Συλλαλητήριο σήμερα στην Καβάλα  για τα διόδια  στην Εγνατία με στόχο να ακυρωθούν!!

Την τελευταία συνέντευξη τύπου για το συλλαλητήριο κατά της κατασκευής διοδίων στην Άσπρη Άμμο, έδωσαν χθές η Ι.Μ.Φ.Ν.Θ, ο Αντιπεριφερειάρχης, η Δήμαρχος και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στο γραφείο του κ Μαρκόπουλου.

Παίρνοντας τον  λόγο η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα είπε  ότι  «Πάνω από 220 φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή γιατί εμείς δεν θέλουμε μόνο τα διοικητικά του συμβούλια αλλά την παρουσία των ίδιων των φορέων. Τα νέα που έχω είναι πως μέχρι την Παρασκευή θα συζητηθεί στο ΣτΕ το αίτημα που κάναμε για την αναστολή της δόμησης αυτών των μετωπικών διοδίων. Αυτό φαίνεται πως τους δημιούργησε μια καθυστέρηση και τους θορύβησε και μακάρι να πάρουν μια λογική απόφαση στα υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ.  Η λογική απόφαση είναι να καταλάβουν πως το σημείο στο οποίο θέλουν να βάλουν αυτά τα διόδια είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να τα μετακινήσουν τουλάχιστον στην ισιάδα, αν όχι να μη τα βάλουν καθόλου, εφ ΄οσον  είναι από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση, τουλάχιστον να τα μετακομίσουν σε ένα χώρο που να μην είναι επικίνδυνος για τα αυτοκίνητα, για το περιβάλλον και τον αέρα που αναπνέουμε. Η Καβάλα έχει μόνο μια αρτηρία που ενώνει την ανατολική με την δυτική πλευρά την Ερυθρού Σταυρού. Ήδη με την κυκλοφορία των παραπανίσιων Ι.Χ πρεσβεύουμε μαζί με την τροχαία πως θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Φανταστείτε τι θα γίνει αν αρχίσουν να μπαίνουν και οι νταλίκες. Αυτό που ζητάμε είναι απλή λογική και ελπίζουμε να υπάρξει κατανόηση. Στην κυβέρνηση θα συζητήσουν το θέμα αυτή την εβδομάδα . Ξέρουν  πως έχουμε δίκιο όμως αυτό δεν μας αρκεί .Θέλουμε να διατρανώσουμε πως νοιαζόμαστε και φροντίζουμε για την αναπνοή μας , το περιβάλλον μας για τον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας».

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Ο Αιδεσιμολογιότατος  Πατέρας Γεράσιμος εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου  είπε πως « η Μητρόπολή μας συμμετέχει σ αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία που έχει προγραμματιστεί από την αρμόδια συντονιστική επιτροπή που θα γίνει  την Τρίτη στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Συντασσόμεθα και μείς στον αγώνα ως Εκκλησία, εναντίον της κατασκευής διοδίων . Ήδη ο Μητροπολίτης μας κ Στέφανος δήλωσε την αντίθεσή του σε όσα προγραμματίζονται να γίνουν . Κατόπιν συνεννοήσεως με τους φορείς της πόλης, σε όλους τους Ναούς  της πόλης, διαβάστηκε σχετική ανακοίνωση- πρόσκληση για να συμμετάσχει μαζικά ο λαός σ αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε πως « είδα στην τοπική  τηλεόραση του προέδρου της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε» που έλεγε πως το σημείο που θα τοποθετηθούν τα διόδια δεν είναι κατάλληλο. Εφ όσον είναι ακατάλληλο λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν τα διόδια σε ένα σημείο που σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα θα χάσουμε ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε ακόμα και να δεχτούμε να έχουμε 5-6 διόδια μέχρι την Θεσσαλονίκη, να γίνουν σε ένα σημείο που αν φρενάρουν τα φορτηγά η άσφαλτος θα γεμίσει «σκαλάκια» και κάποια μηχανή θα φύγει από την χαραδρογέφυρα. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όταν ένα φορτηγό  που θα σταματήσει και θα ξεκινήσει 3-5 φορές  εκτοξεύοντας καυσαέρια, προκειμένου να πληρώσει τα διόδια. Δεν συμφωνούμενα γίνει ένα λάθος που θα έχει διάρκεια. Γι αυτό στέλνω το μήνυμα στους συμπολίτες μας , ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε στην πλατεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε σ αυτούς τους κυρίους που παραδέχονται το λάθος και δεν το διορθώνουν, πως δεν συμφωνούμε και απαιτούμε αυτό το λάθος να μην γίνει . Μια εμμονή σε ένα παραλογισμό πρέπει να αποφευχθεί. Κανείς δεν πιστεύει πως τα προαπαιτούμενα κρίνονται από τα διόδια αυτά για να γίνουν στο συγκεκριμένο σημείο. Παρόντες λοιπόν στην πλατεία 1 η ώρα το μεσημέρι για να φωνάξουμε πως τα διόδια θα πρέπει να πάνε σε μια άλλη θέση που δεν θα σκοτώσουν κόσμο».

ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ανέστης Τσουρουκίδης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Δήμου δήλωσε ότι  «Τίθεται το ερώτημα. Γιατί αυτό το σημείο, αφού η Εγνατία μας λέει πως αυτό το σημείο είναι απαγορευτικό  και θα φέρει τους περισσότερους ρύπους, είναι αυτό που επελέγη γιατί θα βγάλουν τα περισσότερα χρήματα. Εμείς λοιπόν αντιστεκόμαστε σ αυτή την λογική για ένα δρόμο που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη να έρθουν και να καταστρέψουν τη πόλη μας. Με το σύνθημα « όχι άλλους ρύπους στην Καβάλα» κάναμε τον αγώνα μας όλη η Συντονιστική Επιτροπή, ενημερώνοντας όλους τους πολίτες μας περνώντας από όλη την αγορά, ώστε κανένας δεν μπορεί να μας πεί πως δεν ενημερώθηκε. Όλοι λοιπόν στην πλατεία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και να δώσουμε δύναμη σε όλους όσους θα υπερασπιστούν το δικαίωμα ζωής για τη πόλη μας. Δεν θέλουμε τα διόδια στη πόλη μας, δεν θέλουμε άλλα καυσαέρια, άλλη ρύπανση ήχου, ούτε να κάνουμε μια ώρα για να περνάμε μέσα από την πόλη». Το 30% των οδηγών και το 2% των οδηγών  δεν θα περνάνε από τα διόδια για να μην πληρώνουν τα διόδια, με κίνδυνο το μεγάλο πρόστιμο και την αφαίρεση πινακίδων , γιατί δεν θα τα έχουν στη τσέπη τους. Δεν θέλουμε τους ελεύθερους δρόμους, αλλά όχι να πληρώνουμε σ αυτό το σημείο. Ας μετακινηθεί λοιπόν το σημείο των διοδίων.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.