Κύριο άρθροΟικονομία

Τελικά και στην Καβάλα πληρώνουμε φόρους αντί για καύσιμα!

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης γεγονός που προβληματίζει τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Φώτη Πούλο η νέα επιβάρυνση που θα ισχύσει από 15 Οκτωβρίου θα είναι στα 6 λεπτά το λίτρο.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Πούλος τόνισε πως «το θέμα είναι ότι με την τελευταία αξιολόγηση που είχε γίνει είχαν περάσει από τη Βουλή την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για ακόμα μια φορά, η τέταρτη αν δεν κάνω λάθος στη σειρά και μαζί με αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο από 15 Οκτωβρίου του 2016 για το πετρέλαιο θέρμανσης. Και από 1/1/2017 θα ανεβούν και οι υπόλοιποι φόροι στα καύσιμα κίνησης. μαζί με τη μονάδα που πήρε ο ΦΠΑ την τελευταία φορά, νομίζω δημιουργείται ένα άσχημο κλίμα για τους καταναλωτές, για μας τους πρατηριούχους και νομίζω θα ξαναδούμε καταστάσεις των προηγούμενων χρόνων. Αντί το κράτος να μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αντί το κράτος να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ακόμα μια φορά βάζει φόρους χωρίς να υπάρχει κάποια αξιολόγηση, κάποια κοστολόγηση ότι αυτά τα πράγματα θα αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα».

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Όπως τόνισε με έμφαση «είδαμε ότι δημιουργούν αντίθετα αποτελέσματα, αλλά μη θέλοντας να πατάξει το λαθρεμπόριο και όλα αυτά τα κακά που συμβαίνουν βάζει φόρους. Δηλαδή οι καταναλωτές πλέον δεν θα αγοράζουν καύσιμα, θα αγοράζουν φόρους. Όταν το κόστος του προϊόντος αγγίζει το 75% να είναι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης και ΦΠΑ τι θα αγοράσουν; Φόρους πληρώνουν, δεν αγοράζουν προϊόν ή υπηρεσίες. Η επιβάρυνση μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ είναι στα 60 ευρώ στον τόνο, είναι μια σημαντική επιβάρυνση. Σίγουρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα διευρυνθούν τα κριτήρια όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο είναι το ύψος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όλα αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Για άλλη μια φορά θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και θα περιμένουμε μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να δούμε τι θα κάνουν οι καταναλωτές, τι θα κάνουμε εμείς, πώς θα κινηθεί η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Όλα γράφονται και σβήνονται στο πόδι νομίζω μέχρι την τελευταία στιγμή. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι η σημερινή κυβέρνηση μέχρι πέρσι δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι αρχές Νοεμβρίου πόσος θα είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Δεν είχαν ανοίξει οι πλατφόρμες για να μπορούν οι καταναλωτές να δουν αν δικαιούνται ή δεν δικαιούνται. Οι μηχανισμοί υπάρχουν. Θέληση είναι να υπάρξει και να υπάρξει μια πρωτοβουλία ούτως ώστε αυτά τα πράγματα να προχωρήσουν. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Απλώς πρέπει κάποιος να ασχοληθεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *