“Τα επόμενα 5 χρόνια το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό” εκτιμά ο καθηγητής του κόμβου της Καβάλας Θανάσης Μητρόπουλος
Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την ένταξη του κόμβου της Καβάλας και της Δράμας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θανάση Μητρόπουλο πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα καθώς θα δημιουργηθεί και μία νέα σχολή.
Αρχικά ανέφερε ότι “Βρίσκεται πλέον όντως σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο και μιλάμε για μια διάρκεια 10 ημερών. Οπότε στις 18 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση και στις 20 Φεβρουαρίου πολύ απλά θα μπει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την πρώτη ανάγνωση και στην συνέχεια θα περάσει για την ψήφιση του Νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.
Ξέρουμε ότι μέχρι τις 27 του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη του κόμβου της Καβάλας και της Δράμας στο ΔΠΘ. Από εκεί και μετά υπάρχουν μια σειρά από θέματα που μας αφορούν. Καταρχάς έχουμε θέματα που μας έχουν ευχαριστήσει πάρα πολύ.
Μιλάμε αρχικά για δημιουργία δεύτερης σχολής στην Καβάλα μια και είχαμε μόνο την Σχολή Θετικών Επιστημών. Τώρα θα έχουμε την Σχολή ΔΕΛ. Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής που θα περιλαμβάνει τα τμήματα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Ένα τεράστιο βήμα, πολύ σημαντικό. Στην σύγχρονη ορολογία των Πανεπιστημίων οι σχολές που είχαμε πριν από 40 χρόνια, είναι τα λεγόμενα τμήματα. Οι σχολές είναι άθροισμα τουλάχιστον 2 τμημάτων ή και περισσοτέρων. Άρα η Σχολή δεν είναι η βασική μονάδα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Είναι μια υπερ κείμενη μονάδα που έχει τον Κοσμήτορα και έχει τα τμήματα από κάτω.
Στην Καβάλα είχαμε μια Σχολή με έδρα την Καβάλα, είχαμε Κοσμήτορα εδώ στην Καβάλα, είχαμε εκπρόσωπο στο Συμβούλιο Διοίκησης από την Καβάλα αλλά είχαμε τα τρία τμήματα, που ήταν το Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής.
Τα άλλα δύο Τμήματα, της Λογιστικής και της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας υπάγονταν στην Θεσσαλονίκη. Άρα ο Κοσμήτορας ήταν στην Θεσσαλονίκη, το Συμβούλιο Διοίκησης ήταν στην Θεσσαλονίκη…. Με αυτή τη διαδικασία αυτά τα δύο τμήματα δεν είχαν αυτοτέλεια και δεν μπορούσαν να θέσουν τα ζητήματα που τους απασχολούσαν και δεν μπορούσαν να δείξουν τα προβλήματά τους μια και όλα αυτά περνούσαν μέσα από μια κρισάρα που έφτανε αλλού”.
Η ΦΩΝΗ
Ο ίδιος εκτιμά ότι όλοι πλέον θα έχουν φωνή. “Τώρα θα έχουν όλοι τη δική τους φωνή και άποψη. Και όλοι αυτοί που μέχρι τώρα κινδυνολογούσαν ότι θα καταστραφούν, θα διαλυθεί το σύμπαν και άλλα τινά, τώρα τι θα πουν; Που μέχρι προχθές παρακαλούσαν να κάνουν μια σχολή στην Καβάλα που μέσα στο πλαίσιο του ΔΙΠΑΕ ήταν αδύνατο να γίνει γιατί δεν είναι δυνατό να έχεις δύο ίδιες σχολές μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Απλά αυτή ήταν μια ευκαιρία. Και μάλιστα όταν λίγοι βλέπαμε πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή την κίνηση η αρχική σκέψη ήταν αυτά τα τμήματα να ενταχθούν στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών…. Και τελικά είπαμε ΟΧΙ. Ζητήσαμε μια ανεξάρτητη σχολή, και ένα Business School στην Καβάλα. Και όμως αντιμετωπίσαμε μια τρομερή λυσαλεότητα από κάποια άτομα, λίγα βέβαια όχι πολλά αλλά ήταν εξωφρενικό αυτό που είδαμε. Λες και ήμασταν υποταγμένοι” σχολίασε χαρακτηριστικά!
Ο ΚΟΣΜΟΣ
Ο κ. Μητρόπουλος εκτιμά ότι αυτά τα δύο τμήματα απέκτησαν φωνή, λόγο, άποψη και σε λίγο θα έχουν πια το δικό τους κόσμο. “Τα Ινστιτούτα έφυγαν, ήρθαν στην Καβάλα. Το ένα ήταν αυτό του Πετρελαίου, άλλο ήταν αυτό της φιλοξενίας, πάντως η διοίκηση γινόταν από την Θεσσαλονίκη… Όλα φεύγουν και θα μπούμε σε μια άλλη διαδικασία.
Το ΔΠΘ έχει αυτή την στιγμή 8 σχολές. Συγκεκριμένα 4 στην Κομοτηνή, 2 στην Αλεξανδρούπολη, 1 στην Ορεστιάδα και 1 στην Ξάνθη. Άρα η Καβάλα μπαίνει στο ΔΠΘ με δύο Σχολές. Στην Κομοτηνή, οι 3 είναι μονοτμηματικές … Νομική, σχολή φυσικής αγωγής και η σχολή των ανθρωπιστικών σπουδών που θα έρθει με την συγχώνευση των δύο τμημάτων. Η Καβάλα μπαίνει με καλούς όρους μέσα στο ΔΠΘ.
Όσο για τους φοιτητές, στην Κομοτηνή έχουμε περί τους 1600 φοιτητές τον χρόνο. Στην Αλεξανδρούπολη 650, στην Ορεστιάδα 450 και στην Ξάνθη 700. Εμείς στην Καβάλα έχουμε 600 τον χρόνο. Όμως το ΔΠΘ αν και είναι πιο μακριά από την Καβάλα, και πιο ακριτικό έχει κάλυψη των θέσεων που του δίδει το Υπουργείο 90% ενώ εμείς στην Καβάλα έχουμε 70%. Με εξαίρεση το Τμήμα Χημείας που βάζει το 100% των φοιτητών, όλα τα άλλα τμήματα υπολείπονται να καλύψουν τις θέσεις.
Άρα αμέσως μόλις ενταχθούμε στο ΔΠΘ που είναι ένα Πανεπιστήμιο 50 χρόνων, ένα από 7 μεγάλα ερευνητικά Πανεπιστήμια, θα πιάσουμε το μέγιστο, το 90%. Άρα να υπολογίζουμε ότι του χρόνου θα έχουμε στην Καβάλα 800 φοιτητές από τους 600 που βάζουμε ως εισαγωγή.
Στη Δράμα τώρα, το τμήμα Δασολογίας θα παραμείνει σε λειτουργία θα μετονομαστεί σε Κλιματικής Αλλαγής το 2025-2026, έβαλε φέτος 7 άτομα ενώ πέρσι είχε βάλει 3…. Δεν ξέρω αν το καινούριο τμήμα θα τραβήξει κόσμο… Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους συναδέλφους στη Δράμα. Το άλλο όμως τμήμα, το Οινολογίας που θα μετονομαστεί σε Αμπελουργίας και Οινολογίας, είναι ένα τμήμα που θα τραβήξει κόσμο. Είναι ένα καλό τμήμα, και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έχει ένα αντίστοιχο τμήμα και νομίζω ότι θα πάει πολύ καλά. Αλλά εκεί χρειάζεται καθηγητές.
Άρα το ΔΠΘ έβαζε 3250 φοιτητές και από φέτος θα βάζει 4000. Άρα θα γίνει ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, με πολλά μέλη ΔΕΠ κλπ.
ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ακολούθως ανέφερε ότι «Εμείς απλά ζητάμε να γίνει μια επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό μια και η ένταξη χρειάζεται 75 μέλη ΔΕΠ και 75 διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό πρέπει να το δει το υπουργείο για να φτιάξουμε ένα καλό και δυνατό Πανεπιστήμιο που να μπορεί να σταθεί απέναντι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αλλά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και το κτηριολογικό μια και έχουμε τις καλύτερες επιστημονικές υποδομές αλλά το κτηριολογικό δεν είναι καλό Έφυγαν χρήματα από την Καβάλα, πήγαν στην Σίνδο και αυτά πρέπει όχι μόνο να επιστρέψουν, αλλά να επιστρέψουν διπλά και τριπλά … Θέλουμε ανακαίνιση στις εστίες, στα κτήρια, στους δρόμους κλπ.
Πάντως ο Πρύτανης του ΔΠΘ είναι πολύ θετικός, θέλει να βοηθήσει ενώ τα χρήματα θα ζητηθούν και επειδή το ΔΠΘ έχει τεράστια εμπειρία στα κατασκευαστικά γιατί έχει και τμήμα Πολιτικών Μηχανικών έχει φτιάξει κτήρια, εστίες και νομίζω ότι θα το λύσει το θέμα. Στο ΔΙΠΑΕ δεν είχαμε αυτή την εμπειρία. Γιατί το ΔΙΠΑΕ ως συνονθύλευμα των τριών ΤΕΙ που ήταν είχε περιορισθεί σε μικρότερα έργα και μεγαλύτερη εμπειρία είχαν οι Σέρρες και όχι εμείς ούτε η Θεσσαλονίκη. Άρα σύντομα θα έχουμε καλές εγκαταστάσεις και εκτιμώ ότι τα επόμενα 5 χρόνια το τοπίο μέσα στο συγκρότημα του Αγίου Λουκά θα είναι τελείως διαφορετικό. Η προσπάθεια αυτή είναι μια ιδέα και ένα όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ασχέτως τι μπορεί να λέει ο καθένας, είναι μια πολιτική απόφαση που την πήρε”.