ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Το Μάιο η μετακόμιση του Ναυτικού Μουσείου στο κτήριο πρώην «Νεφέλες» στη Ραψάνη

Στο κτήριο πρώην «Νεφέλες» στη Ραψάνη θα μεταφερθεί το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας που φιλοξενείται σήμερα στην Δημοτική Καπναποθήκη. Αυτό αποφασίστηκε οριστικά σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης υπό την αιγίδα της δημάρχου κ. Τσανάκα και παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου κ. Χρήστος Τζανάκος σχολίασε πως η κ. Τσανάκα έδειξε αποφασιστικότητα ώστε οι εργασίες στο κτήριο να ολοκληρωθούν σύντομα για να ξεκινήσει η μεταφορά του μουσείου ενόψει και του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που θα γίνει στην Καβάλα στις 9 και 10 Ιουνίου.

Ξεκινώντας ο κ. Τζανάκος  δήλωσε  σχετικά με τη συνάντηση ότι «συζητήσαμε με την κα Δήμαρχο για το θέμα της μετακόμισης στη Ραψάνη, στις «Νεφέλες». Ομολογουμένως η κα Δήμαρχος ήταν αποφασιστική κι έδωσε ρητές εντολές σε συνεργάτες της να τελειώσουν το θέμα με τις «Νεφέλες» και να ξεκινήσει η μετακόμιση το Μάιο. Την είδα πάρα πού θετική και μου έδωσε –είναι αλήθεια- μια ευχάριστη «γεύση». Ήταν πολύ αποφασιστική και ήθελε έντονα να τελειώσει αυτή η δουλειά με την μετακόμιση του Μουσείου. Πήγα κι εγώ το επόμενο πρωί, είδα την έκβαση των εργασιών. Είναι αλήθεια ότι προχωράει. Είναι κάποιες εργασίες, βέβαια, τις οποίες ζήτησα κι εγώ από την κα Δήμαρχο που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε και αφορούν τα θέματα ασφαλείας. Από ‘κει και πέρα θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι αποφασισμένη η κα Δήμαρχος μέχρι το τέλος Απριλίου να έχει τελειώσει το θέμα για να ξεκινήσουμε τη μετακόμιση».

Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μετακόμιση είπε ότι «θέλει οπωσδήποτε ένα 10ήμερο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ίσως πρέπει να γίνουν κάποιες πρόσθετες εργασίες. Διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, γιατί βλέποντας το χώρο και βάζοντας όλα τα εκθέματα ίσως να χρειαστούν και κάποιες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και θέλει οπωσδήποτε ένα 10ήμερο ώστε να τελειώσουμε και να έρθουν οι σύνεδροι και να δουν, τουλάχιστον, ότι το Μουσείο είναι σε ένα 80% έτοιμο. Να δουν ότι έχουμε κάνει κάτι».

ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Όλα αυτά ενόψει του Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που θα γίνει στην Καβάλα αλλά «πέραν τούτου πρέπει να φύγουμε από τη Δημοτική Καπναποθήκη γιατί θα μπουν ηλεκτρολόγοι μέσα στο χώρο και κάποια άλλα συνεργεία ίσως, που πρέπει να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις. Ηλεκτρολογικές περισσότερο και πρέπει να φύγει από εκεί το Μουσείο. Θα γίνει εκεί ένας άλλος χώρος. Έχει προγραμματιστεί να γίνει πινακοθήκη –δεν ξέρω τι άλλο συγκεκριμένο θα γίνει».

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων «θα γίνει 9 και 10 Ιουνίου. Στις 8 Ιουνίου έχουμε τα «Ελευθέρια» που θα είναι εδώ και η πρόεδρος των Ναυτικών Μουσείων Ελλάδας για να κάνουμε την έναρξη και τις επόμενες δύο μέρες θα είναι η επίσημη έναρξη του Πανελληνίου Συνεδρίου. Θα έρθουν σίγουρα 100 άτομα αλλά πιστεύω θα έχουμε κι άλλους. Αυτή τη στιγμή εκεί γύρω τους υπολογίζουμε».

Για το αν επαρκεί ο νέος χώρος για τα εκθέματα του Μουσείου απάντησε θετικά λέγοντας ότι «είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος, γύρω στα 400 τ.μ., οπότε και ο κάτω χώρος θα μας καλύψει και ο επάνω. Έρχονται εκθέματα συνέχεια οπότε θα μας καλύψει πλήρως αυτός ο χώρος. Εφόσον έχουμε και νέα εκθέματα, θα δούμε τι θα κάνουμε, γι’ αυτό είπα ότι θα κάνουμε και παρεμβάσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *