Συνεχίζει τη μάχη κατά των κουνουπιών η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Έντονο πρόβλημα με τα κουνούπια αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ενώ ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καταπολέμησής τους. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα αφορά επίγειους και εναέριους ψεκασμούς.

Συγκεκριμένα είπε ότι «όπως κάθε χρόνο τα κουνούπια δεν μας ξεχνάνε. Δεν εξαφανίζονται ποτέ αλλά υπάρχουν περίοδοι που τα πράγματα είναι καλύτερα. Έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο αναπτύσσονται. Το πρόγραμμα καταπολέμησής τους υπάρχει και λειτουργεί, είναι με ευθύνη της Περιφέρειας, είναι επίγειας και εναέριας δράσης. Ξεκίνησε λίγο αργά διότι έχουμε την καινούργια διακήρυξη, παρ’ όλα αυτά η δράση ξεκίνησε σιγά- σιγά εν μέσω κορωνοϊού. Το πώς θα πάμε και με το Δυτικό Νείλο τι θα γίνει, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το προβλέψεις».

ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ

Και πρόσθεσε πως  «Οι ψεκασμοί στοχεύουν και στις προνύμφες για να μην αναπτυχθούν αλλά και σε αυτά που ήδη πετούν στο φυσικό τους περιβάλλον, σε ορυζώνες κλπ. Αναπτύσσονται όμως και στο αστικό περιβάλλον, ακόμη και σε μία λεκάνη με στάσιμο νερό 2-3 ημερών μπορούν να αναπτυχθούν χιλιάδες κουνούπια ή σε μία γλάστρα. Αυτό μπορούμε να το σταματήσουμε. Να μην έχουμε στάσιμο νερό ή να σφραγίζουμε τους βόθρους όπου υπάρχουν. Το θέμα των κουνουπιών μας απασχολεί γιατί είναι και θέμα δημόσιας υγείας. Έχουμε και την ασθένεια του Δυτικού Νείλου στη χώρα και την περιοχή μας τα τελευταία χρόνια. Κι επειδή είναι απρόβλεπτη ασθένεια, με φορέα ένα κουνούπι που μπορεί να είναι μολυσμένο, πρέπει να μην δημιουργούμε εστίες και να προσέχουμε. Με μακριά μανίκια, σίτες στα σπίτια ειδικά τα βράδια, αντικουνουπικά και να μην κυκλοφορούν στην ύπαιθρο το βράδυ άτομα κάποιας ηλικίας χωρίς να έχουν πάρει μέτρα προστασίας. Τα φάρμακα είναι οικολογικά. Παλιότερα, πριν δεκαετίες, χρησιμοποιούσαν το DDT. Ήταν ένα τρομερό φάρμακο αλλά προξενούσε μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον. Υπάρχει μια ζυγαριά που ζυγίζεις το κόστος και το όφελος. Υπάρχουν φάρμακα που κάνουν μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον, υπάρχουν τα οικολογικά που είναι μεν φιλικά αλλά όχι τόσο δραστικά. Αυτό ισχύει και στις καλλιέργειες. Είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και κανόνες που όσο πάνε γίνονται και πιο αυστηροί υπέρ του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό πρέπει και εμείς να παίρνουμε μέτρα. Είναι αδύνατον να εξαφανίσεις το κουνούπι. Μπορείς να το μειώσεις, αλλά οφείλεις κι εσύ να προστατευτείς. Ισχύει ότι τα κουνούπια έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στα φάρμακα, όπως ισχύει παντού στη φύση. Υπάρχουν αυτές οι μεταλλάξεις γι’ αυτό και λέμε ότι είναι ένας συνεχής αγώνας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.