Σύμφωνος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος με τη χρήση των τραπεζικών καρτών σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελο Τσατσούλη

Απόλυτα σύμφωνος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος με τη χρήση των τραπεζικών καρτών, ή πλαστικού χρήματος όπως συνηθίζεται να λέγεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Άγγελο Τσατσούλη. Απλώς διαφωνούν με το υπερβολικό ύψος της προμήθειας που λαμβάνουν οι Τράπεζες για τις συναλλαγές.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσατσούλης ανέφερε πως «είναι ένα μέτρο το οποίο είναι στην κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής. Εμάς μας βρίσκει σύμφωνους, έπρεπε να γίνει πολύ καιρό πριν και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ακόμα Capital Control, βοηθάει πάρα πολύ στην κατανάλωση. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ένα μέτρο που γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες, απλώς στην Ελλάδα δεν το είχαμε συνηθίσει. Στην Αγγλία, στην Αμερική, στη Γερμανία και στην Τουρκία ακόμα αν θα πας, για κουλούρι να πάρει ο άλλος που κάνει 60 λεπτά δίνει την κάρτα του. Καταρχήν είναι θέμα ασφαλείας, δεν κουβαλάς μετρητά μαζί σου, δεν πέφτεις θύμα κλοπής και κατά δεύτερον είναι πολύ δύσκολο ο υποτιθέμενος επιχειρηματίας που θέλει να αποκρύψει κάποιες συναλλαγές να τις αποκρύψει. Σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, άργησε να γίνει, νομίζω όμως ότι θα πρέπει όλοι μας και οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες να είμαστε συνεπείς έτσι ώστε να έχει μια σωστή εφαρμογή».

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

Αναφορικά με την προμήθεια που κρατάει η τράπεζα ο κ. Τσατσούλης διευκρίνισε πως «φτάνει μέχρι 1,4%. Έχουν γίνει κάποιες ειδικές συμφωνίες με τις Τράπεζες. Εδώ είναι θέμα κυβέρνησης και οικονομικής πολιτικής να πιέσουν τις τράπεζες έτσι ώστε να μειώσουν τα περιθώριά τους. Σε όλο τον κόσμο είναι στο 0,3% η προμήθεια, στην Ελλάδα έχει ξεφύγει ως συνήθως, γιατί το τραπεζικό σύστημα είναι αυτό που κάνει κουμάντο πάντα. Όταν λέμε ότι δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα και είναι απαρχαιωμένο, πρέπει οι Τράπεζες να μειώσουν λίγο τα κέρδη τους από κει, για να μπορεί και ο κόσμος να το χρησιμοποιεί πολύ πιο εύκολα. Γίνονται ειδικές συμφωνίες, εμείς έχουμε κάνει κάποιες συμφωνίες με κάποιες τράπεζες, αλλά από κει και πέρα είναι στον κάθε επιχειρηματία και στη διαπραγματευτική του ικανότητα να μειώσει κι άλλο το ποσοστό, αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι με υπουργική απόφαση. Να είναι η προμήθεια 0,3%, τέλος. Αυτές είναι οι πολιτικές οι σωστές που γίνονται σε οργανωμένες κοινωνίες και σε οργανωμένα κράτη. Αλλά προφανώς δεν μιλάμε για την Ελλάδα».

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Κληθείς να σχολιάσει πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες την κατάσταση με την υπέρμετρη φορολόγηση, ο κ. Τσατσούλης ανέφερε με σκωπτική διάθεση πως «φτάσαμε να δίνουμε περίπου το 70% του εισοδήματός μας και δίνοντας το 70% οι επιχειρηματίες ξεχύθηκαν και κάνουν επενδύσεις, ιδιαίτερα με τον αναπτυξιακό νόμο που ακόμα δεν έχει βγάλει τις διευκρινιστικές του, όμως αυτό δεν έχει σημασία, εμείς κάνουμε επενδύσεις γιατί υπάρχει πολύ διαθέσιμο. Τι να πω, έχουμε χαζέψει, περπατάμε και παραμιλάμε. Ξυπνάμε κάθε μέρα και έχουμε καινούριους φόρους. Ως ένα σημείο, το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο πια, κόβει και κόκαλο, πόσο δηλαδή να αντέξουμε; Πόσοι άντεξαν και πόσοι θα αντέξουν; Δεν το βλέπουν αυτό το πράγμα; Δεν βλέπουν στην Κυβέρνηση ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά; Θα πρέπει να γίνουν τέτοιες κινήσεις που δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση, με τις ηγεσίες της Ευρώπης και την ηγεσία του ΔΝΤ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιδρούμε κιόλας. Να πούμε ως εδώ, εντάξει, κι ότι είναι να γίνει να γίνει να το ξέρουμε. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει. Οι διεθνείς εξελίξεις είναι τρομακτικές. Βλέπουμε ότι πάει να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Βγαίνοντας το ΔΝΤ από το πρόγραμμα πάμε για τέταρτο μνημόνιο. Η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη δεν κάνει πίσω, ναι αλλά θα πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή και οι Γερμανοί ότι ένας λαός δεν αντέχει. Πρέπει να βρεθούν πολιτικοί σε αυτή τη χώρα επιτέλους να σηκώσουν λίγο το κεφάλι, να πουν πέντε πράγματα. Εμείς διαιωνίζουμε μια διαπραγμάτευση, φτάνουμε στο αμήν και μετά παραδινόμαστε. Βέβαια θέλει και εκπαιδευμένο λαό, να πει και ο λαός πάμε στην κόντρα αλλά θα αντέξουμε κι εμείς. Δεν βλέπω φως, δεν βλέπω κάπου να οδηγεί όλη αυτή η κατάσταση. Θεωρώ ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις το 2017 οι οποίες ίσως να κρίνουν και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Και μάλιστα φοβούμαι ότι θα κληθούμε με δημοψήφισμα να αποφασίσουμε. Και από εκείνα τα δημοψηφίσματα που κάνει η κυβέρνηση με ερώτημα – γρίφο, οπότε θα ψαχνόμαστε πάλι όλοι μαζί να δούμε τι έγινε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.