Συνάντηση με τον υφυπουργό Γιατρομανωλάκη για το Μουσείου Υφάσματος Νέας Καρβάλης

 

 

 

 

Με τον υφυπουργό Σύγχρονης Τέχνης κ. Γιατρομανωλάκη συναντήθηκε ο πρόεδρος της Στέγης πολιτισμού Νέας Καρβάλης κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης για το Μουσείο Υφάσματος που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Ιωσηφίδης υπογράμμισε ότι αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης του έργου.

Αρχικά ανέφερε ότι “Πράγματι είχαμε μια συνάντηση στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καβάλας με τον υφυπουργό Σύγχρονης Τέχνης κ. Γιατρομανωλάκη και αυτό που είδαμε ήταν το θέμα της διερεύνησης των δυνατοτήτων συμμετοχής στο καινούριο πρόγραμμα του ταμείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Αυτό το καινούριο ταμείο ανάκαμψης δίδει τη δυνατότητα σε έργα τα οποία χρόνια βρίσκονται στο συρτάρι να ανανεώσουν τις μελέτες τους και να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα εφόσον βέβαια είναι ώριμα και εφόσον τα πράγματα είναι έτσι. Πράγματι έγινε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση και κατανόησαν και ο ίδιος ο υφυπουργός αλλά και οι κυρίες που τον συνόδευαν το πόσο σημαντικό είναι η ολοκλήρωση του κύκλου της Στέγης Πολιτισμού Ν. Καρβάλης το να τελειώσει και να αποδώσει επιτέλους οικονομικά το Μουσείο Υφάσματος.

Για ένα Μουσείο, το οποίο συγχρόνως θα είναι και εργαστήρι συντήρησης υφασμάτων και επίσης θα είναι μια κοιτίδα παραγωγής καινούριων υφασμάτων όπως και κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών κλπ

Δηλαδή μιλάμε για ένα σύνολο, για μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία που αφορά όχι μόνο τα Βαλκάνια αλλά όλη την Ευρώπη.

Δεν έχουμε τέτοιου είδους μονάδες πολιτιστικές που να παράγουν τέτοιου είδους δυναμικότητα….».

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Και πρόσθεσε πως «Σε όλα τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα κενό.  Να σκεφτείτε ότι εμείς αυτή την ιδέα την συλλάβαμε από το 1995 και κάποια στιγμή η Ν. Καρβάλη μπήκε στον Καποδίστρια οπότε το έργο για πολλούς λόγους, άλλους κατανοητούς, άλλους ακατανόητους σταμάτησε και από τότε επί Δημαρχίας Σιμιτσή έγινε μια προσπάθεια, ανανεώθηκε ο φάκελος προκειμένου να μπορέσει να τελειώσει αλλά δυστυχώς σταμάτησε λόγω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδος και της έλλειψης προγραμμάτων.

Πιστεύω ότι θα ανασύρουμε όλες μας τις δυνάμεις και τις δυνατότητες με τον δήμαρχο  κ. Μουριάδη προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο μας”.

ΜΙΑ ΕΣΤΙΑ

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Ακόντισμα και το Μουσείο αποτελούν μια εστία πολιτισμού, ουσιαστικά πηγές του τόπου μας. “Η Στέγη Πολιτισμού δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο.  Και αυτός είναι ένας τρόπος για παραγωγή έργου. Όλοι έδειχναν ενθουσιασμένοι και για το βαθμό ετοιμότητας μας έκαναν ιδιαίτερη μνεία. Διότι εμείς έχουμε έτοιμους και τους αργαλιούς, και τα αντικείμενα που θα μπουν μέσα. Όλα απλά περιμένουν στα μπαούλα και στα υπόγεια. Ευχή μας είναι αφού θα κάνουμε την προσπάθεια, να ολοκληρωθεί το σχέδιο και να τελειώσει μέσα στην θητεία διότι μετά θα περιμένουμε άλλα 4 χρόνια και άλλα 4 χρόνια…..

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο επώδυνο είναι να προσπαθείς να δώσεις να καταλάβουν καινούριοι άνθρωποι αυτό που προϋπήρχε. Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε και τέλος…. Και κάτι θα γίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης. Εύχομαι να μην μείνουμε στις μελέτες. Έχω επιφυλακτικότητα αν και η συζήτηση κύλησε πολύ καλά. Πάμε παρακάτω. Το έργο είχε θεμελιωθεί επί υπουργού κ.  Πάχτα….. Μαζί με τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Καμπέλη και μετά αναστήθηκε η ιστορία επί Γιαννακίδη αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Ελπίζω να γίνει κάτι τώρα αφού το προωθεί το σχέδιο και το ίδιο το υπουργείο.

Διότι θα είναι μια πολιτιστική μονάδα που πέρα το ότι θα ολοκληρώσει και τον κύκλο της Στέγης όπως ακριβώς είχε σχεδιασθεί από την Μελίνα Μερκούρη ακόμη αλλά θα δώσει και οικονομική ανάσα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που γεννάει και η καθημερινότητα αλλά και το ίδιο το παρελθόν…

Δεν θα είναι τα πράγματα εύκολα αλλά θα παλέψουμε” τόνισε καταληκτικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση