Συνεδρίασε χθες η Πολιτική Προστασία Καβάλας ενόψει του Χειμώνα

Όπως ήταν προγραμματισμένο, ο σχεδιασμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού για την περίοδο 2018 – 2019, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα  στην αίθουσα συνεδριάσεων «Νικόλαος Μάρτης».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αντιπλημμυρική προστασία της Θάσου, ύστερα από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου του 2016 που έπληξαν το νησί, στην πεδιάδα του Νέστου, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Ιουνίου, καθώς και στην προστασία του οδικού δικτύου στους ορεινούς όγκους της περιφερειακής ενότητας, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν τη χιονόπτωση και τον παγετό.

ΦΟΡΕΑΣ

Στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. και αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, υπογράμμισε: «Δυστυχώς συνεδριάζουμε άλλη μια φορά, χωρίς να έχουμε πάρει τις απαραίτητες εγκυκλίους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επειδή όμως ο καιρός δεν πρόκειται να περιμένει τη γραφειοκρατία, δρομολογήσαμε τη συνεδρίαση με όλους τους φορείς, για να ασχοληθούμε με τα θέματα που μας απασχολούν κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που αποκομίσαμε στο ενδιάμεσο, καθώς από την περσινή συνεδρίαση μέχρι φέτος μεσολάβησαν και χιονοπτώσεις και πλημμύρες. Άρα οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ περισσότερο και με θέματα των υποδομών».

Στην εισήγησή του στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ακόμη ότι ο κάθε ένας φορέας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην προσπαθεί να ρίχνει τυχόν αστοχίες του σε άλλους.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της: «Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια δείχνουν τη σημαντικότητα που έχουν αυτές οι συνεδριάσεις. Η εμπειρία μας σε πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς, μας έκαναν να μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, ακόμη κι όταν πρόκειται για μια χιονόπτωση της μιας μέρας, όπως πέρυσι που είχαμε ένα μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα πάνω στον Άγιο Σίλα. Δεν είναι τυπικές αυτές οι συνεδριάσεις, αλλά ουσίας και μεγάλης σημασίας. Πρέπει να τα εξετάσουμε όλα, όπως και το θέμα της γέφυρας και πόσο επηρεάζει την όλη κατάσταση».

ΕΡΓΑ

Ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε αρχικά: «Ο δήμος Νέστου το περασμένο καλοκαίρι επλήγη από μια σημαντική θεομηνία. Ακόμη μετράμε πληγές, δεν έχει τελειώσει τίποτα. Είμαστε στη φάση των αντιπλημμυρικών έργων, ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σκέφτομαι να πάρω παράταση και για τον επόμενο μήνα, γιατί δεν θα προλάβουμε να ανταποκριθούμε. Ευτυχώς οι κυβερνώντες αυτή τη φορά στάθηκαν στο πλευρό μας. Έχουμε πάρει ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ κι έχουν εγκριθεί και από το υπουργείο Υποδομών κι άλλα έργα αντιπλημμυρικά, τα τρέχουμε και πιστεύω ότι τον Ιανουάριο θα μπορέσουμε να τα ξεκινήσουμε».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

«Είμαι εδώ βέβαια για να εκφράσω και κάποια παράπονα για τη σύγκληση του Σ.Ο.Π.Π. που ναι μεν λειτούργησε την ημέρα της καταστροφής, αλλά μετά μείναμε μόνοι μας, δεν υπήρξε συντονισμός, ενώ είχαμε κι εμείς τη σχετική απειρία. Γι’ αυτό θα ζητήσω όλο αυτό να είναι πιο οργανωμένο, γιατί τα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν, αφού είμαστε μπροστά στον χειμώνα. Ήδη έχουμε εξοπλιστεί με μηχανήματα και από τον ΤΑΡ, αλλά και με αγορά οχημάτων από τον δήμο για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων στη Δ.Ε. Ορεινού. Άρα ζητάμε μεγαλύτερο συντονισμό και να μη μένουμε γραφειοκρατικά και τυπικά σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά να υπάρχει και ουσία», συμπλήρωσε σχετικά ο δήμαρχος Νέστου.

ΕΜΠΕΙΡΟΙ

Τέλος, ο προϊστάμενος της τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης, επισήμανε στις δηλώσεις του: «Αυτή η διαδικασία, που μπορεί να φαίνεται ανιαρή, είναι πολύ σημαντική με την έννοια ότι θα ελέγξουμε τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάτι δύσκολο στη διάρκεια του χειμώνα, όπως πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς. Είμαστε πλέον πιο έμπειροι. Φυσικά και υπάρχουν αστοχίες. Κάθε φαινόμενο έχει τη μοναδικότητά του. Ένα από αυτά ήταν η «Αριάδνη», που ήταν κάτι πολύ ακραίο, όμως με μεγάλη περίοδο επαναφοράς. Χρειάστηκε να υπερβάλλουμε σε αντοχές, μηχανήματα, αλάτι κλπ. και νομίζω ότι τα πήγαμε καλά σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και το υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.