ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Τιμή και απόδοση μνήμης στους διωχθέντες Θράκες από την Θρακική Εστία Καβάλας στις 20 και 21 Απριλίου

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει η Θρακική Εστία Καβάλας  στις 20 και 21 Απριλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κ. Νίκο Τσουμπάκη.

Όπως τόνισε αρχικά «Ετοιμάζουμε ένα διήμερο 20-21 Απριλίου μνήμης για τους διωγμούς του θρακικού ελληνισμού. Είναι συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου στις 7.30   το απόγευμα προγραμματισμένο να παρουσιασθεί στο καφέ Chocola, το βιβλίο της κ. Ελευθερίας Χατζοπούλου «Οι δρόμοι της βροχής». Ένα βιβλίο που πραγματεύεται τους διωγμούς των Θρακών. Τρεις γυναίκες, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο η καθεμία –ή ίσως εν αγνοία τους τον ίδιο–, συναντιούνται, το 1922, στη Θεσσαλονίκη.

Η Σουμέλα, η Πόντια, και η Βερονίκη, η Αρμένισσα, κουβαλούν το προσωπικό τους δράμα και το φορτίο της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους. Η Γιασεμή, η Θρακιώτισσα, από την άλλη, φτάνει στη Σαλονίκη έχοντας στα σπλάχνα της τον καρπό του βιασμού της από έναν Τούρκο.

Η Κατοχή και ο Εμφύλιος αφήνουν καινούργια οδυνηρά σημάδια στη ζωή της Γιασεμής, ξυπνούν όμως και τις τύψεις της για μυστικά που ποτέ δεν ξεστόμισε. Θα αφήσει τη ζωή να κινεί τα νήματα ερήμην της ή θα καταφέρει να την αλλάξει; Τι θα συμβεί όταν, έπειτα από χρόνια, αποφασίσει να βγάλει από τα ντουλάπια της ψυχής της σκελετούς και δαίμονες;

Ένα ταξίδι γεμάτο τραύματα και μυστικά, αγάπες, έρωτες και απουσίες, συναντήσεις που καθορίζονται από την Ιστορία και τη μοίρα. Ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα και οι καταστάσεις ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων, δημιουργούν όμως ευκαιρίες και διεξόδους για να βγουν από τη δίνη όπου τους έριξαν».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο κ. Τσουμπάκης απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τονίζοντας ότι «Καλούμε τον κόσμο να έρθει όπως και την επόμενη ημέρα όπου στις 9 το πρωί στον Άη Γιάννη θα πραγματοποιηθεί λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου. Έχουν καλεστεί θρακικά και πολιτιστικά σωματεία για να τιμήσουν τη μνήμη των Θρακών. Στο τέλος θα γίνει και ομιλία από τον ιστορικό και θεολόγο κ. Κομνηνό Απότα για τους διωγμούς των Θρακών. Στο τέλος θα παρατεθεί και μια μικρή δεξίωση και όλα αυτά στο πλαίσιο των αποφάσεων του 7ου  Συνεδρίου Θρακών που είχε γίνει πριν χρόνια και βέβαια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακών με όλα της τα σωματεία τιμάει αυτή την ημέρα, 6 Απριλίου του 1914 που έγιναν οι διωγμοί από Τούρκους και τους Βουλγάρους. Οι πρώτοι διωγμοί…».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *