Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργεί και φέτος στην Καβάλα όπως το διαβεβαιώνει ο Διευθυντής του Γυμνασίου  Στέλιος  Τζάμος

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργεί και φέτος στην Καβάλα όπως το διαβεβαιώνει ο Διευθυντής του Γυμνασίου  κ. Στέλιος  Τζάμος. Ένα γυμνάσιο που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του 6ου Λυκείου Καβάλας, το πρώην Πολυκλαδικό.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Τζάμος «Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας μπαίνει στον 11ο χρόνο λειτουργίας του στην Καβάλα. Ιδρύθηκε το 2008-2009 και μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση πλέον από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Άρα μιλάμε για ενήλικες πολίτες από 18 ετών και πάνω και αυτοί είναι οι μαθητές του σχολείου μας. Δεν έχει όριο ηλικίας η σπουδή τους εκεί. Όποιος έχει τη διάθεση να συνεχίσει στη δια βίου μάθηση μπορεί σε αυτό το σχολείο να βρει ανοικτές πόρτες και να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Αυτή είναι η λογική μας προκειμένου  όσοι δεν τα κατάφεραν να ολοκληρώσουν την σχολική τους εκπαίδευση στον καιρό που έπρεπε να το κάνουν τώρα».

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Στο ερώτημα αν υπήρχαν αρκετοί πολίτες που φοίτησαν στο Σχολείο ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν περάσει πάνω από 200 άτομα από τις πόρτες του εν λόγω σχολείου. «Αρκετοί από τους απόφοιτους μας έχουν βοηθηθεί στο να βρουν δουλειά. Μάλιστα αξιοποίησαν το απολυτήριο τους προκειμένου να αιτηθούν θέσεις στο Δήμο Καβάλος ή άλλοι πάλι που είχαν μια εργασία πέτυχαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο εντός αυτής.

Για παράδειγμα δεν μπορούσε κάποιος να πάρει άδεια χειριστή χωρίς να έχει απολυτήριο Λυκείου. Και κάποιοι που το είχαν αμελήσει είτε λόγω υποχρεώσεων είτε εργασίας από εδώ και πέρα κατάλαβαν ότι πρέπει να κάνουν την «θυσία» ώστε να καταφέρουν κάτι καλύτερο ως προσφορά στον εαυτό τους!

Παράλληλα έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων – μετά από 8 χρόνια εμπειρίας σε αυτό τον χώρο – που ήρθαν αρχικά με δισταγμό. Μετά από το πρώτο διάστημα αγαπούν το σχολείο που αν στην αρχή ήταν μόνο εργασιακό το κίνητρο, στην πορεία κατάφεραν να δεχθούν την αγάπη για μόρφωση. Και σχεδόν κάθε χρόνο οι απόφοιτοι μας συνεχίζουν και στο ΕΠΑΛ. Και έχουμε και αποφοίτους μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρώτη σπίθα μπαίνει από  εμάς και μετά οι μαθητές μας προχωρούν παραπέρα σε ένα άλλο βήμα.

Ακόμη και σήμερα πολλοί μας απόφοιτοι επικοινωνούν, συνεχίζουν να έχουν επαφές και προχωρούν και στο Λύκειο όλοι μαζί.

Άλλωστε δεν μιλάμε για σχολεία με τη βασική έννοια Δεν έχουμε βιβλία με ύλη συγκεκριμένη. Μιλάμε για σχολείο που απευθύνεται σε ενήλικες που δεν θέλει να αναβιώσει παλιές πρακτικές και στερεότυπα που είχαν απομακρύνει κάποιους μαθητές από το σχολείο, για αυτό και εστιάζεται σε μια άλλη πρακτική που αφορά στα ενδιαφέροντα τους, οπότε πολλές φορές έχουμε ένα άλλο τρόπο προσέγγισης. Υπάρχει μια άλλη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων. Βιβλία δεν έχουμε , εργαζόμαστε με φωτοτυπίες, εργαστήρια, σημειώσεις, συζήτηση και βιωματικές δράσεις. Βέβαια έχουμε αγγλικά, πληροφορική, μαθηματικά, φυσική, απλά γίνονται με τρόπο συμμετοχικό και πάντοτε με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες των εκπαιδευομένων μας».

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες στις 4.30 μέχρι τις 8 το βράδυ. « Και αυτό για να μην ενοχλούνται οι μαθητές μας από τις άλλες πρωινές τους δραστηριότητες. Αξίζει επομένως μια τέτοια θυσία από την πλευρά των σπουδαστών μας» σημειώνει ο ίδιος ο οποίος και προσθέτει ότι  

«Στεγαζόμαστε στον χώρο του 6ου Ενιαίου Λυκείου και μπορεί κανείς να μας βρει κάθε απόγευμα στον χώρο αυτό. Υπάρχουν μαθητές που έρχονται από όλο το νομό ενώ προβλέπεται και πρόβλεψη για μετακίνηση εντελώς δωρεάν με το Υπεραστικό  ΚΤΕΛ Καβάλας. Μέσω των μαθητικών πάσο γίνεται αυτό ενώ και μέσα στην πόλη δικαιούνται επίσης ελαφρύνσεις με το αστικό ΚΤΕΛ. Από την Θάσο δεν έχουμε εύκολα μαθητές αν και γενικά η πρόβλεψη αφορά την ηπειρωτική χώρα.

Δύο χρόνια φοίτησης λοιπόν κοντά μας, μέσω δύο κύκλων μαθητών που βρίσκονται κοντά μας. Και στις δύο τάξεις έχουμε περίπου 50 μαθητές. Είναι 25 μαθητές ανά τάξη και συνεχίζουμε».

Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2510 245001 ενώ χρειάζεται ταυτότητα και απολυτήριο δημοτικού (το σχολείο μπορεί να βρει και χαμένο απολυτήριο) ενώ οι εγγραφές γίνονται μέχρι το τέλος του μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.