Συνεχίζονται οι εργασίες στο Φράγμα Μαριών Θάσου, θέμα υπάρχει με τα ανεξόφλητα τιμολόγια της Περιφέρειας και όχι μόνον……..

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας  κ.  Θόδωρος Μαρκόπουλος στο περιθώριο συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε  σε σημαντικά θέμα που απασχολούν τον Νομό όπως  η πληρωμές των ανεξόφλητων τιμολογίων λόγω αλλαγής της νομοθεσίας , τον καθαρισμό του Φράγματος στις Μαριές της Θάσου  και τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών.

Για τα ανεξόφλητα τιμολόγια διαφόρων προμηθευτών  δήλωσε τα εξής:

«Δημιουργήθηκε πανελλαδικά ένα ζήτημα με ανεξόφλητα τιμολόγια εξ αιτίας της αλλαγής του νόμου . Αυτό το θέμα ουσιαστικά αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όλης της  χώρας και ο τρόπος με τον οποίο ενδείκνυται να λυθεί είναι να γίνει μια πανελλήνια ρύθμιση νόμου  την οποία προώθησε και ο κ Μέτιος από την δική μας περιοχή , καθώς και όλοι οι Περιφερειάρχες  στον αρμόδιο υπουργό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει  καμία ανταπόκριση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ,  γι αυτό και το ζήτημα χρονίζει. Η υπόθεση αυτή κρατάει από τις 8 Αυγούστου του 2016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος, μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όπως μας εξήγησε ο κ Μαρκόπουλος είναι ένα θέμα που εκφεύγει από τις δυνατότητες της Περιφερειακής Ενότητας και αφορά όλη την χώρα. Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης,  «Το πρόβλημα προέκυψε από την αλλαγή του νομού και την ψήφιση του 4412. Αφορά κι άλλες περιφερειακές ενότητες στη χώρα. Το θέμα πρέπει να λυθεί με μια ρύθμιση πανελλαδικά. Τοποθετήσεις έχουν κάνει και ο κ. Μέτιος και οι άλλοι περιφερειάρχες, αλλά και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση και το θέμα χρονίζει».

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΩΝ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ Μαρκόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο Φράγμα Μαριών Θάσου, όπου ο καθαρισμός του συνεχίζεται κανονικά. Δεν έχει ολοκληρωθεί , αλλά τα στοιχεία που έχει η υπηρεσία που παρακολουθεί το έργο δείχνουν ότι προχωράει και θα ολοκληρωθεί  ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μέσα στη προβλεπόμενη υπηρεσία από τη σύμβαση που υπάρχει και έχει προχωρήσει καθώς έχουν αφαιρεθεί σημαντικές ποσότητες φερτών υλικών και από το πρόφραγμα και το κυρίως φράγμα . Όπως ανέφερε «Είναι σημαντικό επίσης, όπως έχει παρατηρηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, καθώς η περιοχή δεν έχει καεί από τις τελευταίες πυρκαγιές, ότι η στερεοπαροχή που κατεβάζουν τα νερά, είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ενώ καθαρίστηκε ο πυθμένας, μετά από μια μεγάλη βροχή έχουμε ξανά φερτά υλικά. Αυτό το θέμα θα διορθωθεί και μάλιστα αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει το πρόφραγμα, ώστε τα φερτά υλικά που μαζεύονται σε ένα σημείο να απομακρύνονται και στην πορεία εφ όσον απομακρυνθούν να προστατεύεται το κυρίως φράγμα.  Αυτή η διαδικασία είναι δυσκολότερη, γιατί εξ αιτίας των διαδικασιών που εισήγαγε ο νόμος 44/12,  η υποχρέωση που έχουμε για κάθε έργο να περνάμε τρείς φορές από την οικονομική επιτροπή μας έκανε να χάσουμε όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Η δική μου εκτίμηση ,είπε ο κ Μαρκόπουλος, ήταν πως τέλη Ιουνίου θα αρχίσει να δουλεύεται το έργο, τελικά φτάσαμε στο τέλος του φθινοπώρου που έχουμε προβλήματα με τις βροχές . Αυτό το γεγονός μας κάνει να λέμε ότι θα τελειώσει το έργο που είναι παλιό που δεν μπορεί να φτάσει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν κατασκευάστηκε από την ΥΕΒ την δεκαετία του 1980. Θα μπορέσει να σκαφτεί , να διαμορφωθεί  και να λειτουργήσει με τον μεγαλύτερο ωφέλιμο όγκο μέχρι εκεί που είναι ασφαλές να προχωρήσουν τα έργα. Από εκεί που είχαμε ένα έργο με μηδενική χωρητικότητα αν φτάσουμε να χρησιμοποιούμε το νερό του για πότισμα ή λόγους τουριστικούς , είναι σημαντικό . Και το φράγμα του Μαρμαρά που θα έχει τελειώσει σε 40 χρόνια ,  δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί στο πλαίσιο της συντήρησης της αρχικής του  μορφής. Έτσι ισχύει σε όλα τα έργα».

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Για την κακοκαιρία τόνισε πως «Τις επόμενες ημέρες  θα έχουμε έντονες καιρικές συνθήκες με αρκετές βροχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καμία ειδοποίηση ότι κάτι επικίνδυνο μπορεί να συμβεί. Όμως βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και στην Καβάλα  και στην Θάσο προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις διάφορες δυσκολίες τις οποίες έχουμε. Όταν υπάρχει ένα θέμα ανάγκης, αυτό το είπε ο Περιφερειάρχης και εγώ  και δεν υπάρχει δυνατότητα προθεσμιών, αυτό λύνεται με την διαδικασία της ανάθεσης. Παλιά η ανάθεση ήθελε 13 υπογραφές . Με αυτό τον νόμο που μας έβαλε σ αυτή την εκκρεμότητα, έχουμε  πλέον 36 υπογραφές κι αν βάλουμε και αυτές  της Αποκεντρωμένης που κάνει τον έλεγχο , μιλάμε για 46 υπογραφές. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι Γολγοθάς  γραφειοκρατίας ξεφυτρώνει κάθε φορά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που επείγει».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.