Κύριο άρθροΠεριβάλλον

Σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας  Επαγγελματοβιοτεχνών για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας το βράδυ της Τετάρτης παρουσία δικηγόρων με στόχο να ενημερωθεί η Διοίκηση της Ομοσπονδίας για το θέμα της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων.  Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας κ. Αρσονιάδης.

«Είναι γεγονός πως το όλο θέμα απασχολεί την Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή καθώς τα συμφέροντα των επαγγελματιών της Ομοσπονδίας θίγονται σοβαρά. Οι επαγγελματίες σαφώς και δεν θέλουν να περάσει ο αγωγός ΤΑΡ από εδώ γιατί θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η περιοχή, ο τουρισμός, η πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη την οποία όλοι θέλουμε, καταστρέφεται όλη αυτή η μεγάλη ιστορία που λέγεται μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και έτσι η Ομοσπονδία είναι πάντοτε μπροστά σε τέτοιου είδους αντιδράσεις»  σημείωσε  αρχικά.

ΕΝΕΡΓΑ

Ο κ. Αρσονιάδης πρόσθεσε πως «Βέβαια θα πω ότι σε προσωπικό επίπεδο – μια και ίσως να μην είναι γνωστό – συμμετέχω ενεργά και στην Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών του πρώην Δήμου Φιλίππων που αποτελείται από όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, μια και το πρόβλημα δεν είναι μόνο των αγροτών.

Είναι πρόβλημα όλων των ανθρώπων, είναι πρόβλημα ασφάλειας πάνω από όλα και εμείς τονίζουμε και θα τονίζουμε ότι απειλούνται ζωές και ασφάλειες όλων μας,

Τώρα έχουμε κάνει τις προσφυγές μας, θα θέλαμε να βέβαια να έχουμε και το νομικό του Δήμου Καβάλας, αλλά ήδη οι τρεις δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση ήρθαν  να μας ενημερώσουν για όλες τις εξελίξεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Και αυτό που συζητήθηκε  είναι να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από την στιγμή που ο αγωγός περνά από τις δικές μας ιδιοκτησίες, από τα δικά μας χωράφια οπότε κάτι πρέπει να κάνουμε».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ακολούθως ανέφερε ότι «ζητήσαμε  λοιπόν συμβουλές  από τους νομικούς για το πώς θα δράσουμε από εδώ και πέρα ενώ θέλουμε να αλλάξει αυτή η όδευση του αγωγού ΤΑΡ.

Πρέπει να γίνει αυτό και μετά αναμένουμε και σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας γιατί είναι μια εξαγγελία που θέλουμε να υλοποιηθεί. Καλώς παίρνει ο Δήμος Καβάλας αυτή την πρωτοβουλία αλλά ας γίνει κάτι άμεσα, αν είναι δυνατόν χθες. Γιατί η εταιρεία προχωρά, δρα και αν μπει ο αγωγός δύσκολα θα βγει.

Για αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα την σύσκεψη για να δούμε τι μπορούμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε όλοι μαζί πια. Ο χρόνος πιέζει, οι εξελίξεις τρέχουν,  η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και δεν υπάρχουν πια περιθώρια. Ετοιμαζόμαστε για συγκρούσεις μέσα στα χωράφια και είναι καιρός όλοι και ο καθείς μεμονωμένα να αναλάβει τις ευθύνες τους.

Εμείς οι κάτοικοι είμαστε αποφασισμένοι ο αγωγός να περάσει πάνω από το πτώμα μας, δεν θα το αφήσουμε έτσι, το δηλώνουμε ευθαρσώς και σε κάθε περίπτωση, Και μιλώντας πάντα προσωπικά αυτός ο αγωγός είναι ο μοναδικός λόγος που θα με έκανε να ξενιτευτώ να φύγω από την πατρίδα μου.

Δεν γίνεται να έχω μια κινητή βόμβα κάτω από τα πόδια μου Μια βόμβα στο ένα μέτρο γης και λένε τους αγρότες ότι μπορούν να καλλιεργούν όταν το μέσο άροτρο είναι στα 90 εκατοστά. Και εγώ θα μείνω σε αυτό τον τόπο αν πάει κανείς να καλλιεργήσει; Οι συνέπειες έκρηξης από αγωγούς μικρότερους έφερε εγκαύματα σε ακτίνα 5 μέτρων. Και αν είναι ασφαλής γιατί δεν περνάν το αγωγό δίπλα από τον υφιστάμενο που όλα είναι έτοιμα και ούτε χρήματα θα απαλλοτριώσουν; Και γιατί δεν περνά παράλληλα από την Εγνατία που και εκεί το κόστος θα είναι μικρότερο; Ας προστατεύσουμε επιτέλους την ιστορία μας, τον τουρισμό μας, τον πολιτισμό μας, και την ασφάλεια μας και ας δούμε πως θα προβάλλουμε αλλά και θα διασώσουμε τον τόπο αυτό, το παγκόσμιο μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ που υποβαθμίζεται ως επιτυχία με μια τέτοια κίνηση».

** Στην προχθεσινή σύσκεψη δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και νομικός κ.  Γιώργος Γραμμένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *