ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Το λογοτεχνικό έργο τριών Καβαλιωτών παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Μία εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποίησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ο Σύλλογος Φιλολόγων Καβάλας κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το λογοτεχνικό έργο τριών Καβαλιωτών. Μεταξύ των συγγραφέων ήταν και ο κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης που έκανε σχετικές δηλώσεις.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «ο Σύνδεσμος Φιλολόγων είχε τη θέληση και την επιθυμία να διοργανώσει μία εκδήλωση με τρεις Καβαλιώτες λογοτέχνες και το έργο τους, δηλαδή της Γεωργίας Τριανταφυλλίδου, του Χάρη Μιχαλόπουλου και του δικό μου. Ανήκουμε σε διαφορετικές λογοτεχνικές γενιές αλλά έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό: μένουμε στην Καβάλα ή καταγόμαστε από την Καβάλα και έχουμε στο επίκεντρο των εμπνεύσεών μας την πόλη της Καβάλας από την οποία και παίρνουμε αφορμές για να γράψουμε. Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο εμπνέεται ο καθένας από την Καβάλα είναι διαφορετικός, δεν είναι πανομοιότυπος και στους τρεις. Αυτά διερευνήθηκαν σε εκείνη τη βραδιά, αυτά διαβάστηκαν από τους μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων αποσπάσματα από έργα μας, πεζογραφικά και ποιήματα, που έχουν σχέση με την αύρα της Καβάλας, με τον αέρα της πόλης, με αυτό το οποίο τελικά είναι η πόλη και μπορέσαμε να δώσουμε μία εικόνα πώς εμείς οι τρεις, τουλάχιστον, λογοτέχνες που ήμασταν παρόντες στην εκδήλωση, μιλώντας για την Καβάλα, είπαμε και για τη λογοτεχνία μας. Είχε ένα ενδιαφέρον γιατί επικεντρωθήκαμε όλοι στο πώς επηρεαζόμαστε από την παραμονή μας στην πόλη. Πρέπει να πω ότι η Γεωργία Τριανταφυλλίδου κι εγώ δεν είμαστε γεννημένοι στην Καβάλα, ήρθαμε στην πόλη εδώ και πολλά χρόνια -βέβαια εγώ λιγότερα, η Γεωργία από αλλού. Ο Χάρης Μιχαλόπουλος είναι γεννημένος στην Καβάλα, δεν μένει όμως αυτήν τη στιγμή εδώ, μένει στην Κομοτηνή όπου είναι καθηγητής στο Δημοκρίτειο. Και οι τρεις, όμως, έχουμε ζήσει πολύ καιρό, πια, στην πόλη και προσπαθούμε να τη θέσουμε στο επίκεντρο των λογοτεχνικών μας αναζητήσεων.

Τα παιδιά που είχαν επιλέξει οι καθηγήτριές τους, διάβασαν πάρα πολύ ωραία, στρωτά, αναδείξαν τα κείμενα και η εκδήλωση είχε κι ένα ενδιαφέρον κι από κει. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πορεία των εκδηλώσεων και με άλλους λογοτέχνες. Νομίζω ότι υπάρχουν στην Καβάλα αλλά και γύρω από την Καβάλα έχουν γράψει αρκετοί και θα ‘ναι ευχής έργον να αναδειχθεί το έργο τους».

«ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ»

Τέλος, είπε για το ενδεχόμενο να γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον ότι «να επαναληφθεί, ναι, γιατί είναι αλήθεια ότι ο καιρός είναι λίγο ακατάλληλος για μία εκδήλωση σε κλειστό χώρο, αλλά είχαμε αρκετό κόσμο. Αρκετοί Καβαλιώτες τίμησαν τη εκδήλωση. Θα μπορούσε να επαναληφθεί ίσως σύντομα, ίσως από τη νέα σεζόν τη φθινοπωρινή και να γνωρίσει μια άλλη δημοσιότητα, επίσης, γιατί απ’ ό,τι φάνηκε από τους παρευρισκόμενους έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *