«Το ασφαλιστικό απέτυχε, η οικονομία συνεχώς βαδίζει όπισθεν» δηλώνει ο φοροτέχνης λογιστής  Ντίνος Κλειτσιώτης

Δυστυχώς το ασφαλιστικό απέτυχε με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με τον φοροτέχνη λογιστή κ. Ντίνο Κλειτσιώτη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άρνηση των ασφαλισμένων να πληρώσει τον ΕΦΚΑ  καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει όλο το σύστημα όπως υποστήριξε ο κ. Κλειτσιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Κλειτσιώτη «Ο τέως υπουργός Εργασίας  κ. Κατρούγκαλος με την περίφημη μεταρρύθμιση που έφερε στην χώρα μας, στην Ελλάδα, μας διαβεβαίωνε ότι λύθηκε το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό πρόβλημα μαζί με το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων.

Δυστυχώς όμως εδώ και έναν χρόνο παρατηρούμε ότι από 1-1-2017 τα προβλήματα που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ είναι πάρα πολλά. Προβλήματα που ήρθαν με την ενοποίηση η οποία έγινε στο γόνατο όπως λέει και ο λαός. Τα προβλήματα είναι πολλά και τα αντιμετωπίζουμε και εμείς μέσα στα λογιστικά μας γραφεία.

Έχουμε φτάσει στο τέλος Μαρτίου και ακόμη δεν ξέρουμε πώς να βγάλουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Τι κρατήσεις να κάνουμε στους εργαζόμενους; Από την άλλη το ποσό που προβλεπόταν να εισπράξει ο ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο ήταν 270 εκ. ευρώ. Δυστυχώς τα τελευταία στοιχεία που έχουμε είναι  ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περί τα 160 εκ. ευρώ. Έχουμε να κάνουμε επομένως με μια κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν μπορούν πάρα πολλοί συμπολίτες μας και ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν σε αυτό το καινούριο ασφαλιστικό σύστημα».

ΕΥΝΟΗΘΗΚΕ

Πρόσθεσε δε πως  «Είναι γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ευνοήθηκε με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά η πραγματική οικονομία δεν λειτουργεί όταν βάζεις εισφορές σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα ποσό, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι έως και 1500 ευρώ το μήνα.»

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κλειτσιώτη ακόμη και αν μπορέσει ο πολίτης ασφαλισμένος να πληρώσει θα δει ότι δεν έχει ανταποδοτικότητα στην σύνταξη του αυτό το ποσό που δίδει.

«Από την εμπειρία της δουλειάς μου ξέρω ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι να καλύψουν δαπάνες και θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο. Και πολλοί λένε ξεκάθαρα ότι τώρα πληρώνουν 1500 ευρώ και αύριο μεθαύριο θα παίρνουν 700 ευρώ σύνταξη. Για αυτό και δεν πληρώνουν.

Η κυβέρνηση δίδει συνεχόμενες παρατάσεις. Οι εισφορές του Ιανουαρίου έπρεπε λογικά να πληρωθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Δόθηκε όμως η πρώτη παράταση μέχρι τις 17 Μαρτίου και τώρα δόθηκε και νέα παράταση μέχρι 31 Μαρτίου. Δυστυχώς όμως όλο αυτό δεν είναι θέμα παρατάσεων. Είναι θέμα ότι δεν υπάρχει ρευστό δεν υπάρχει χρήμα στην τσέπη του φορολογούμενου.

Και σε τελική ανάλυση δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Εδώ δεν μιλάμε πια για ένα ασφαλιστικό αλλά για ένα φο0ρολογικό σύστημα. Και μέχρι 37% στα καθαρά τους εισοδήματα οι πολίτες πρέπει να δίδουν για τις ασφαλιστικές εισφορές. Μακάρι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και μακάρι ν α αρχίσει η οικονομία μας να μπαίνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μακάρι να μπορέσουμε όλοι οι ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν. Αλλά το βλέπω δύσκολο. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση που σερνόμαστε εδώ και ένα χρόνο, τίποτε δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται δείχνουν ότι όχι μόνο δεν είμαστε σε στασιμότητα, είμαστε και σε ύφεση. Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2017 έφυγαν από το τραπεζικό μας σύστημα 4 εκ. ευρώ. Αυτά είναι πολύ ανησυχητικά φαινόμενα».

ΑΝΕΡΓΙΑ

Πρόσθεσε δε πως « Η ανεργία τους ίδιους μήνες άρχισε να ανεβαίνει και πάλι. Το 90% των προσλήψεων γίνονται με εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Άρα όλα αυτά τα φαινόμενα είναι  πολύ ανησυχητικά για την οικονομία. Το ασφαλιστικό μπορεί να σταθεί μόνο αν έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2 και 3%. Δυστυχώς όμως έχουμε ύφεση. Και τα επίσημα στοιχεία το λένε αυτό. Ανακοινώνονται από την πολιτεία. Ύφεση, ανεργία, λουκέτα συνεχώς στον ορίζοντα.

Δυστυχώς επιχειρήσεις δεν ανοίγουν, η οικονομία έχει βαλτώσει. Και η περίφημη αξιολόγηση είναι νάρκη. Κανείς δεν επενδύει κάτι. Φοβάται την αβεβαιότητα. Τι θα γίνει αύριο; Πως θα πάει η οικονομία μας μπροστά;

Και δεν είμαι από αυτούς που λένε όπως όπως να κλείσει η αξιολόγηση. Τον Φεβρουάριο του 2016 έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση. Φτάσαμε ένα χρόνο μετά. Και αυτό το λένε και τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης που παραδέχονται – όπως ο κ. Παπαδημούλης – που λέει ότι όσο αργούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση, τόσο πιο αυστηρά μέτρα θα μας ζητούν!

Αυτά όλα πρέπει να τα βλέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αντί να πάν την χώρα εμπρός την πηγαίνουν πάρα πολλά βήματα προς τα πίσω».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση