Σύσκεψη πολιτικών φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Καβάλας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  σήμερα σχετικά με τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στον Νομό Καβάλας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου, μετά από το αίτημα του  Σωματείου ΕΚΑΒ Καβάλας, θέτοντας το πρόβλημα υποστελέχωσης του τμήματος τους αλλά και της παλαιότητας του στόλου των ασθενοφόρων. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας  κ. Τσιτσιλικάκης έκανε γνωστό ότι  «έχουμε μιλήσει στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των δήμων του χερσαίου τμήματος, έχουμε στείλει υπόμνημα στο Θάσο και την Πέμπτη επισκεφθήκαμε τον Αντιπεριφερειάρχη για να τον ενημερώσουμε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα, όπως η υποστελέχωση και  η έλλειψη ασθενοφόρων.

Εκτιμώντας ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν το ΕΚΑΒ, ο κ. Τσιτσιλικάκης σημείωσε πως «υπάρχει υποστελέχωση σε σχέση πάντα βέβαια μα τα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί κάποιος να πει ότι ουσιαστικά έχουμε περίπου 3 με 4 άτομα λιγότερα σε σχέση με πριν από 2 – 3 χρόνια, αλλά τα τελευταία 2 – 3 χρόνια επιβαρυνθήκαμε με περιστατικά που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας όπως τα εξιτήρια των νοσοκομείων. Καταργήθηκαν οι ειδικότητες των οδηγών που υπήρχαν στα νοσοκομεία, συγχωνεύτηκαν αυτοί οι οδηγοί με το ΕΚΑΒ. Ως Καβάλα εμείς πήραμε μόνο δύο οδηγούς από τους οποίους ο ένας έφυγε στη Θάσο. Όταν χωρίς να έχεις ενισχυθεί επιβαρύνεσαι με άλλα περιστατικά, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι. Τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Δράμας στην Καβάλα κι απαντούμε σε κλήσεις των πολιτών της Δράμας και στέλνουμε από κει το ασθενοφόρο βέβαια, αλλά εμείς είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριζόμαστε τις κλήσεις αυτές. Για να βγει λοιπόν το τηλεφωνικό κέντρο οι βάρδιες χρειάζονται έξτρα 5 με 6 άτομα, άλλα 5 με 6 χρειάζονται για το τηλεφωνικό κέντρο της Καβάλας, τα πράγματα στενέψανε».

ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Πρόσθεσε δε πως «Από κει και πέρα βέβαια είναι και τα αυτοκίνητά μας τα οποία αυτή τη στιγμή είναι δανεικά. Δηλαδή είναι παραχωρημένα από τα Κέντρα Υγείας. Περιμένουμε κι εμείς όπως όλη η υπόλοιπη Ελλάδα να παραλάβουμε αυτοκίνητα. Σε μια ενημέρωση που είχα είπαν ότι μέσα στον Ιούλιο ίσως αρχές Αυγούστου το πολύ θα πρέπει να παραδοθούν κι αυτά, που για τον Ν. Καβάλας είναι συνολικά 5. Κι εμείς είμαστε σε στάση αναμονής. Θα συνεχίσουμε πάντως εμείς τις κινητοποιήσεις και τις επαφές που έχουμε. Έχω διαπιστώσει ότι δημιουργούνται τομείς στην Ελλάδα σε μέρη στα οποία ίσως δεν έπρεπε να δημιουργηθούν, καθώς υπάρχουν άλλα μέρη που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να δημιουργηθούν τομείς. Για τους τομείς χρειάζεται προσωπικό. Για παράδειγμα να λέμε ότι φτιάχνουμε τομέα στη Θάσο αλλά να μην υπάρχει ούτε ένας διασώστης κι ούτε να υπάρχει πρόγραμμα ενιαίο στο ΕΚΑΒ στη Θάσο, γίνεται κατανοητό ότι αυτός δεν είναι τομέας Θάσου. Θα θέλαμε η Θάσος να έχει τομέα ΕΚΑΒ που θα δουλεύει αυτόνομα με 24ωρη βάρδια, με διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου εξειδικευμένους, κι όλα αυτά που ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή έχουν οι πολίτες του χερσαίου τμήματος του νομού».

ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ

Ο κ. Τσιτσιλικάκης σημείωσε πως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι πάρα πολύ λίγο όταν οι επισκέπτες στον Νομό είναι πάρα πολλοί και την ίδια ώρα έχει χαλάσει και ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο και αναγκάζονται να μεταφέρουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομογράφο…   Επανέλαβε δε πως πρέπει να αναπτυχθεί το ΕΚΑΒ, να δημιουργηθούν τομείς που χρειάζονται προσωπικό. Ακολούθως έκανε λόγο για τεράστιο όγκο περιστατικών και την ανάγκη να προσληφθούν διασώστες και όχι ότι να είναι χαρακτηρίζοντας την κατάσταση τραγική.

Επίσης ανέφερε ότι πανελλαδικά προκηρύχθηκαν 176 θέσεις αλλά δεν προβλέπεται κανένας για την Καβάλα ενώ εκκρεμούν 13-14 αιτήσεις Καβαλιωτών διασωστών από άλλους νομούς για να μετατεθούν στην Καβάλα αλλά δεν έγινε ακόμη καμία εσωτερική μετακίνηση…

Τέλος ανέφερε ότι σήμερα στο ΕΚΑΒ υπάρχουν μόνον 29 διασώστες ενώ εκκρεμούν 2 μεταθέσεις για τον Νόμο Καβάλας τις οποίες δεν υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ!!

ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ο κ. Μαρκόπουλος στην σύντομη  τοποθέτηση του ανέφερε ότι η σύσκεψη είχε να κάνει με την ανάγκη να βρεθούν λύσεις και δυνατότητες που να αξιοποιηθούν καθώς πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες προνοσοκομειακού χαρακτήρα όχι μόνον σε πολίτες της Καβάλας αλλά και σε τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ασκηθούν πιέσεις και να γίνουν παρεμβάσεις όπως ανέφερε για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα.

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας  κ. Πλωμαρίτης μαζί με το διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Ζεκερίδη, καθώς και οι βουλευτές κ.κ. Εμμανουηλίδης, Παπαφιλίππου και Παναγιωτόπουλος, οι δήμαρχοι Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου κ.κ. Τσανάκα, Αναστασιάδης και Χατζηεμμανουήλ, οι Αντιδήμαρχοι Παγγαίου και Νέστου κ.κ. Μποσμπότης και Παπαθεοδώρρου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

Καταληκτικά και μετά τις τοποθετήσεις των δημάρχων και των βουλευτών αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις στο υπουργείο για να δοθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση