Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για τις μειονεκτικές περιοχές

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλου με την παρουσία των κτηνοτρόφων για τον ορισμό των μειονεκτικών περιοχών Καβάλας – Δράμας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος σημείωσε ότι τέτοιες περιοχές υπάρχουν μόνον στην Θράκη και αυτό αδικεί την Ανατολική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Είναι μια σύσκεψη που έγινε  στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας υπό τον κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο με σκοπό να συντονιστούμε για το θέμα των κινήσεων μας με τελικό αποδέκτη πάντα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης ήδη επισκέφθηκε το υπουργείο αυτό την περασμένη εβδομάδα και εμείς τώρα ζητάμε τις μειονεκτικές περιοχές οι οποίες αφού θα ξαναορισθούν να τις δουν στο υπουργείο  με άλλη ματιά και δη να γίνει ο ορισμός εξ αρχής.

Αφού μιλάμε για πανευρωπαϊκή οδηγία τότε να μπουν με συγκεκριμένα κριτήρια οι περιοχές αυτές που θα θεωρούνται μειονεκτικές και έτσι ορισμένες να παραμείνουν για αρκετά χρόνια».

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

Όπως εξήγησε «Έχουμε άλλωστε διαχωρισμός με δύο όρους. Ο πρώτος είναι με φυσικούς περιορισμούς όπου εκεί παίζει ρόλο το κλίμα και το έδαφος και ο δεύτερος είναι αυτός που έχει να κάνει με ειδικά μειονεκτήματα και μιλάμε για περιοχές με ακτογραμμή, δηλαδή τα νησιά μας, είναι οι περιοχές που συνορεύουν με χερσαία τμήματα όπως είναι ανατολικά της χώρας ο Έβρος και το Κιλκίς και φυσικά και η περιοχή της Θράκης που μπαίνει στις μειονεκτικές περιοχές στο σύνολο της.

Αυτό όμως πρέπει να σταματήσει μια και η Περιφέρεια μας είναι Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  και δεν υπάρχει κανένα κριτήριο μέσα στα κριτήρια που ήταν στη διαβούλευση σχετικά με τις μειονότητες.

Όλα είναι καθαρά θέμα περιοχής, εδάφους, κλίματος και φυσικά μη εγκατάλειψης υπαίθρου και για αυτό και εμείς μιλάμε για τη δική μας περιοχή και πιστεύω ότι πλέον δεν έχουμε ούτε ένα μέτρο μειονεκτικής περιοχής».

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ

Ο ίδιος εξήγησε ότι είχε γίνει μια μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Αθηνών όπου είχε τεθεί θέμα μειονεκτικών περιοχών και περιοχών με μειονεκτήματα. «Και επειδή οι όροι είναι τέτοιοι που σηκώνουν πολλή συζήτηση καλό είναι να γίνει διάλογος σωστός και εξ αρχής.

Άλλωστε οι βουλευτές μας μπορούν να κυνηγήσουν το θέμα όπως επίσης και η Δράμα μπορεί να κινηθεί ομοίως. Σε όλα τα θέματα η Θράκη πηγαίνει ξεχωριστά. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί αν θέλουν να έχουμε περιφερειακή συνείδηση όπως οι ίδιοι εξαγγέλλουν σε κάθε ευκαιρία. Περιφερειακή συνείδηση με το να ξεχωρίζουν τις περιοχές μιας Περιφέρειας απλά δεν γίνεται» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.