ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Συνέντευξη Τύπου – Κύκλος εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την μετεγκατάσταση των Καππαδοκών

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Αυγούστου  η συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη και των εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης, προκειμένου να παρουσιαστούν οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Καβάλα και τη Νέα Καρβάλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την μετεγκατάσταση των Καππαδοκών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4 Σεπτεμβρίου 2024 – Έκθεση κειμηλίων στον οίκο του Μεχμέτ Αλή

9 Νοεμβρίου 2024 – Έκθεση εκκλησιαστικών αντικειμένων και Συμπόσιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

17 Νοεμβρίου 2024 – Εορτασμός της Ημέρας Εγκατάστασης των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Καταρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, καθώς βασικός στόχος όλων των συνεργαζόμενων φορέων για την πραγματοποίηση του κύκλου των εκδηλώσεων που αφορούν τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την μετεγκατάσταση των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη, είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της ιστορίας των προγόνων μας και των δυναμικών συλλογών που απεικονίζουν τη μοναστηριακή ζωή στην Καππαδοκία τους προηγούμενους αιώνες.

Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, το οποίο φρόντισε για την καταγραφή και διδαχή των Καππαδοκικών δρώμενων και την ανασυγκρότηση των πάσης φύσεως αρχειακών υλικών των όπου γης Καππαδοκών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, η Δημοτική Κοινότητα της Νέας Καρβάλης, το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ και ο Δήμος Καβάλας, θα παρουσιάσουν με απόλυτα οργανωμένο τρόπο το τι ακριβώς έχει το Μουσείο της Νέας Καρβάλης, ένα από τα 5 καλύτερα μουσεία στην κατηγορία του σε όλη την Ευρώπη.

Η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει στις 4 Σεπτεμβρίου, με την έκθεση των εν λόγω συλλογών στο Μουσείο του Μεχμέτ Αλή, όπου θα παρευρίσκεται μία μεγάλη αντιπροσωπεία από τον Δήμο Ικονίου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Ικονίου, πλήθος δημοτικών συμβούλων, τοπικούς βουλευτές και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ικονίου.

Οι δύο Δήμοι, Καβάλας και Ικονίου, πέρα από την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνεργάζονται και για την περαιτέρω σφυρηλάτηση των μεταξύ τους σχέσεων, η οποία σταδιακά θα οδηγήσει και στην αδελφοποίηση τους.

Εν συνεχεία, στις 9 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των εκκλησιαστικών αντικειμένων στο αρχαιολογικό μουσείο και το Συμπόσιο με τον γενικό τίτλο «Η Καππαδοκία των ζώντων μνημείων». Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 17 Νοεμβρίου με τον εορτασμό της Ημέρας Εγκατάστασης των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη.

Θα ακολουθήσουν βεβαίως και άλλες εκδηλώσεις την επόμενη χρονιά, προκειμένου η ιστορία των Καππαδοκών να φτάσει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Νομίζω ότι είναι χρέος όλων μας, τόσο απέναντι σ’ αυτούς που έφυγαν, όσο και στη νέα γενιά της πατρίδας μας, να φέρουμε στο φως όλα εκείνα τα στοιχεία που φανερώνουν το ισχυρό αποτύπωμα των Ελλήνων της Καππαδοκίας και την ιδιαιτέρως πλούσια παρακαταθήκη τους, η οποία βρίσκεται σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής τους ζωής.

Η ποιότητα και η εμπειρία του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, το κύρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ και το πραγματικό ενδιαφέρον του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης, αποτελούν τα εχέγγυα για την υλοποίηση των στόχων μας.

Οφείλουμε να κάνουμε παγκοίνως γνωστό ότι η Νέα Καρβάλη ήταν, είναι και θα παραμείνει το Ιερό Κέντρο των Καππαδοκών σε όλη την υφήλιο!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ: “Η πρώτη μου επαφή με τον κ. Μουριάδη έγινε πριν από 30 χρόνια και ενισχύθηκε την περίοδο που ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων επί Δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή. Από τότε μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία. Πώς μπορούμε να αναδείξουμε τα κειμήλια που βρίσκονται στο Μουσείο της Νέας Καρβάλης; Φαίνεται ότι με τη δική του συνδρομή και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ και της Κοινότητας Νέας Καρβάλης, το όνειρο της προβολής σπάνιων αντικειμένων που έφεραν από την Καππαδοκία οι πρόγονοι μας, θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Αυτά τα κειμήλια θα βρίσκονται εφεξής στο Μουσείο της Νέας Καρβάλης, αλλά και στον ψηφιακό κατάλογο των μνημείων του Ελληνισμού, μετά την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη”.

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΘΑΣΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΑΔΑΚΗ: “Η Καππαδοκία είναι από τις περιοχές στην Τουρκία που οι πρόσφυγες έφυγαν έναν χρόνο πριν την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης. Μαζί τους επέλεξαν να μεταφέρουν πολλά από τα κειμήλια που είχαν στα σπίτια τους και στις εκκλησίες της περιοχής. Τα περισσότερα από αυτά τα κειμήλια αποτελούν κτήμα της μεγάλης συλλογής του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και αντιπροσωπεύουν επάξια όλες τις εκφάνσεις του Καππαδοκικού Πολιτισμού”.

ΕΚΟΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΟΗΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ: “Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιωσηφίδη για το τεράστιο έργο του, αλλά και για τη συνεργασία στον συγκεκριμένο κύκλο εκδηλώσεων. Αυτή η συλλογή έχει τη δική της ιστορία, διότι αφενός μεν ήταν περιπλανώμενη και άστεγη για πολλά χρόνια και αφετέρου γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως έφτασαν αυτά τα κειμήλια από την Καππαδοκία στη Νέα Καρβάλη. Το ΜΟΗΑ πιστό στο όραμα και τον στόχο του, θα στηρίξει έμπρακτα την εν λόγω πρωτοβουλία, φιλοξενώντας την έκθεση κειμηλίων στον οίκο του Μεχμέτ Αλή”.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΚΕΙΣΟΓΛΟΥ: “Εκ μέρους όλων των κατοίκων της Νέας Καρβάλης, θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς που συνεργάστηκαν για να αναδείξουν την ιστορία του τόπου μας. Στις 17 Νοεμβρίου, μετά το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων μας που έχασαν τη ζωή τους στα ορεινά της Λεύκης, θα γίνει μια μεγάλη γιορτή για τα 100 από την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στη Νέα Καρβάλη”.