ότι αυτές προερχόντουσαν από πλυντήριο της περιοχής για, δε, την παρέμβαση της ΕΤΑΔ ώστε να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες των επαγγελματιών, απάντησε ότι αυτό έγινε μετά από εισαγγελική παραγγελία της ΕΤΑΔ στην οποία ανήκει η παραλία, ενώ διευκρίνισε ότι οι επαγγελματίες όφειλαν να απευθυνθούν στην ΕΤΑΔ για να πληρώσουν αυτά τα οποία τους αναλογούν για τη χρήση της. Επίσης, ανέφερε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να της κλείσουν μία συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΕΤΑΔ έτσι ώστε να διαπραγματευτούν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλίας, καθώς αυτή στο παρελθόν ανήκε στο δήμο Καβάλας.

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες προστασίας των ακτών, τόνισε ότι θα έρθει σε επικοινωνία με τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιώργο Συλαίο για να εξετάσουν το θέμα.

«ΣΕΡ ΓΚΟΝΗΣ»

Ακολούθως ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος επέκρινε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων κ. Γκόνη, για το γεγονός ότι συνέταξε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων χωρίς προηγουμένως να το συζητήσει με τους εκπροσώπους των δημοτικών Παρατάξεων. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε ως «σερ Γκόνη» για τη συμπεριφορά του και ζήτησε από τη δήμαρχο να παρέμβει και να την καταδικάσει.

Ο κ. Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Γκόμη για το θέμα αυτό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι καταρτίζουν το πρόγραμμα από μόνοι τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε άλλους.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και θέματα του ΤΑΡ με την παρουσία μελών της Συντονιστικής Επιτροπής όπως των κ.κ. Καλπακίδη και Κωταϊδη.

** Τα υπόλοιπα προ ημερήσιας θέματα δεν καταφέραμε να τα παρακολουθήσουμε καθώς η Συνεδρίαση ξεκίνησε με 24’ καθυστέρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *