Τον τρίμηνο απολογισμό της τουριστικής δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του η οποία αφορούσε, αφενός μεν τον τρίμηνο απολογισμό της Τουριστικής Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφετέρου δε το προγραμματισμό για τον επόμενο χρονικό διάστημα.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «σήμερα κάνουμε έναν απολογισμό της τρίμηνης τουριστικής δράσης που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Δηλαδή από τις αρχές του 2018 μέχρι και τέλος Μαρτίου. Να πούμε ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειάς μας, ποσού 900 χιλιάδων ευρώ, εγκρίθηκε αρχές Δεκεμβρίου. Και μάλιστα εγκρίθηκε μετά από μία διαβούλευση που έγινε –αυτό συνέβη για πρώτη φορά- με όλους τους φορείς του τουριστικού γίγνεσθαι, με τα Επιμελητήρια, με τους ξενοδόχους, με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με τους πράκτορες, με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Έγιναν δύο εκδηλώσεις, στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, ώστε να ακούσουμε και να λάβουμε τα μηνύματα των ανθρώπων του τουριστικού γίγνεσθαι. Αυτές τις απόψεις και τις ιδέες που κατέθεσαν οι άνθρωποι του τουρισμού, τις συγκεντρώσαμε και στη συνέχεια εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, όπως είπα, για πρώτη φορά εγκρίθηκε αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε πέντε Τουριστικές Εκθέσεις, που έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Να πούμε, συγκεκριμένα, ότι τον Φεβρουάριο συμμετείχαμε στις τρεις βαλκανικές Εκθέσεις, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι και στη Σερβία. Στις δύο από αυτές τις εκθέσεις συμμετείχαμε με αυτόνομο περίπτερο όπου φιλοξενήσαμε το Δήμο Παγγαίου καθώς επίσης και την Ένωση Ξενοδόχων Καβάλας και Θάσου. Στο Βουκουρέστι μας δόθηκε η ευκαιρία, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, να προβάλλουμε την Περιφέρειά μας σε ένα ειδικό ακροατήριο από δημοσιογράφους και tour operators σε μία ειδική εκδήλωση που έγινε στο χώρο της Έκθεσης. Επίσης, στη Σερβία, είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ με την Διευθύντρια του ΕΟΤ του Βελιγραδίου, όπου εκεί συμφωνήσαμε και ήδη το επεξεργαζόμαστε, να φιλοξενήσουμε κάποιους Σέρβους δημοσιογράφους στην περιοχή μας, ώστε να μπορέσουν να προβάλλουν και να προωθήσουν όλη την Περιφερειακή Ενότητα και της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης αλλά και τα δύο νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, αλλά και τον ορεινό όγκο. Αυτό θα γίνει, περίπου, στις αρχές Ιουνίου.

Επομένως, το μήνα Φεβρουάριο όπως ανέφερα, συμμετείχαμε σ’ αυτές τις τρεις εκθέσεις που έγιναν στις βαλκανικές χώρες. Πολύ σημαντικές εκθέσεις. Το Μάρτιο συμμετείχαμε στην Έκθεση του Βερολίνου που είναι η μεγαλύτερη Έκθεση που γίνεται παγκοσμίως, γι’ αυτό τον λόγο και διαρκεί 5 μέρες. Εκεί είχαμε συναντήσεις με μεγάλα τουριστικά γραφεία, με τον υφυπουργό που είναι υπεύθυνος στα θέματα της Ελλάδας, τον κ. Φούχτελ, παρουσία και του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, του κ. Μάρκου Δέμπα. Ο κ. Φουχτελ έδειξε για άλλη μία φορά ενδιαφέρον για την περιοχή της Καβάλας και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και για τη γαστρονομία, για τα κρασιά μας».

ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΣΧΑΣ

«Επίσης συμμετείχαμε στην Έκθεση της Μόσχας όπου είναι γνωστό ότι η αγορά της Ρωσίας μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει ο προσκυνηματικός και ο θρησκευτικός τουρισμός. Γι’ αυτόν το λόγο και έγιναν κάποιες επαφές το προηγούμενο χρονικό διάστημα και στην Έκθεση της Μόσχας, στο επίσημο περιοδικό, υπήρχε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι στις 23 με 25 Ιανουαρίου, βρέθηκα στη Μόσχα ξανά, σε μία εκδήλωση που έγινε από τα Υπουργεία Τουρισμού Ελλάδας και Ρωσίας, όπου εκεί είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την Περιφέρειά μας σ’ ένα εξειδικευμένο κοινό, σε 32 υπουργούς των περιφερειών της Ρωσίας. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και για τα μοναστήρια που διαθέτει η Περιφέρειά μας. Επομένως, φέτος για τους 3 μήνες, πήγαμε σε 5 εκθέσεις αλλά είχαμε και τη συμμετοχή της Περιφέρειάς μας σε μια σειρά από εκθέσεις που είχε γαστρονομικό- αγροτικό ενδιαφέρον, γιατί πιστεύουμε ότι και ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτο-διατροφικός τομέας συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Γι’ αυτό τον λόγο η Περιφέρειά μας συμμετείχε και στην Fruit Logistica στο Βερολίνο, στην Προβάιν, στο Ντίσελντορφ, καθώς επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Fruit Expo στην Αθήνα. Σ’ αυτές τις 4 Εκθέσεις προβάλλαμε τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας τα οποία έχουνε ιδιαίτερη αξία και προβάλλεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά δεν σταματάμε εκεί. Ήδη έχουμε εκδώσει το τουριστικό υλικό της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης μια σειρά από στικάκια και σακούλες και οτιδήποτε έχει διαφημιστικό, για να μπορέσουμε να προβάλλουμε την περιοχή μας σε όλες τις Εκθέσεις. Η προβολή της Περιφέρειάς μας είναι στοχευμένη, υπάρχει διαφήμιση της περιοχής μας στο inflight magazine «Άνεμος της αεροπορικής εταιρείας Ellinair του Ομίλου Μουζενίδη, καθώς επίσης και τις γιορτές των Χριστουγέννων η Περιφέρειά μας διαφημίστηκε μέσω του ΕΟΤ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, όπου όλοι επισκέπτες και όλοι ταξιδιώτες εκείνη την περίοδο είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από τα φυλλάδια την Περιφέρειά μας»

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

«Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Να πούμε ότι ήδη έχει τελειώσει και μία εφαρμογή που αφορά τη Via Egnatia Hiking που αφορά τους πεζοπόρους οι οποίοι μπορούν να περπατήσουν στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, από το Οφρύνιο μέχρι στις Φέρες. Είναι περίπου 450 χιλιόμετρα, μια εφαρμογή η οποία μπορεί ο καθένας να την «κατεβάσει» από το Placestore, από τα κινητά τηλέφωνα κι από τα τάμπλετ. Είναι μία εφαρμογή ιδιαίτερα σημαντική και μάλιστα αν την κατεβάσουμε, στη συνέχεια μπορούμε χωρίς δεδομένα να την χρησιμοποιούμε. Αυτή η εφαρμογή έχει σαν σκοπό να ανακαλύψουμε την αρχαία Εγνατία Οδό. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη φύση και την πεζοπορία και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε και στον εναλλακτικό τουρισμό και να γνωρίσουμε τους οικισμούς που υπάρχουν κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, γιατί η Περιφέρειά μας εκτός από το «ήλιος και θάλασσα» έχει και ένα άθικτο φυσικό περιβάλλουν».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ… 4 ΕΠΟΧΩΝ

«Επίσης, σχεδιάζουμε και ήδη ξεκίνησε η επαγγελματική φωτογράφηση της περιοχής μας. Οι φωτογραφίες της Περιφέρειας είναι παλιές και γι’ αυτόν το λόγο ξεκίνησε η φωτογράφηση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και τις 4 εποχές. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το καλοκαίρι ή ο χειμώνας, μας ενδιαφέρει και η άνοιξη και το φθινόπωρο. Και το πολύ σημαντικό που έχουμε και αυτό νομίζω ότι έπρεπε να έχει ήδη γίνει, είναι ο φορέας Διαχείρισης Τουρισμού, ένα όργανο το οποίο είναι γνωστό ότι ιδρύθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι ένα 11μελές όργανο το οποίο θα συνεδριάσει αύριο (σ.σ. σήμερα) για πρώτη φορά στην Περιφέρεια, στην έδρα του Περιφερειάρχη, όπου απαρτίζεται από τους ξενοδόχους, από την Ένωση Ξενοδόχων Θράκης, Καβάλας, από την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων της Θάσου, από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον κ. Λαμπάκη, από τα Επιμελητήρια, από τουριστικούς πράκτορες και από περιφερειακούς Συμβούλους και της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης. Σκοπός μας είναι αυτό το Όργανο να είναι ο σύμβουλος του εκάστοτε Περιφερειάρχη που θα προβάλλει και θα προγραμματίζει τουριστικά την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑ’Ι’ΟΥ

«Όσο για τις δράσεις οι οποίες αφορούν το επόμενο χρονικό διάστημα, στις αρχές Μαΐου, στις 4 με 6 Μαΐου, θα συμμετάσχουμε στην Τουριστική Έκθεση που γίνεται στην Αθήνα, στην Greek Travel. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική έκθεση όπου συμμετέχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, έχουμε την Έκθεση γαστρονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, το «Ελλάδας γεύση», η οποία θα γίνει στο Περιστέρι, στην Αθήνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 20 Μαΐου έχουμε και τη «Δραμοινογνωσία», μια μεγάλη εκδήλωση της Περιφέρειάς μας που στηρίζει οικονομικά αλλά και στόχος της είναι να προβάλλει τα κρασιά και όλης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Είναι μια εκδήλωση η οποία διαρκεί 7 μέρες. Επίσης, θα γίνει ένα event στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, γιατί μας ενδιαφέρουν οι Σέρβοι τουρίστες. Είναι γνωστό ότι τα παλιότερα χρόνια, στη δεκαετία του ’80, είχαμε πάρα πολλούς Σέρβους τουρίστες εδώ στην Περιφέρειά μας και στην πόλη της Καβάλας, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Μετά λόγω των γεγονότων του «εμφυλίου» σταμάτησε το «ρεύμα» και γι’ αυτό προσπαθούμε και με το Δήμο Καβάλας, τη «Δημωφέλεια», να αναπτύξουμε ξανά αυτές τις σχέσεις, τους δεσμούς με την αγορά της Σερβίας. Γιατί και η Σερβία είναι μια οικονομικά ανερχόμενη αγορά. Έτσι, στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα συμμετάσχουμε, ένα Σαββατοκύριακο, σε μία εκδήλωση που γίνεται με τον ΕΟΤ του Βελιγραδίου όπου θα δώσουμε το δικαίωμα και στους Δήμους –ήδη ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρεται να συμμετάσχει- αλλά και τους παραγωγούς οι οποίοι θα θέλουν να προβάλλουν τα προϊόντα τους σ’ αυτήν την υπαίθρια εκδήλωση. Μ’ αυτές τις σκέψεις νομίζω ότι προσπαθούμε πραγματικά να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά αλλά και τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρειά μας».

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ AEGEAN

«Οι δράσεις δεν σταματούν εδώ. Προσκάλεσα, επίσης, την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, όλους τους θεσμικούς φορείς της Καβάλας, τη Δήμαρχο, τους Δημάρχους -και τους 4- τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας ώστε να γίνει μία διευρυμένη σύσκεψη για την Aegean. Τους κάλεσα προκειμένου να δούμε από κοινού πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αυτή τη μείωση των αεροπορικών δρομολογίων που θα επηρεάσει την τουριστική εικόνα και προβολή της Περιφέρειάς μας. Είναι γνωστό ότι εμείς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όλοι οι φορείς και το Επιμελητήριο, κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην περιοχή μας και γενικότερα στην Περιφέρειά μας και τέτοιες μεμονωμένες πρωτοβουλίες από την Aegean νομίζω ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. Θέλουμε μ’ αυτήν την πρωτοβουλία που πήραμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μπορέσουμε και με την Ένωση Ξενοδόχων Καβάλας, με τον κ. Μιντζάλη, να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.