Την προσοχή των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα εφιστά η  πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας Κατερίνα Γεροστεργίου

Μέρες που είναι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.. Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Γεροστεργίου Κατερίνα έκανε σχετικές δηλώσεις, σημειώνοντας «καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η οικονομική κρίση έπληξε όχι μόνο την τσέπη του καταναλωτή και την αγοραστική του δύναμη, αλλά δυστυχώς παρέσυρε και την αναζήτηση της ποιότητας στα προϊόντα από τους καταναλωτές, με κύριο γνώμονα την τιμή και μόνο. Για αυτό ακριβώς βλέπουμε μια υποβάθμιση στην ποιότητα των προϊόντων, ακόμα και των τροφίμων που αγοράζουν οι καταναλωτές. Σε αυτήν την περίοδο που ο καταναλωτής ασχολείται κυρίως με την αγορά του κρέατος, αβγών και λαχανικών. Σε ότι αφορά το κρέας πρέπει να πούμε ότι έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι ο καταναλωτής δεν αγοράζει ολόκληρο το ζώο αλλά τμήματα αυτού, αλλά κι εκεί πρέπει να προσέξει τη σήμανση που πρέπει να έχει το σφάγιο, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι το σφάγιο έχει γίνει κατόπιν έγκρισης και ελέγχου των κτηνιατρικών αρχών. Επίσης για να μπορέσει να νιώσει προστατευμένος περισσότερο πέρα από τη σφραγίδα που πρέπει να αναζητήσει, είναι να αγοράζει τα προϊόντα αυτά από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και από καταστήματα που εμπιστεύεται. Επίσης θα πρέπει να προσέξει το κρέας που θα αγοράσει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία κι όχι εκτεθειμένο σε σκόνη κι έντομα. Να δίνει  ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και σε ότι αφορά τα σπλάχνα θα πρέπει να προσέξει να είναι το χρώμα τους καλό. Εδώ έχουμε το πρόβλημα ότι ορισμένες φορές προς παραπλάνηση του καταναλωτή πωλούνται αποψυγμένα εντόσθια ως φρέσκα, πολύ μεγάλη προσοχή λοιπόν σε αυτό και να μη φέρουν τα σπλάχνα οζίδια ή να μην έχουν καλό χρώμα. Θεωρούμε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά δυστυχώς επειδή είναι υποστελεχωμένες δεν μπορούν να κάνουν τους ελέγχους έτσι ώστε οι καταναλωτές να νιώσουν απόλυτα ασφαλείς. Έχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα ελέγχου και λειτουργίας της αγοράς. Δυστυχώς η προσοχή των καταναλωτών στην ποιότητα έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης τα αυγά πρέπει να προσέχουμε να φέρουν τις απαραίτητες σφραγίδες και την ημερομηνία λήξης, να διατηρούνται σε δροσερούς χώρους έτσι ώστε να μην έχουν αλλοιωθεί και σε ότι αφορά τις βαφές καλό θα είναι να έχουν τις ανάλογές πιστοποιήσεις. Καλό θα είναι να αγοράζουμε βαφές φυτικές ή βαφές που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας».

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αναφερθείσα στα δώρα που προορίζονται για τα παιδιά, η κ. Γεροστεργίου σημείωσε πως «αυτήν την περίοδο η αγορά της λαμπάδας είναι το κυριότερο, αυτό που προτείνουμε είναι να μην παρασύρονται από διαφημίσεις, αλλά να αγοράζουν λαμπάδες και μόνο. Αν θέλουν επιπλέον να αγοράσουν κάποιο παιχνίδι είναι στην ελεύθερη βούλησή τους, αλλά να μην αγοράζουν τη λαμπάδα σε μορφή παιχνιδιού. Αυτή τη συσκευασία που βλέπουμε δηλαδή που πωλείται ουσιαστικά το παιχνίδι κι έχει και μία πάμφθηνη λαμπάδα μέσα. Επομένως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται γιατί εδώ παίζουμε κι έναν παιδαγωγικό ρόλο στα παιδιά, όπου προσπαθούμε να τους διδάξουμε να βλέπουν με κριτικό μάτι τις διαφημίσεις. Για αυτό ακριβώς στο πλαίσιο της προστασίας της ευαίσθητης αυτής κατηγορίας καταναλωτών που είναι τα παιδιά, οι διαφημίσεις παιχνιδιών απαγορεύονται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, αν και βλέπουμε ότι δυστυχώς καταπατάται αυτή η νομοθεσία και για αυτό ακριβώς έχει αρχίσει και επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαφημίσεις ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που αφορούν στα παιχνίδια. Με πρόσχημα τη λαμπάδα προσπαθούν να πουλήσουν παιχνίδια. Σε ότι αφορά τώρα τα σοκολατένια αυγά, θα πρέπει να ισχύουν οι κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, να μην αγοράζουμε δηλαδή σοκολατένια αυγά τα οποία δεν είναι σε κατάλληλους χώρους κι είναι εκτεθειμένα και βέβαια καλό θα είναι να αγοράζουμε σοκολατένια αυγά τα οποία είναι σε κατάλληλους χώρους κι όχι μαζί με άλλα παιχνίδια ή σε ακατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγιεινής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση