ΕργασίαΚύριο άρθρο

Το ίδιο εργασιακό καθεστώς που είχαν οι εργαζόμενοι στην ELFE είναι το ζητούμενο σύμφωνα με το βουλευτή Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας για τη ΒΦΛ και πλέον το τοπίο ξεκαθάρισε… «Οι εταιρείες ELFE, PFIC, Centrofaro και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ουσιαστικά είναι το ίδιο και το αυτό» δήλωσε ευθαρσώς ο βουλευτής κ. Εμμανουηλίδης, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν το ίδιο εργασιακό καθέτως που είχαν στην  ELFE. Ο βουλευτής δήλωσε με νόημα ότι το εργοστάσιο επιβάλλεται να λειτουργεί με όρους ασφαλείας κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο λειτουργικό κομμάτι της.

Συγκεκριμένα ο κ. Εμμανουηλίδης δήλωσε πως « την Τρίτη έγινε μια ουσιαστική συνάντηση. Καταρχάς να πούμε ποιοι βρεθήκαμε στην τριμερή αυτή. Από το υπουργείο Εργασίας ήταν ο υπουργός με τους συνεργάτες του, ο Γενικός Γραμματέας ο Ανδρέας Νεφελούδης με τους συνεργάτες του, ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων οι κ.κ. Λίτσης και Μάνταλος, επίσης ήταν η νομική σύμβουλος των εργαζομένων. Από την πλευρά της επιχείρησης ήταν νομικός και οικονομικός σύμβουλος. Επίσης ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ ο Γιάννης Δελής, οι δύο βουλευτές κ.κ. Μορφίδης και ο υποφαινόμενος και από την πλευρά του κόμματος ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για τα εργασιακά θέματα. Από την όλη συζήτηση εκείνο που αναδείχτηκε είναι ότι τελικά η ELFE έσπασε σε τρεις εταιρίες και θα έπρεπε σύμφωνα με τα ισχύοντα να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι το εργασιακό καθεστώς που είχαν και στις προηγούμενες. Αυτό αναδείχθηκε και νομίζω είναι ένα σημαντικό κομμάτι του όλου προβλήματος. Και από την πλευρά του Νάσου Ηλιόπουλου θίχθηκε και το θέμα της ανίχνευσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Και αυτό νομίζω ότι έχει το ανάλογο ενδιαφέρον, το σημαντικό ενδιαφέρον, σε σχέση με την κανονικότητα στη λειτουργία της επιχείρησης. Δεν διαφάνηκε διάθεση προσέγγισης από την πλευρά της επιχείρησης, πιστεύω όμως ότι εφόσον θα κυριαρχήσει η λογική θα βρεθεί ένας τρόπος τελικά να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη λειτουργία του εργοστασίου και λέγοντας κανονικότητα εννοώ την εργασιακή κανονικότητα. Και ένα θέμα που περνάμε σε δεύτερη μοίρα αλλά είναι ίσως σημαντικότερο, είναι η διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου, γιατί είναι ένα εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας υψηλής επικινδυνότητας. Θα πρέπει αυτό το ζητούμενο τελικά να κατοχυρωθεί.

Αποφασίστηκε να γίνει μια καινούρια συνάντηση την Τρίτη στη 1 η ώρα με τους ίδιους συντελεστές και με ευχής έργον να προσέλθει η επιχείρηση, όχι δια των εκπροσώπων αλλά με φυσική παρουσία των ανθρώπων που προΐστανται σήμερα σε αυτές τις επιχειρήσεις».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Κληθείς να εκτιμήσει αν έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Εργασίας να πιέσει τις εταιρίες να διατηρήσουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς που υπήρχε επί των ημερών της ELFE, ανέφερε πως «δεν το γνωρίζω αυτό και πιστεύω ότι ίσως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να καταλάβει η εταιρία ότι προς το συμφέρον της είναι να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Και επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι μια επιχείρηση απαιτητική όσον αφορά την τεχνογνωσία δεν μπορεί να καλύπτεται με ευκαιριακές προσλήψεις. Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τη διάθεση των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί τελευταία να παράξουν εργασιακό αποτέλεσμα, αλλά δεν φτάνει μόνο η διάθεση. Είναι κάποια δεδομένα που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Και δυστυχώς αυτό αγνοείται από την πλευρά της εταιρίας. Πρέπει να καταλάβει ότι προς το συμφέρον όλων είναι το εργοστάσιο να λειτουργήσει με συνθήκες κανονικότητας εργασιακής, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προδιαγράψει ένα αύριο που θα έχει τα στοιχεία της επιβίωσης».

ΣΤΑ ΔΥΟ

Ερωτηθείς ο βουλευτής Καβάλας αν ανησυχεί από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ουσιαστικά έχουν χωριστεί στα δύο, σημείωσε πως «το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και σεβαστό καθόλα. Εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο στην εταιρία μέσα από ένα κλίμα έντασης και ένα κλίμα υπονόμευσης σε τελευταία ανάλυση των βασικών ζητούμενων στη λειτουργία της. Βασικό ζητούμενο είναι η δυνατότητα να δουλεύει αυτό το εργοστάσιο με όρους ασφάλειας. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η εταιρία. Δεν είναι μόνο μια ποσοτική εργασιακή σχέση, είναι και ποιοτική. Αυτή η ποιοτική σχέση πρέπει επιτέλους να οδηγήσει τα πράγματα σε μια κατάσταση προϋπάρχουσα, γιατί έτσι λειτουργούσε το εργοστάσιο. Οι εντάσεις είναι μέσα στη ζωή μας, όταν λύνονται τα προβλήματα βρίσκεται και ο τρόπος της συλλειτουργάς και της συνύπαρξης της αρμονικής. Όταν τα προβλήματα χρονίζουν και μένουν άλυτα, τότε εντείνονται αυτές οι εντάσεις. Και αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει επιτέλους να τη συνυπολογίσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *