Κύριο άρθροΠαιδεία

Συζήτηση για την ένταξη του κόμβου του Cern στο Εθνικό Σύστημα Επικοινωνίας

Αντιπροσωπεία του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας που δραστηριοποιείται υπό το Υπουργείο Παιδείας θα βρίσκεται στο ΤΕΙ ΑΜΘ στις 25 Μαΐου και θα συζητήσει την ένταξη του κόμβου του Cern στο Εθνικό Σύστημα Επικοινωνίας. Της διαβούλευσης θα επιμεληθεί ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ κ. Θανάσης Μητρόπουλος.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «υπήρξε μια σπερμολογία σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο Cern για την οποία έχει εκδώσει μία ανακοίνωση ήδη η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας πάνω σ’ αυτό το θέμα. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του Cern, συνεπώς συνεχίζει η συμμετοχή της μέσα στο πρόγραμμα. Γύρω στις 25 του μήνα θα έρθει μία αποστολή από το Εθνικό Δίκτυο Τηλεπικοινωνιών έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε περαιτέρω να αξιοποιήσουμε τον κόμβο τον οποίο έχουμε εμείς εδώ πέρα σε λειτουργία με το Cern. Επειδή έχουμε πόρους οι οποίοι είναι αυτοί την στιγμή αδιάθετοι, θα μπορούν αυτοί να διατεθούν στους ερευνητές, στους επιστήμονες, στο κοινό και όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το υπερυπολογιστικό αυτό σύστημα για παράλληλους υπολογισμούς. Άρα, λοιπόν, νομίζω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς είμαστε θετικοί, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο υπολογιστικό σύστημα που έχουμε με το Cern. Η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει μέσα στο Cern παρά τις φήμες τις οποίες κυκλοφορούν, κυρίως για την πρωτονιακή θεραπεία του καρκίνου, άρα λοιπόν νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα».

ΠΡΩΤΟΝΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για αυτό που ακούστηκε ότι η Ελλάδα απέρριψε μία πρόταση όσον αφορά την πρωτονιακή θεραπεία είπε ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο χρονίζει. Να πω ότι και εμείς εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη –ήταν τότε Περιφερειάρχης ο κ. Γιαννακίδης- είχαμε πάει στο Cern και είχαμε συζητήσει αυτήν την πιθανότητα κι όπως είχαν συζητήσει και στη Θεσσαλία και σε άλλα σημεία. Αλλά υπάρχει μία διαδικασία, μία υποδομή και μία απόφαση την οποία θα πρέπει να πάρει σε κεντρικό επίπεδο η χώρα. Δεν είναι, δηλαδή, σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι έχει απορριφθεί τίποτα, αυτό δεν είναι σωστό. Το πού θα γίνει και πώς θα γίνει ένα άλλο ζήτημα. Δηλαδή, να δώσω ένα παράδειγμα: Για να κάνει κανείς πρωτονιακή θεραπεία πρέπει να έχει ισότοπα. Τα ισότοπα χρειάζονται κάποια κύκλοτρα για να γίνουν. Αυτά που θα γίνουν, θα γίνονται στην Αθήνα και θα έρχονται με αεροπλάνο, είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να το δει κανείς χωροθετικά. Χρειάζεται grid   για να γίνει, όπως έχουμε εμείς. Υπάρχει εκεί για να γίνει; Είναι μερικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να συντονίζει κάποιος για να αποφασίσει αν θα κάνει πρωτονιακή θεραπεία και που θα την κάνει. Εμείς, πάντως, είμαστε θετικοί, θεωρούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση να γίνει κέντρο πρωτονιακής θεραπείας. Θα μπορούσε να γίνει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δεδομένου ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλη τη βαλκανική ενδοχώρα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα αποφασίσει η πολιτεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *