ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Την ίδρυση μεταβατικού Εφετείου στο κτίριο του παλιού Πρωτοδικείου διεκδικεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας

Την ίδρυση μεταβατικού Εφετείου στο κτίριο του παλιού Πρωτοδικείου διεκδικεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης της εκδίκασης των υποθέσεων.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργο Γραμμένο πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του δικηγορικού κόσμου της Καβάλας, ευχόμενος να ικανοποιηθεί καθώς είναι μία διεκδίκηση πολλών ετών.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Γραμμένος σημείωσε πως «το θέμα του Εφετείου είναι γνωστό χρόνια στην περιοχή μας. Για τις προσπάθειες που έγιναν και τον τρόπο με τον οποίο δεν ευοδώθηκαν αυτές οι προσπάθειες υπάρχει ένας φάκελος έτοιμος, υπήρχε μια θετική εισήγηση από τον Άρειο Πάγο για την ίδρυση του Εφετείου την εποχή που εξαγγέλθηκε η ίδρυση έξι νέων Εφετείων ανά την Επικράτεια. Δεν ξέρω για ποιο λόγο τελικά την τελευταία στιγμή αυτό δεν προχώρησε. Υπήρξε ένα ζήτημα εκείνη την εποχή με την αντίδραση της Δράμας αν θυμάμαι καλά. Εν πάση περιπτώσει τώρα καινούριοι πρόεδροι στους Δικηγορικούς Συλλόγους και εμείς ως Καβάλα είμαστε αποφασισμένοι να ανακινήσουμε το θέμα της ίδρυσης του Εφετείου στην περιοχή μας, δεδομένου ότι πλέον υπάρχει και το κτήριο του παλιού Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο με την ανακαίνιση η οποία προβλέπεται θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να λειτουργήσει το Εφετείο στην περιοχή μας. Βεβαίως απαιτείται προσπάθεια, κόπος, χρόνος, τρέξιμο, πίεση, να εμπλακούν και άλλοι φορείς σε αυτήν εδώ τη διεκδίκηση, αλλά προπάντων απαιτείται συνεννόηση μεταξύ των συλλόγων της Καβάλας αλλά και των γειτονικών νομών, διότι ένα τέτοιο αίτημα αν έχει αντίδραση από τη μεριά άλλων Πρωτοδικείων όχι ότι δεν μπορεί να ευοδωθεί, αλλά δεν θα είναι ισχυροποιημένα τα επιχειρήματα όταν θα έρθει το θέμα προς συζήτηση. Θα γίνουν οι προσυνεννοήσεις βεβαίως οι οποίες απαιτούνται, θα ακολουθηθεί μια κοινή γραμμή και βάσει αυτής της γραμμής θα προχωρήσουμε στη διεκδίκηση. Εμείς όμως είμαστε ως Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αυτήν εδώ την ιστορία η οποία είχε φτάσει στο παρά ένα για να υλοποιηθεί και δεν υλοποιήθηκε».

ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΙ

Εκτίμησε δε πως η λειτουργία ενός μεταβατικού Εφετείου θα αποσυμφορήσει την εκδίκαση των υποθέσεων, τονίζοντας πως «μην ξεχνάμε ότι ο κύριος όγκος των υποθέσεων οι οποίες δικάζονται στην Κομοτηνή αφορούν το Πρωτοδικείο Καβάλας και νομίζω ότι αυτός είναι ένας αρκετά ισχυρός λόγος που θα ενδυναμώσει τα επιχειρήματά μας. Νομίζω όμως ότι επιχείρημα έχει τεθεί στο παρελθόν και έχει συμπληρωθεί στο σχετικό φάκελο. Εδώ πολύτιμη θα είναι η βοήθεια του παλιού προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας του κ. Κεβρεκάκη ο οποίος εκείνη την εποχή χειρίστηκε το θέμα, θα στηριχτούμε βεβαίως και στα στοιχεία εκείνου του φακέλου, εκεί από ότι είχα αντιληφθεί τότε ήταν η ατυχής συγκυρία ότι δημιουργήθηκαν κάποια Εφετεία πέντε ή έξι σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα κι ενώ ήταν και το δικό μας μέσα την τελευταία στιγμή κόπηκε. Τώρα εμείς θα ενεργήσουμε μόνοι μας, δεν υφίσταται τώρα θέμα ίδρυσης άλλων Εφετείων γενικά στην Περιφέρεια, οπότε νομίζω ότι όντες εμείς οι μόνοι διεκδικητές αυτού του εγχειρήματος θα έχουμε μια καλύτερη τύχη. Οπωσδήποτε όμως πέρα από οποιεσδήποτε συνεννοήσεις με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα Πρωτοδικεία απαιτείται και πολιτική βούληση η οποία είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *