ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Τη μνήμη της Παναγίας Σηλυβριανής θα τιμήσει η Θρακική Εστία Καβάλας

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Η Θρακική Εστία Καβάλας θα τιμήσει τη μνήμη της Παναγίας Σηλυβριανής, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Καβάλας όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της, που έφεραν πρόσφυγες τον Οκτώβριο 1922 από τη Σηλυβρία Ανατολικής Θράκης. Σήμερα Τετάρτη στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει η Περιφορά της Εικόνας στους δρόμους της ενορίας. Αύριο Πέμπτη στις 7:00 π.μ. θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα  ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας κ. Νίκος Τσουμπάκης σημείωσε πως «εδώ και κάποια χρόνια στο πλαίσιο της εορτής του γενεθλίου της Παναγίας η Θρακική Εστία τιμάει τη μνήμη της Παναγίας Σηλυβριανής, η οποία μέρα είναι στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, αλλά από την παραμονή 7 του μηνός (σ.σ. σήμερα) ξεκινάει το λατρευτικό πρόγραμμα με τη λιτανεία της Εικόνας. Είναι γνωστό ότι η Παναγία Σηλυβριανή από το 1922 μεταφέρθηκε από πρόσφυγες στρατιώτες από τη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Τιμίου Προδρόμου όπου και φυλάσσεται και μαζί με την εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής υπάρχει και το λείψανο της Οσίας Ξένης και η κάρα του Αγίου Αγαθόνικου. Όλα αυτά ήταν στη Μητρόπολη της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης και με το διωγμό και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης τα έφεραν οι πρόγονοί μας εδώ στην Καβάλα και φυλάσσονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμπλήρωσε πως «την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) ξεκινάει το πρόγραμμα, στις 6.30 μμ είναι ο Μέγας Εσπερινός, γύρω στις 8 θα γίνει η λιτανεία στους δρόμους της ενορίας και την επόμενη μέρα ανήμερα Πέμπτη 7 η ώρα είναι επίσημη Δοξολογία και στο τέλος γύρω στις 9.30 με 10 η Θρακική Εστία Καβάλας θα παραθέσει μια μικρή δεξίωση εκεί στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας».

ΕΚΔΡΟΜΗ

Συνεχίζοντας ο κ. Τσουμπάκης ανέφερε πως «έχουμε επίσης μια άλλη εκδήλωση μάλλον εκδρομή μπορούμε να την πούμε στις 17 Σεπτεμβρίου, όπου η Θρακική Εστία θα πραγματοποιήσει μια ωραία εκδρομή και θα κάνει το γύρο της Πελοποννήσου, μιας και είχε πολλά χρόνια να πραγματοποιήσει μια τέτοια εκδρομή σε τέτοιους τόπους. Εμείς κάθε χρόνο ξεκινάμε αρχές Σεπτεμβρίου, γίνεται και ο Αγιασμός ο επίσημος για όλα τα τμήματα και ξεκινάνε οι δραστηριότητές μας. Ο Αγιασμός θα γίνει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στα γραφεία της Θρακικής Εστίας Καβάλας. Βεβαίως θα υπάρξει και πρόγραμμα και ανακοίνωση για αυτό. Στις 3 Οκτωβρίου ξεκινάνε όλα τα τμήματα της Θρακικής Εστίας» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *