Τα έργα της θητείας της παρουσίασε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα
Όπως ήταν προγραμματισμένο, συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από την Δήμαρχο κ Τσανάκα, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τουλκίδη και την κ Δρακονάκη αναφορικά με το σύνολο των έργων του Δήμου που έχουν γίνει στα 3,5 χρόνια από την διοίκηση και ιδιαίτερα γι αυτά που έγιναν και γίνονται τα τελευταία 2 χρόνια και αφορούν τα έργα της νύν διοίκησης και όχι αυτά που άρχισαν τα προηγούμενα χρόνια από άλλους δημάρχους.
Όπως ανέφερε η κ. Τσανάκα σκοπός της συνέντευξης ήταν «να εξετάσουμε τι έχουμε κάνει, τι βρίσκεται σε εξέλιξη και τι έχει δρομολογηθεί για το μέλλον ενώ τα τελευταία 3,5 χρόνια μετά την ανάληψη τη διοίκησης του Δήμου Καβάλας έχουν συμβεί γεγονότα τα οποία λειτούργησαν ανασταλτικά στα σχέδια μας, όπως ψήφιση νέων μνημονίων, capital controls, προσφυγική κρίση που μας άγγιξε και οικονομικά, επιχειρηματίες που αδυνατούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων έργων και συμβάσεων το καλοκαίρι του 2016. Μάλιστα, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για το οποίο έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι επί εγκυκλίων κι ακόμη κάνεις δεν ξέρει πως τελικά θα εφαρμοσθούν οι κείμενες διατάξεις, χωρίς να αναλάβει τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος και να του καταλογιστούν πρόστιμα. Σε όλα αυτά, τον τελευταίο χρόνο, τείνει να καταστεί ανέφικτη και η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού εξαιτίας των γεγονότων που όλοι ξέρουμε ότι έχουν συμβεί σε γειτονικό δήμο. Παρόλα αυτά, έχει παραχθεί σημαντικό έργο. Έγιναν και γίνονται πράγματα που επί σειρά ετών απουσίαζαν στο πλαίσιο συντηρήσεων και καθημερινότητας, ενώ η Καβάλα πρωτοπορεί σε εγκρίσεις συγχρηματοδοτήσεων τόσο από το ΠΕΠ όσο και σε Τομεακά Προγράμματα Χρηματοδότησης». Η κ Τσανάκα διένειμε και έναν ενδεικτικό πίνακα όλων των έργων που υλοποιήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια ή βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και όσων έχουν προγραμματιστεί αλλά και οι μελάτες που βρίσκονται σε διαδικασία είτε προγραμματισμού είτε εκπόνησής τους.
ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
Στην συνέντευξη ο κ. Τουλκίδης είπε ότι «δεν είναι τόσο η προώθηση και επικοινωνία του έργου της Δ/σης Τεχνικών Υπηρεσιών (Τ.Υ) για την καθημερινότητα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σαφές με την απλή παράθεση των 400 και πλέον παρεμβάσεων της αυτεπιστασίας, των 20 μελετών και εργολαβιών και τους συνολικούς ΠΥ υλικών και υπηρεσιών που κατευθύνθηκαν προς όλα αυτά, 1.800.000
Όπως και στο σπίτι μας και στη ζωή μας, το 90% των υποχρεώσεων μας, του χρόνου μας και των εργασιών μας είναι καθημερινότητα. Είναι συντήρηση. Είναι νοικοκυριό. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και σε ένα Δήμο όπου το νοικοκύρεμα είναι μια σημαντικότατη διαδικασία χωρίς την οποία δε μπορείς να πας στα επόμενα. Ιδίως στις ημέρες μας και στο δυσχαιρές οικονομικό και διοικητικό περιβάλλον, και ακόμα περισσότερο στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού η αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητας αποτελεί πρωταρχικό στόχο και σκοπό».
Όπως τόνισε ο κ. Τουλκίδης «Όραμα ανάπτυξης, είναι και η καθημερινή ευημερία και ευεξία των δημοτών!».
Και πρόσθεσε ότι «Μετά την πετυχημένη διοίκηση του κ Φιλιππίδη, την εκπόνηση σημαντικών μελετών, καθώς και το κλείσιμο πολλών έργων της προηγουμένης προγραμματικής περιόδου που παρέμεναν ανεκτέλεστα και κινδύνευαν ως και με απένταξη, ή σκυτάλη του Τεχνικού προγράμματος περνάει στη καθημερινότητα. Ήδη από πέρσι η δήμαρχος στοχευμένα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την τεχνική υπηρεσία και την καθημερινότητα, πλαισιώνοντας την θέση του αντιδημάρχου με δύο δυνατά στελέχη. Την κα Δρακονάκη, ορίζοντάς την ως εντεταλμένη σύμβουλο καθημερινότητας, και τον κ Σπανίδη που είναι ειδικός της σύμβουλος σε τεχνικά θέματα. Δημιουργείτε έτσι μια ομάδα νέων ανθρώπων, ορεξάτη και φρέσκια και – κυρίως- μια ομάδα με κοινή φιλοσοφία για τα κοινά και τη δημόσια διοίκηση που κάνουν έργα και δεν μένουν στα λόγια»
Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Ακολούθως ανέφερε ότι «Το τμήμα μελετών και έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας εκπόνησε και δημοπράτησε περισσότερες από 23 μελέτες καθημερινότητας και εκτέλεσε 19 έργα ασφαλτοστρώσεων, τσιμεντοστρώσεων, αναπλάσεων, κατασκευών και συντηρήσεων και άλλα ειδικευμένα έργα, όπως δίκτυα άρδευσης και ομβροδεξαμενές (για να μη ξεχνάμε και την καθημερινότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας). Συνολικά, περισσότερα από 1.400.000€ (ολόκληρη η ΣΑΤΑ δηλαδή) κατευθύνθηκαν σε έργα που άμεσα ή έμμεσα βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των δημοτών.
Συντηρήσεις Κοινοχρήστων χώρων, Δημοτικών και σχολικών κτιρίων, μεταλλικών και ξύλινων κατασκευών 430.000 σχεδόν όλα πήγαν στα σχολεία μας
Συντηρήσεις αποκαταστάσεις αγροτικών δρόμων και διανοίξεις δρόμων 40.000
Επέκταση δικτύων οδικού φωτισμού και συντήρηση δικτύων φωτισμού 100.000
Ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις 350.000
Αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων 100.000
Κατασκευή πεζοδρομίων, κλιμάκων και πλακοστρώσεις 60.000
Κατασκευή ποτίστρων ζώων και ομβροδεξαμενών 50.000».
ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ
Τέλος η κ. Δρακονάκη η οποία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας μέσα από το γραφείο , είπε πως «το δυσκολότερο κομμάτι των εργασιών, είναι η προμήθεια των απαιτούμενων υλικών και η καταγραφή των ελλείψεών τους . Ενημέρωσε ότι τώρα έχοντας λήξει και οι συμβάσεις του προσωπικού της Κοινωφελούς Εργασίας οι ελλείψεις είναι μεγάλες . Το λίγο μόνιμο προσωπικό προσπαθεί να φέρει εις πέρας τα ζητήματα της καθημερινότητας, δίνοντας προτεραιότητα εκεί όπου ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι ,στην ασφάλεια των πεζών αλλά και των οδηγών, ενώ μπαίνει στην διαδικασία και να συντηρήσει κάποιες εγκαταστάσεις που έχουν αφεθεί για πολύ καιρό.
Ακόμα και με το λιγοστό αυτό προσωπικό θα πρέπει να φροντίσουμε να έχει τα απαραίτητα υλικά για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες . Τα απαραίτητα υλικά τα προμηθευόμαστε μέσω διαγωνισμών που εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυνομία , το πρόβλημα της έλλειψης φορολογικών και ασφαλιστικών εγγράφων για τον κάθε υποψήφιο ανάδοχο και το γεγονός του μη συντονισμού από τους ενδιαφερόμενους, αυτών που επιτάσσει η εκάστοτε νομοθεσία. Τόνισε ότι με το προσωπικό καταφέραμε στον τελευταίο ενάμιση χρόνο να αλλάξουμε 5000 μέτρα υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, 30 λάμπες την ημέρα που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Δήμου και αυτό είναι δύσκολο , τοποθετήθηκαν 100 φωτιστικά Led και έρχονται και τα υπόλοιπα. Η προμήθεια ζεστής ασφάλτου μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε τις λακκούβες. Μεγάλο έργο είναι η τήρηση της ηλεκτρονικής αποθήκης, απαραίτητο εργαλείο για να παρατηρούμε την εξέλιξη της σύμβασης υλικών και την αντικατάστασή τους. Τα υλικά που πέφτουν σε καθημερινή βάση στον Δήμο είναι για το 2017 της τάξης των 360 χιλιάδων ευρώ, ενώ έχουν προϋπολογιστεί για το 2018 480 χιλιάδες για οικοδομικά υλικά, σιδηρικά , χρώματα, ηλεκτρολογικό υλικό μ υδραυλικά , εξαρτήματα κλπ. Σημαντικό κομμάτι αυτό που θα γίνει το 2018 για την προμήθεια των οχημάτων, μια μελέτη της τάξης των 1εκ 700 χιλιάδων ευρώ για μηχανήματα που είναι απορριμματοφόρα για την υπηρεσία καθαριότητας, καλαθοφόρο για την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».