Την ανάμειξη των ΕΛΠΕ στο Θρακικό Πέλαγος καυτηρίασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιός Ρήγας
Την ανάμειξη των ΕΛΠΕ στο Θρακικό Πέλαγος καυτηρίασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενεργειακής Αιγαίου κ. Μαθιός Ρήγας. Ο ίδιος σχολίασε πως είναι καλύτερο να συνεργάζονται οι εταιρείες και όχι να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου. «Τα ΕΛΠΕ συνεχώς μας δημιουργούν ζητήματα» σημείωσε με νόημα.
Συγκεκριμένα ο κ. Ρήγας σημείωσε πως «αυτή είναι μια ιστορία που πάει πολύ πίσω. Εμείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες παραμένουν επί τριάντα χρόνια ανεκμετάλλευτες. Απλώς επειδή κάποιος τις κρατάει και δεν κάνει τίποτα. Έχουμε προσπαθήσει λοιπόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να πάρουμε στα χέρια μας τις περιοχές του Θρακικού Πελάγους για να κάνουμε το αυτονόητο. Δηλαδή να κάνουμε έρευνα και να δούμε αν έχει πετρέλαιο και αν έχει να το βγάλουμε στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να δώσουμε δουλειές στους δικούς μας εργαζόμενους και στους άλλους εργαζόμενους της περιοχής. Όλες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα έχουν προσκρούσει όχι μόνο στην αντίδραση των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά ακόμα περισσότερο και στην επίθεσή τους για να μην κάνουμε δουλειές και στον Πρίνο. Πέρσι το καλοκαίρι όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε σεισμικά στον κόλπο της Καβάλας ήρθαν τα Ελληνικά Πετρέλαια κι έκαναν ότι μπορούσαν για να μας σταματήσουν, πήγαν να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχασαν, κι αφού δεν κατάφεραν να μας σταματήσουν έχουν κάνει και ποινικά δικαστήρια σε εμένα προσωπικά γιατί έκανα τη δουλειά μου. Αυτή είναι η χώρα μας, αυτά γίνονται».
4,5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΑΡΕΛΙΑ
Συμπλήρωσε δε με έμφαση πως «εμείς προσπαθούμε να κάνουμε επενδύσεις, η παραγωγή στον Πρίνο σήμερα είναι στα 4,5 χιλιάδες βαρέλια, όταν τον πήραμε τον Πρίνο στα χέρια μας ήταν στα 800, μετά από 300 εκ. δολάρια επενδύσεις, 400 εργαζομένους και μια συνεχή προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μιζέρια και την κακομοιριά στην οποία έχει πέσει, έχουμε απέναντί μας τον καθένα ο οποίος προσπαθεί να μας σταματήσει. Όταν κάναμε τη συμφωνία να πάρουμε το 75% που είχε η εταιρία που βρίσκεται στον Καναδά σε συμφωνία με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να λύσουμε το θέμα που τους βασανίζει εδώ και 20 χρόνια τώρα περίπου, τα Ελληνικά Πετρέλαια με επιστολή τους στο υπουργείο ζήτησαν να μη γίνει αυτή η μεταβίβαση και επειδή για κάποιο λόγο κάποιος τους έχει δώσει δικαίωμα βέτο, καθώς στην Ελλάδα ο καθένας κάτι ότι θέλει, σταμάτησε η εξαγορά, σταμάτησε η έρευνα και σταμάτησε και το θέμα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στους οποίους οφείλονται πάρα πολλά ποσά. Καλό είναι σε αυτή τη χώρα να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και όχι να είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο και να προσπαθεί να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου. Και αυτά δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος. Βγαίνουν και ανακοινώνουν θεωρίες σε συνέδρια και ανακοινώνουν προχθές κάτι το οποίο εγώ θεωρώ απαράδεκτο ότι ο Πρίνος πνέει τα λοίσθια, αυτό είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ. Αυτό δήλωσε δημόσια σε συνέδριο. Και ρωτάω, δεν σέβεται κανείς τον κόπο των 400 ανθρώπων που δουλεύουν στον Πρίνο και βγαίνει και ανακοινώνει μπροστά σε διεθνείς τράπεζες, επενδυτές, ότι ο Πρίνος πνέει τα λοίσθια; Από πού προκύπτει αυτό; Από πού προκύπτει σε ένα κοίτασμα που βγάζει σήμερα 4,5 χιλιάδες βαρέλια και ρωτάω την πολύ απλή ερώτηση: πόση είναι η παραγωγή των Ελληνικών Πετρελαίων όλα αυτά τα χρόνια; Να μας πει κάποιος. Πόσα βαρέλια πετρέλαιο έχουν παράξει τα τελευταία τριάντα χρόνια από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Η απάντηση είναι μηδέν. Είναι μια εξαιρετική εταιρία, έχω απόλυτο σεβασμό στην εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια για τη δουλειά που δίνει στους χιλιάδες εργαζομένους που έχει, έχω απόλυτο σεβασμό στην εταιρία για αυτά που κάνει, τις επενδύσεις στο χώρο της διύλισης, της εμπορίας πετρελαίου, για αυτά που παρέχει στους εργαζομένους της και στον τόπο, αλλά δυστυχώς στην παραγωγή πετρελαίου τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Η παραγωγή πετρελαίου που έχουν βγάλει τα τελευταία τριάντα χρόνια από όλες τις περιοχές που λένε ότι είχαν και έχουν είναι μηδέν. Επομένως τα υπόλοιπα νομίζω περιττεύουν. Εμείς μιλάμε με λόγια, με έργα, με επενδύσεις, ο Πρίνος θα συνεχίσει κι όχι μόνο ο Πρίνος».
ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Πρόσθεσε πως «εμείς υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συμφωνία στο Ισραήλ και μπαίνει πλέον η Energean μέσα στο κέντρο των εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου, σε ένα έργο που είναι πολύ μεγαλύτερο πια από την Energean και από την Ελλάδα. Σε ένα έργο το οποίο λύνει προβλήματα παραγωγής σε βαθιά νερά στο αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα έργο που θα φτάσει στο 1 δις δολάρια επένδυση και βέβαια κανείς δεν έχει αναρωτηθεί γιατί δεν κάνουμε αυτήν την επένδυση στην Ελλάδα και πάμε να την κάνουμε στο Ισραήλ. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Στο ίδιο συνέδριο στο οποίο ακουστήκανε αυτά που είπα πριν, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρία με την τεχνογνωσία που έχει από την παραγωγή 30 ετών στις θάλασσες της Ελλάδας, πάει στο Ισραήλ. Η δική μας μεριά δεν είπε τίποτα. Εύχομαι τα Ελληνικά Πετρέλαια να ξεκινήσουν τις έρευνες, να ξεκινήσουν την παραγωγή τους, να μάθουν κι αυτοί κάποια μέρα τι σημαίνει να βγάζω πετρέλαιο από τα 2.000 μέτρα κάτω από τη γη, με τον κίνδυνο που έχουμε με τους εργαζόμενους να παράγουν πετρέλαιο με υδρόθειο κάθε μέρα και να ζούμε 30 χρόνια χωρίς ατυχήματα, με σεβασμό στο περιβάλλον και να αφήσουμε τα λόγια. Ας αρχίσουν λοιπόν τα έργα, πολλά λόγια και λίγα έργα. Από ένα σημείο και μετά πρέπει ο Έλληνας να μάθει να σέβεται τον άλλον και να δουλεύουμε μαζί. Όχι να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου. Έτσι η χώρα δεν πάει μπροστά».