Την άμεση στήριξη του τουρισμού ζητά το ΚΙΝΑΛ και σε τοπικό επίπεδο στην Καβάλα

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει στην κυβέρνηση μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού. Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ Καβάλας κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, την  μείωση του ΦΠΑ κατά 2%. Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ κατατέθηκε και στην Βουλή.

 Σύμφωνα με τον κ. Μαμτσαδέλη «Είναι γεγονός πως έχουμε μια σειρά από προτάσεις μια και θεωρούμε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κρίνει το κυβερνητικό έργο και όπου υπάρχουν κενά να μπορεί να τα καλύπτει με συγκεκριμένες προτάσεις.

 Γι`  αυτό άλλωστε έχουμε προτάσεις για ανέργους, επιχειρηματίες και αγρότες ενώ καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση και για τον τουρισμό αφού αντιλαμβανόμαστε ότι μετά τις συνεχείς διασκέψεις και επικοινωνία με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Μιτζάλη καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό!

 Οι άνθρωποι του τουρισμού λοιπόν, δεν γνωρίζουν αν και πότε θα επιστρέψουν στην κανονικότητα και πως θα γίνει φυσικά αυτό, αφού δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο».

 ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Και πρόσθεσε πως «Υπάρχει πάντα η αβεβαιότητα της πανδημίας αφού δεν γνωρίζεις τι θα συμβεί και τι θα ισχύσει σε 2-3 εβδομάδες, εμείς απλά νομίζουμε ότι πρέπει άμεσα να συνταχθεί, κατατεθεί και λειτουργήσει ένα εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό και με συγκεκριμένα βήματα να προχωρήσουμε έστω και αν αυτό το σχέδιο θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά βήματα.

 Θα πρέπει δηλαδή οι επαγγελματίες του τουρισμού από τώρα έως και αργότερα να γνωρίζουν ποιος είναι ο σχεδιασμός, τι θα λειτουργήσει και πως από τον Ιούνιο. Εμείς καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις που εν συντομία έχουν ως εξής:

 -Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωταρχικό μέλημα η προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων. Να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων. Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ) πριν από το άνοιγμα και κατά τη λειτουργία των μονάδων.

 -Στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για δύο χρόνια, στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κατάργηση του τέλους διαμονής. Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020. Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020,και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφλησή τους. Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

 -Στηρίζουμε την απασχόληση και τους εργαζομένους. Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40%, για όσες εποχιακές επιχειρήσεις ανοίξουν και για όσο παραμείνουν ανοιχτές, χωρίς όμως δυσμενείς αλλαγές στους όρους και συμβάσεις εργασίας. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι πολύ σημαντική ενώ υπάρχει και το ΕΣΠΑ και ένα ακόμη πρόγραμμα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά. Κάλυψη με επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες για όσους δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών. Με κατεύθυνση τη στήριξη και μικρών, μεσαίων μονάδων..»

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν επιτρέπεται ολιγωρία, δεν επιτρέπεται οι τοπικοί βουλευτές να κάνουν υποδείξεις. Είναι μέλη της κυβέρνησης και πρέπει να πιέσουν τη δική τους κυβέρνηση για την άμεση λήψη μέτρων στον τομέα του τουρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.