Τη λειτουργία παραρτήματος ΕΠΑΛ της Χρυσούπολης στη Θάσο προωθεί η Διοίκηση του Δήμου Θάσου

Τη λειτουργία Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ)  στη Θάσο προωθεί η Διοίκηση του Δήμου Θάσου ενώ το υπουργείο Παιδείας είναι κατ` αρχήν σύμφωνο. Σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Χατζηεμμανουήλ, γνωρίζοντας την ταλαιπωρία μετακίνησης των μαθητών καθημερινά από τη Θάσο στη Χρυσούπολη, προώθησε τις διαδικασίες μέσω του υπουργείου Παιδείας και πλέον είναι θέμα χρόνου η λειτουργία παραρτήματος ΕΠΑΛ της Χρυσούπολης στη Θάσο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημείωσε πως «είναι κάτι που το ξεκινήσαμε από την προηγούμενη θητεία μου, γύρω στο 2012 και με τη συνεργασία του τότε προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας του Γιώργου Χεριστανίδη αλλά και των Διευθυντών των ΕΠΑΛ Χρυσουπόλεως και Ελευθερουπόλεως. Είχαμε επισκεφθεί τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Θάσου. Λιμένα και Πρίνου, κυρίως τα Γυμνάσια βεβαίως Λιμένα, Πρίνου και Λιμεναρίων. Μιλήσαμε με τους γονείς, μιλήσαμε με τους μαθητές, είδαμε τις ανάγκες που υπάρχουν, είδαμε την επιθυμία που υπάρχει στους μαθητές να ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση του ΕΠΑΛ. Γνωρίζοντας την καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδιά να περνούν με φέρρυ μπόουτ και να πηγαίνουν στη Χρυσούπολη, αφού το νησί στερείται τέτοιων δομών και βέβαια ακόμα χειρότερα τα παιδιά που δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε στο ΕΠΑΛ γιατί κάποιο χωριό απομακρυσμένο όπως είναι ο Θεολόγος ξέρουμε τι ταξίδι είναι να φτάσεις μέχρι το Λιμένα και να πάρεις το φέρρυ και μετά να φτάνεις βράδυ στο σπίτι. Είναι πραγματικά απαράδεκτο, απάνθρωπο στις μέρες μας να υπάρχει τέτοια ταλαιπωρία για να αποκτήσεις τη μέση εκπαίδευση που είναι το αυτονόητο».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πρόσθεσε πως «έτσι λοιπόν κάναμε προσπάθειες, απευθύναμε το αίτημά μας και προς το υπουργείο τότε, όχι για τη δημιουργία νέας μονάδας, ούτε για κάτι που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια ρεαλιστική λύση. να γίνει παράρτημα του ΕΠΑΛ Χρυσουπόλεως και μάλιστα σε δυο τομείς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το νησί μας, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα την αγροτική ανάπτυξη. Την ελαιουργία, τη μελισσοκομία, κάτι που θα συνέδεε τη μέση εκπαίδευση με την παραγωγή και με τα ενδιαφέροντα των νέων που θέλουν να μείνουν εδώ στο νησί και να εργαστούν. Το υπουργείο τότε ίσως δεν το είδε ζεστά λέγοντας να περιμένουμε το νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο ουσιαστικά δεν ήρθε ποτέ. Φτάσαμε όμως σήμερα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου που από μόνο του έσπευσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Έστειλε στη Δευτεροβάθμια μια φόρμα να συμπληρωθεί και αυτό ήταν σαν συνέχεια των προσπαθειών μας. Είδαμε λοιπόν ότι οι καρποί καμιά φορά αργούν, αλλά είναι καλό να καλλιεργούμε το έδαφος, έστω και αν πιστεύουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Πήραμε λοιπόν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία δεσμευόμαστε, κάτι που το κάνουμε βέβαια και για άλλες δομές κρατικές, είναι η υγεία, η ασφάλειά μας, η πυρασφάλειά μας, ο Δήμος πληρώνει πια τα πάντα ακόμα και υποχρεώσεις που είναι της Πολιτείας αυτονόητες, όμως εν πάση περιπτώσει μας ενδιαφέρει η ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των παιδιών μας. Έτσι λοιπόν δεσμευτήκαμε ότι θα παρέχουμε εμείς τις υποδομές, θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχουν οι κτηριακές υποδομές και οι προϋποθέσεις και στο κράτος μένει μόνο να πάρει την απόφαση και να ενεργοποιήσει, κάτι το οποίο θα δώσει ώθηση στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και στην αγορά. Πάντως ήταν εντυπωσιακό ότι το υπουργείο από μόνο του ενεργοποιεί κάτι που ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια και προσπαθήσαμε και κάπου βρήκαμε και εμπόδια, δικαιολογίες του τύπου αφήστε το για αργότερα να κάνουμε το νομοσχέδιο. Εν πάση περιπτώσει ήταν πολύ θετικό αυτό και βλέπω ότι είναι στο σωστό δρόμο. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση