Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας προκήρυξε την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας προκήρυξε την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με εναρκτήρια ημερομηνία υποβολής αιτήσεων της 22α Νοεμβρίου. Η πρόεδρος του Θεάτρου κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά επεσήμανε σε δηλώσεις της ότι συνεχίζουν τον προγραμματισμό δράσεων στο πλαίσιο της χειμερινής περιόδου.

Όπως δήλωσε αρχικά «Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή έχει λήξει. Βέβαια δώσαμε μια 6μηνη παράταση μια και αυτό επιτρέπεται βάσει της προγραμματικής σύμβασης που υπάρχει μεταξύ εμάς του ΔΗΠΕΘΕ και του υπουργείου Πολιτισμού δηλαδή.

Βέβαια αυτό έγινε για πρακτικούς λόγους αφού θα έπρεπε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Γκόνης να ολοκληρώσει την καλλιτεχνική σεζόν και να προχωρήσει βάσει των άλλων υποχρεώσεων του προκειμένου όλα να είναι εντάξει. Η παράταση έχει δοθεί μέχρι 30 Απριλίου. Οπότε εμείς βγάλαμε κανονικά την προκήρυξη, οι  διευκρινίσεις θα μπορούν να δίδονται έως τις 21 Νοεμβρίου και η υποβολή αιτήσεων θα είναι από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, εργάσιμες ημέρες και ώρες. Πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο site του ΔΗΠΕΘΕ».

 ΣΥΝ ΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ίδια έκανε γνωστό ότι οι δράσεις συνεχίζονται κανονικά. «Όλα έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται ως είχαμε αποφασίσει. Για παράδειγμα είχαμε μια συνάντηση και με τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, είδαμε αυτά που είχαμε προγραμματίσει μαζί με τον καλλιτεχνικό μας διευθυντή όταν πρωτοανέλαβε άλλωστε.

 Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους ερασιτέχνες μας. Άλλωστε οι ερασιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν το θέατρο. Οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά. Είναι δύσκολο οικονομικά να φέρνει κανείς θιάσους από την Αθήνα κλπ σε τακτική βάση.

 Όμως ο συνδημότης μας μπορεί να πάει εκεί και να δει θέατρο. Η κεντρική ιδέα είναι ο καβαλιώτης να μπορεί να δει θέατρο από τους ερασιτέχνες μέσω του ΔΗΠΕΘΕ. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα και το ΔΗΠΕΘΕ έχει ανάγκη από τις ερασιτεχνικές ομάδες οι οποίες έχουν θετική επίδραση στην κοινωνία που δρουν.

 Άρα οι ερασιτεχνικές ομάδες αφορούν όλο το νόμο και για αυτό και κάναμε συνάντηση μαζί τους. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια σκυταλοδρομία κατά κάποιο τρόπο. Δηλαδή αποφασίσαμε και επιλέξαμε τη «Νύχτα του Σαίξπηρ» και μετά από κλήρωση αναθέσαμε σε κάθε ομάδα μια πράξη από τις πέντε πράξεις συνολικά του έργου!

Να αναφέρω ότι 16 θεατρικές ομάδες υπάρχουν, ήρθαν με ενθουσιασμό και έτσι αποφασίσαμε να ανεβάσουμε δύο παραστάσεις και έτσι ανά πράξεις θα έχουμε το έργο στο σύνολο του. Κάθε ομάδα θα έχει έναν επικεφαλής. Τα μέλη των ομάδων δεν θα έχουν επικοινωνία μεταξύ τους και το έργο ως έκπληξη θα ανέβει για όλους. Η παράσταση έχει προγραμματισθεί για τις 20 Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα δηλαδή» τόνισε.

 

Παράλληλα η κ. Πρασσά ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η παράσταση «Ο Ξεπεσμένος  Δερβίσης», ένα εξαιρετικό έργο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με την μοναδική χορευτική παρουσία του ταλαντούχου Δημήτρη Σωτηρίου και την μοναδική ερμηνεία του Θοδωρή Γκόνη.

 «Ξεκινάμε 24 Νοεμβρίου έως 26 Νοεμβρίου και καλώ τους καβαλιώτες να έρθουν να δουν την παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ» τόνισε χαρακτηριστικά.

 ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ) πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει στην κεντρική της σκηνή το έργο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη το Σάββατο 24, την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 21.00 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

 Ο κόσμος της Τέχνης μας έχει δείξει πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στις ιδιότητες «αμαρτωλός» και «ασκητής». Ένας χορευτής και ένας αφηγητής έχοντας ως αφετηρία αυτήν τη σκέψη διαβάζουν σαν να είναι ένα κείμενο, τα τρία ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Υπό την βασιλικήν δρυν», «Τα ρόδινα ακρογιάλια», «Η Φαρμακολύτρια».

 Και κάτω από το φως της σκηνής, σαν κάτω από το φως της σελήνης, των άστρων και των κεριών, εκεί που με το ίδιο πάθος αμαρτάνει κανείς  με το ίδιο πάθος ακριβώς μετανοεί, εκεί που όλα λέγονται και όλα συγχωρούνται, εκεί που σμίγουν παλιές και νέες λατρείες και συνυπάρχουν ο Διόνυσος, ο Άδωνις και ο Χριστός, εκεί λειτουργεί το θαύμα.  Εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σαν Ξεπεσμένος  Δερβίσης. Όχι στον λάκκο της  φρεσκοσκαμμένης  σήραγγας  του Θησείου, αλλά στο αγαπημένο του λημέρι, κάτω από την «βασιλικήν δρυν», εκστατικός, ξέφρενος και πλάνης. Και τότε η έκστασή του γίνεται ασυγκράτητη και μας  πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά της ερωτικής πράξης, του θείου έρωτα. Μα η ζωή  δεν στέκεται εκεί, αφήνει τη βάρκα, το ρεύμα  να τον παρασύρει από «τα ρόδινα ακρογιάλια»  και βρίσκεται νύχτα στο εκκλησάκι  της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, «…εἶν᾽ ἐκείνη, ἥτις χαλνᾷ τὰ μάγια, ἤτοι λύει πᾶσαν γοητείαν καὶ μεθοδείαν πονηρὰν…» Φτάνει εκεί φαρμακωμένος, αποτυχημένος, βασανισμένος, καραβοτσακισμένος από τα πάθη του τα ερωτικά και τα άλλα  για να ζητήσει συγχώρεση, απουσιάζει ο Θεός, απουσιάζουν τα πάντα, η Αγία δε θα τον  ακούσει.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

 Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου

Σκηνικό/Κοστούμι: Ανδρέας Γεωργιάδης

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Χορευτής: Δημήτρης Σωτηρίου

Αφηγητής: Θοδωρής Γκόνης

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης

Χειρισμός ήχου παράστασης: Κώστας Γαρουφαλίδης

Χειρισμός κονσόλας φωτισμών: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

Τιμές εισιτηρίων: 10 € κανονικό – 8 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργων)

 Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από την Τετάρτη 21 Nοεμβρίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ η κ. Πρασσά  εισηγήθηκε για μειώσεις και εκπτώσεις των εισιτηρίων για όλους τους συνταξιούχους. «Οι συνταξιούχοι είναι ένα κοινό που μπορεί να έρθει στο θέατρο. Έχει χρόνο και διάθεση οπότε ας κάνουμε μια έκπτωση στα εισιτήρια για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν το πηγαίο θέατρο, αυτή την πηγαία έκφραση ζωής» σημείωσε καταληκτικά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.