Συμφέρουσα η συμφωνία Ελλάδος- Σκοπίων για το όνομα, κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Κώστα Μορφίδη
Συμφέρουσα χαρακτήρισε τη συμφωνία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Σκοπίων για την ονοματοδοσία της γείτονας χώρας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης. Ο βουλευτής Καβάλας σημείωσε ότι ούτως ή άλλως 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει ως Μακεδονία αυτό το κρατίδιο και με τη συμφωνία αυτή διασφαλίζεται ο γεωγραφικός προσδιορισμός της.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα η επίλυση μιας τέτοιας διαφοράς μεταξύ δύο κρατών η οποία κρατάει 25 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε συνηθίσει το όνομα. Συνηθίζοντας να λέμε τη γειτονική χώρα «Σκόπια» και να μην εννοούμε την πόλη αλλά μια χώρα και να καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι συζητάμε για τη χώρα και όχι για την πόλη, έχουμε αναπτύξει έναν στρουθοκαμηλισμό θα έλεγα, θεωρώντας ότι κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος «Σκόπια» τα λέει αφού εμείς καταλαβαίνουμε μεταξύ μας ότι τα Σκόπια είναι κράτος και όχι μία πόλη. Άρα, λοιπόν, θεωρούσαμε ότι έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν ήταν έτσι. Εδώ και 25 χρόνια η χώρα λέγεται Μακεδονία πρώτα απ’ όλα. Δεν έχει αλλάξει αυτό, είναι πρώην Γιουγκοσλαβική αλλά Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και δεύτερον υπήρξαν 140 χώρες οι οποίες αναγνώρισαν τη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Άρα, λοιπόν, η όποια επίλυση μας φέρνει σε μία καλύτερη κατάσταση από το Δημοκρατία της Μακεδονίας που ήταν το δεδομένο κι αυτό που θα προχωρούσε έτσι κι αλλιώς, αν εμείς δεν κάναμε κάτι, νομίζω ότι είναι κέρδος κι ένα σημαντικό κέρδος για τη χώρα αφού, εκτός όλων των άλλων, λύνοντας ένα τοπικό ζήτημα θα παίξει κι έναν ιδιαίτερο ρόλο στη βαλκανική από ‘δω και πέρα. Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα όπως η κατοχύρωση το ότι οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας δεν έχουν αναφορές ή καταγωγή από τους αρχαίους Έλληνες. Δεν μπορούν, δηλαδή, να επικαλούνται κάτι, πράγμα που γινόταν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ ότι είναι μία καλή συμφωνία και έτσι πρέπει να τη δούμε. Βεβαίως έχω τις όποιες αμφιβολίες ή, αν θέλετε, αγωνίες για το εάν αυτή θα επικυρωθεί στο τέλος μιας και ιδιαίτερα στη γειτονική χώρα έχουν αναπτυχθεί αντιδράσεις. Υπάρχει ένα δημοψήφισμα και μία Συνταγματική Αναθεώρηση για να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία».
Για το αν αυτή η συμφωνία περάσει κι από την ελληνική Βουλή είπε ότι «όταν επικυρωθεί. Όχι τώρα. Τώρα θα ήταν πολύ πρωθύστερο να περάσει από τη Βουλή μια συμφωνία η οποία έχει αρκετά βήματα μέχρι να φτάσει στο να είναι πραγματικότητα. Γιατί αυτήν τη στιγμή είναι ένα σχέδιο. Υπάρχει το δημοψήφισμα που πρέπει να γίνει, υπάρχει η Συνταγματική Αναθεώρηση, άρα πρέπει να γίνουν όλα αυτά και μετά να τεθούν στην όποια κρίση της ελληνικής Βουλής».
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
Για το αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι αναγνωρίζοντας μία χώρα σαν Βόρεια Μακεδονία, σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου θα αρχίσουν να περνούν οι κάτοικοί της ότι είναι και Μακεδόνες, είπε ότι «αυτό συμβαίνει 25 χρόνια τώρα. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε την αποκλειστική ονομασία τους ως Μακεδονία. Και αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι η βόρεια Μακεδονία εκεί, εμείς είμαστε Μακεδονία έτσι κι αλλιώς στο χώρο τον οποίο ζούμε, είναι μάλιστα χωρισμένη σε δυτική, κεντρική και ανατολική, ανάλογα με τις περιφέρειες. Θα πρέπει να επιμείνουμε όλο το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να καθιερωθεί η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας η οποία βάζει ένα τέλος στην αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία» που είχαμε μέχρι τώρα. Γιατί το είδαμε και στον διεθνή Τύπο, τα πρωτοσέλιδα ή τα μεγάλα site έγραφαν «συμφώνησε η Μακεδονία για αλλαγή του ονόματος». Κανένας δεν χρησιμοποιεί το FYROM, κανένας δεν χρησιμοποιεί άλλη ονομασία παρά μόνο το «Μακεδονία». Άρα, λοιπόν, οποιοδήποτε ξεκόλλημα από αυτήν τη μοναδικότητα της ονομασίας της χώρας ως Μακεδονία, νομίζω ότι είναι κέρδος για μας».