Την αναγκαιότητα ίδρυσης Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ Θανάσης Μητρόπουλος

Αναγκαία θεωρείται η ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μητρόπουλος. Εξηγώντας το σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα σε ότι αφορά τους τουρίστες που έρχονται και γενικότερα δεν υπάρχει  μία λεπτομερής καταγραφή των τουριστών που επισκέπτονται το Νομό Καβάλας και κυρίως τη Θάσο.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως «καταρχήν στην Περιφέρειά μας η πιο βαριά βιομηχανία είναι η τουριστική βιομηχανία. Η οποία εκτελείται κατά κύριο λόγο στην Καβάλα εξαιτίας της Θάσου. Δεν υπάρχουν στοιχεία. Δεν ξέρει κανείς πόσοι έρχονται, πόσοι φεύγουν, πόσα λεφτά αφήνουν, πόσο χρόνο μένουν στην Καβάλα, πόσο χρόνο πηγαίνουν στη Θάσο, αν κάνουν άλλες εκδρομές γύρω, αν πηγαίνουν σε άλλες περιοχές. Υπάρχει δηλαδή μια έλλειψη πληροφόρησης πάνω σε αυτά τα θέματα. Αυτό εμείς θεωρούμε ότι είναι το πιο σημαντικό. Ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ένα Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών, το οποίο να δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ένας πιο συγκροτημένος και καλύτερος σχεδιασμός. Πιστεύω δηλαδή ότι με το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών η κίνηση ενδεχομένως να διπλασιαστεί. Ή τα έσοδα να διπλασιαστούν που είναι και το καλύτερο βέβαια. Εμείς είμαστε πρόθυμοι και να το στεγάσουμε και να το στελεχώσουμε και να το λειτουργήσουμε όσο χρειάζεται να το λειτουργήσουμε, έως ότου μπορέσει να περπατήσει από μόνο του».

ΚΟΣΤΟΣ

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει για το Ίδρυμα κάποιο επιπλέον κόστος, ο κ. Μητρόπουλος διευκρίνισε πως «το έχουμε βάλει μέσα στο ΕΣΠΑ, είχαμε κάνει πρόταση όταν ζούσε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης σε ότι αφορά το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών για μια πρώτη λειτουργία μέχρι τρία χρόνια. Το δύσκολο στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι να πάει κανείς να μετρήσει τι γίνεται, κάποιες μετρήσεις γίνονται, δηλαδή οι αφίξεις στα ξενοδοχεία, στα καράβια, αλλά οι καλές πληροφορίες θα έρθουν μέσα από μια παρατηρητηριακή έρευνα, δηλαδή μέσα από στατιστικά στοιχεία. Θα πρέπει να πάνε άνθρωποι στα σημεία που κινούνται οι τουρίστες και να αρχίσουν να ρωτάνε με ερωτηματολόγια. Δεν μπορεί δηλαδή να γίνει μέσα από μια καταγραφή, αυτό γίνεται αλλά δεν δίνει όλα τα απαιτούμενα  στοιχεία. Γιατί οι άνθρωποι κινούνται, δεν είναι στατικοί. Και φυσικά στα σημεία που κινούνται δεν μπορούν να υπάρχουν πληροφορίες για το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν πόσο θα μείνουν εδώ ή αν θα πάνε παρακάτω. Είναι δηλαδή στοιχεία που θα πρέπει κανείς να τα βρει με το Παρατηρητήριο. Για αυτό λοιπόν το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών είναι απαραίτητο. Πρέπει να βγουν πολλά άτομα στους δρόμους, να αρχίσουν με σωστά ερωτηματολόγια να μαζεύουν τις πληροφορίες. Είναι κρίμα η Περιφέρειά μας η οποία έχει μια δυνατή τουριστική κίνηση να μην μπορεί να έχει όλες αυτές τις πληροφορίες έτσι ώστε να τη μεγεθύνει. Το τουριστικό περιεχόμενο έχει αλλάξει. Αλλάζει και η γεωγραφία του προσερχόμενου τουρίστα. Φαντάζομαι ότι μαζί αλλάζουν και τα χρήματα που πρόκειται να ξοδέψει και το πόσο καιρό θέλει να μείνει και το τι θέματα τον ενδιαφέρουν. Αυτά είναι θέματα που σε άλλες περιοχές τα έχουν λύσει, δεν ξέρω αν τα έχουν λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, όπως πχ η Κρήτη που είναι ναυαρχίδα σε ότι αφορά τον τουρισμό με κοντά 10 εκ. τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο, έχει μαζέψει πολύ περισσότερες πληροφορίες. Ή υπάρχουν άλλα νησιά που είναι πιο συγκροτημένα και τα οποία παίρνουν τις πληροφορίες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Εμείς εδώ πέρα δεν είμαστε τόσο πολύ οργανωμένοι. Θα πρέπει να το δει αυτό πάντως η Περιφέρειά μας, υπάρχει δυνατότητα, μπορούμε να το κάνουμε, δεν είναι κάτι που είναι αδύνατο να γίνει και θεωρώ ότι μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, σχεδόν με μηδαμινό κόστος. Το ΤΕΙ είναι διατεθειμένο και να προσφέρει εγκαταστάσεις και να προσφέρει στελεχιακό δυναμικό και ότι χρειάζεται για να αρχίσουμε να μαζεύουμε τις πληροφορίες. Να μπει δηλαδή το νερό στο αυλάκι. Από κει και μετά τα άλλα είναι εύκολα» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση