ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Το λιμάνι της Καβάλας ένα από τα έξι της χώρας που κάνουν υγειονομικούς ελέγχους σε πλοία που ταξιδεύουν σε διεθνείς θάλασσες και χορηγούν πιστοποιητικά

Υγειονομικοί έλεγχοι γίνονται στα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στο κεντρικό Λιμάνι Καβάλας και μάλιστα αμέσως μετά λαμβάνουν και σχετική πιστοποίηση από τη Διεύθυνση Υγείας!  Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Γάκης.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Γάκης σημείωσε πως «την Τρίτη είχαμε την επίσκεψη του κ. Ames, ο  οποίος είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αυτό, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια και ουσιαστικά αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους που γίνονται στα πλοία που κάνουν διεθνείς πλόες, που ταξιδεύουν δηλαδή σε διεθνείς θάλασσες. Το λιμάνι της Καβάλας είναι ένα από τα έξι λιμάνια στη χώρα το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί υγειονομικούς ελέγχους στα πλοία αυτά και ουσιαστικά να χορηγεί πιστοποιητικό στα πλοία ότι έχει γίνει ο έλεγχος αυτός και έχει βγει ότι είναι όλα εντάξει. Είναι βασικό το ότι μπορεί το λιμάνι μας να χορηγεί τέτοιο πιστοποιητικό, γιατί αυτό δίνει και ένα κίνητρο στα πλοία να επισκέπτονται το λιμάνι μας προκειμένου να γίνει ο έλεγχός τους εδώ, να πάρουν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό και να ταξιδέψουν στα υπόλοιπα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Ames διαχειριζόταν το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Αμερική, είναι άριστος γνώστης του προγράμματος αυτού, ήρθε στην Ελλάδα και ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η χώρα μας είναι η χώρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό των υγειονομικών ελέγχων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό και είμαστε ο συντονιστής για όλες τις χώρες. Πιστεύω ότι είναι κάτι το σημαντικό και πιστεύω ότι δείχνει και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Καβάλας, γιατί έχουν συμπεριληφθεί μαζί με άλλα πέντε λιμάνια σε όλη τη χώρα στο πρόγραμμα αυτό και συνεχώς βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

ΕΛΕΓΧΟΙ

Εξηγώντας ο κ. Γάκης τι περιλαμβάνουν αυτοί οι έλεγχοι, ανέφερε πως «σαφώς το πλοίο ελέγχεται σχετικά με το κατά πόσο τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες και από κει και πέρα χορηγεί την πιστοποίηση ότι το πλοίο ελέγχθηκε και ότι όλα βάσει του κανονισμού και της νομοθεσίας βρέθηκαν εντάξει. Σκοπός ουσιαστικά είναι να αποτρέψουμε τυχόν ασθένειες από πλοία τα οποία έρχονται από ξένα κράτη, για αυτό γίνονται οι υγειονομικοί έλεγχοι ως ένα βαθμό. Μην ξεχνάμε παλαιότερα με τον ιο Έμπολα απαγορεύτηκε σε πλοίο να προσεγγίσει λιμάνι ακριβώς γιατί μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ασθενής πάνω στο πλοίο. Είναι βασικό λοιπόν ότι γίνονται οι έλεγχοι αυτοί, για να διασφαλίσουμε ως ένα βαθμό και να αποτρέψουμε τη μετάδοση νοσημάτων από τρίτες χώρες στις οποίες ενδεχομένως να μην υπάρχει καλή υγειονομική περίθαλψη. Από κει και πέρα ελέγχονται οι υπόλοιπες υγειονομικές εγκαταστάσεις του πλοίου, προκειμένου να δουν ότι είναι ασφαλείς για τους επιβαίνοντες στο πλοίο αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *