ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Την προστασία της τοπικής ιστορίας ζητά ο Κώστας Παπακοσμάς, να επιστρέψει η πινακίδα στο Ασημακόπουλου

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Το πρώην Στρατόπεδο Ασημακόπουλου έχει ιστορική αξία για την Καβάλα ενώ η σχετική πινακίδα του έχει αποκαθηλωθεί αναίτια. Ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Παπακοσμάς ενημέρωσε σχετικά και τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 Όπως ανέφερε αρχικά «Αυτό το θέμα που έχει να κάνει με το στρατόπεδο του στρατηγού Αλέξανδρου Ασημακόπουλου για εμένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό. Εδώ και αρκετό καιρό έχω παρατηρήσει ως πολίτης, ως άνθρωπος ευαισθητοποιημένος για την πόλη που ζούμε ότι η πινακίδα που υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην κεντρική είσοδο του πρώην στρατοπέδου ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ δεν υπάρχει πια.  Έχει ασβεστωθεί, έχει εξαφανισθεί και τίποτε δεν μας θυμίζει ότι εκεί υπήρχε ένα στρατόπεδο που είχε μια ονομασία.  Είναι αυτό το μείζον θέμα; Ίσως κάποιοι που δεν γνωρίζουν να μας πουν ότι ασχολούμαστε με τις πινακίδες.

 Όμως δεν είναι έτσι. Η ιστορία μας δεν πρέπει να διαγράφεται ούτε και να παραγράφεται.  Η πόλη της Καβάλας είχε την τιμή να φιλοξενεί τα ονόματα τριών μεγάλων στρατιωτικών.

 Του στρατηγού Αλέξανδρου Ασημακόπουλου, του στρατηγού  Γεώργιου Κώτσαλου και του λοχαγού Καρακώστα και τα ονόματα αυτά τα έδωσε σε ισάριθμα στρατόπεδα.

 Είχαν ζωή, ζωντάνια, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν και υπηρέτησαν κυριολεκτικά σε  αυτά τα στρατόπεδα και η ενθύμηση των ονομάτων  έχει σκοπό να μας γυρίζει πίσω στο παρελθόν. Να θυμούνται και οι νέοι ποιοι ήταν αυτοί που έχασαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της ζωής και της ελευθερίας.

 Γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι άμεση η αντίδραση των υπευθύνων. Πιστεύω ότι αυτοί είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και μίλησα ήδη και ενημέρωσα στελέχη του γραφείου του συμπολίτη μας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού  μας ώστε να αποκατασταθεί μια αβλεψία, ένα λάθος που προφανώς έγινε κατά λάθος. Επειδή όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ πως κινείται το σύστημα μας, προφανώς ένας από τους εργολάβους που είχε αναλάβει να κάνει έργα για την στέγαση της δομής εκεί των μεταναστών και προσφύγων,  θεώρησε σκόπιμο ότι για να ομορφύνει ο χώρος έπρεπε να απομακρυνθεί και η επιγραφή».

 ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ

Σχολίασε πως «Αυτή την εξήγηση τουλάχιστον δίδω εγώ και δεν περνάει από το μυαλό μου κάποια άλλα εξήγηση για την αποκαθήλωση της πινακίδας. Νομίζω ότι θα αποκατασταθεί και θα ξαναμπεί αυτή η πινακίδα.  Ο Ασημακόπουλος ο στρατηγός ήταν ένας ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου. Πέθανε στα 55 από έκρηξη νάρκης. Ήταν ένας γλωσσομαθής άνθρωπος που σπούδασε στο Παρίσι, ήταν ένας εξαίρετος νέος στρατιωτικός με καταγωγή από την Πελοπόννησο και προς τιμής του δόθηκε το όνομα του στο μεγαλύτερο στρατόπεδο που υπήρχε τότε στην Καβάλα.

Να στείλω και ένα μήνυμα και στο Δήμο Καβάλας  και στην Περιφέρεια όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν πινακίδες και στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ώστε να αναφέρεται η ιστορία κάποιων σημείων. Είναι κρίμα τα παιδιά μας σήμερα να μαθαίνουν για το σκεπτικό του ευρωπαϊκού διαφωτισμού ή για το τι οδήγησε τους Ιάπωνες να κάνουν πόλεμο με τους Κινέζους και να μην γνωρίζουν βασικά πράγματα του τόπου που ζούμε, του τόπου της ζωής εδώ. Το να διαγράφουμε το παρελθόν, την ιστορία μας, να μην γνωρίζουμε τοπική ιστορία, πατριδογνωσία και γεωγραφία είναι μαχαίρι στην καρδιά. Όλα τα άλλα τα βλέπουμε, και σερφάρουμε στο διαδίκτυο αλλά είναι ντροπή να μην ξέρουμε πρόσωπα, πράγματα, ήρωες του χθες.  Είναι κάτι που με απασχολεί, το λέω με πόνο ψυχής και μακάρι να βρεθούν άνθρωποι που θα συστρατευθούν στην προσπάθεια διδαχής της τοπικής ιστορίας στις γενιές που έρχονται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *