ΕργασίαΚύριο άρθρο

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θάσου 

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θάσου  καθώς έχουν απολέσει σημαντικό μέρος από το ζωικό τους κεφάλαιο λόγω της πρόσφατης καταστροφικής φωτιάς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Δημόπουλος σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι αν δεν αποζημιωθούν άμεσα κινδυνεύουν με επαγγελματικό αφανισμό.

«Στην Θάσο είχαμε μια μεγάλη καταστροφή για την κτηνοτροφία. Από εκεί και πέρα εμείς ως σύλλογος κάναμε ένα έγγραφο στους βουλευτές για να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα και μάλιστα άμεσα μια και έχουμε ανοικτό το μέγα ζήτημα των ζωοτροφών.

Έχουμε και τον βοσκό που έχει καταστραφεί παντελώς ενώ γενικά οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βγάλουν τα ζώα τους έξω να βοσκήσουν αφού όλα είναι καμένα. Αν τώρα κάποιοι είχαν ζωοτροφές στην άκρη θα βγάλουν από τώρα την τροφή και τον χειμώνα δεν θα έχει, Ειδάλλως κανείς δεν θα έχει αν δεν πήρε έγκαιρα τροφή».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ…

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως «Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει από τέτοια καταστροφή αλλά πρέπει να δει ο εκτιμητής το καμένο ζώο. Άντε στην φωτιά να βρεις το καμένο ζώο, αφού αυτό έχει πάει αλλού και έχει καεί και το πλαστικό του σήμαντρο στο αυτί. Με 50 καμένα ζώα αν βρεις τα 20 θα αποζημιωθείς για 20.

Όμως υπάρχουν παντού στοιχεία για τον αληθινό αριθμό των ζώων μια και ο κτηνοτρόφος κάνει εμβόλια, κάνει ένα σωρό δουλειά με τα ζώα του άρα δεν το συμφέρει να τα κρύψει και να πάει να ζητήσει αποζημίωση λόγω πυρκαγιάς.

Θα πρέπει να είναι κάποια πράγματα πιο ελαστικά ενώ γενικά και οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί . Ένα σπίτι που έπεφτε από τον σεισμό έφερνε στον ιδιοκτήτη άμεσα χρήματα περί τα 10 χιλιάδες ευρώ για να το φτιάξει ο ιδιοκτήτης του,

Τώρα όμως πρέπει να περάσει η διαδικασία της αποζημίωσης από τον φάκελο των ΠΣΕΑ άρα να περιμένεις χρόνια και καιρούς Και τότε τι κάνεις; Φεύγεις στην Γερμανία και γίνεσαι εργάτης…

‘Και δεν βλέπω γρήγορα βήματα.  Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ   άρχισε καταγραφή από τον Θεολόγο αλλά εκεί λίγοι πήγαν. Για αυτό και εμείς θέλουμε να δούμε ποιοι πραγματικά έχουν πληγεί και να ενισχυθούν όσοι έχουν πράγματι πρόβλημα και όχι όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις».

ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε ότι «Από την άλλη έχουμε θέμα και με τις αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες βγαίνουν από τις επιλέξιμες εκτάσεις για ενισχύσεις.

Άρα πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα γιατί με τις ενισχύσεις και φέτος και του χρόνου θα έχουν πρόβλημα γιατί δεν θα έχουν βοσκοτόπους να δείξουν για να πάρουν τις ενισχύσεις, Όταν δεν θα έχεις όμως βοσκότοπο τι θα κάνεις; Εμείς έχουμε και πραγματική και εικονική έκταση για τις ενισχύσεις μας αλλά πλέον στην Θάσο το πρόβλημα είναι μέγα μια και οι εκτάσεις αυτές θα μπουν για 7 χρόνια ως αναδασωτέες και ο κτηνοτρόφος δεν θα έχει τι να δείξει πια στις αρχές. Ας μην μπουν εκτάσεις με χόρτο ως εκτάσεις προς δεντροφύτευση, Να μπουν μόνο οι περιοχές που είχαν δέντρα και τίποτε άλλο. Ειδάλλως δεν θα υπάρχουν καθόλου εκτάσεις για τα ζώα και ας προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο χωρίς υπερβολές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *