Συγκέντρωση διαμαρτυρίας   στην Πλατεία καπνεργάτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πλατεία Καπνεργάτη  στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η παρουσία του κόσμου ήταν αξιοπρεπής καθώς συμμετείχαν οι απολυμένοι της ΒΦΛ και οι εργαζόμενοι στην καβάλα Oil.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Ευθύμης Μακρογιάννης ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση στις 18 του Μάη προχωράει στην ψήφιση ενός 4ου μνημονίου φορτώνοντας την ελληνική κοινωνία με νέα σκληρά μέτρα που έχουν σας αποτέλεσμα να φέρουν μεγαλύτερη ύφεση, λιτότητα και φτώχεια.

Είναι αυτή που εμπορεύτηκε την ελπίδα και ήρθε στην εξουσία ακουμπώντας στην ελπίδα των εργαζομένων και όλη της κοινωνίας.  Αφού εφάρμοσε με ευλάβεια το 3ο μνημόνιο τώρα φέρνει  το 4ο μνημόνιο μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση.

Πόσα άλλα αντεργατικά, φορολογικά  και αντιασφαλιστικά μέτρα μπορεί  να αντέξει αυτή η κοινωνία την οποία διαδοχικές κυβερνήσεις μαζί με τη σημερινή αριστερή διακυβέρνηση συνεχίζουν να την ρίχνουν στην εξαθλίωση;

Καθημερινά αποδομούνται εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.  Η κυβέρνηση χωρίς να πάρει ούτε μια δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και μέτρα για την ανάπτυξη όπως μας υπόσχεται εδώ και δυόμισι χρόνια, προχωρά σε νέα βαριά μέτρα που διαλύουν ακόμη παραπάνω την οικονομία, τις συντάξεις και όλο τον παραγωγικό ιστό της  χώρας.

Ο λογαριασμός είναι βαρύς με νέες περικοπές στις συντάξεις  1,8 δις και νέα φορολογικά χαράτσια. Η συμφωνία με τους δανειστές δεν διασώζει τα όπια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά ακόμα χειρότερα δεν πρόκειται καν να τα επαναφέρει.

Με βάση τα παραπάνω το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση από τη μια κρύβει το περιεχόμενο της πραγματικής συμφωνίας για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την φοροκαταιγίδα που έρχεται και όχι μόνο!  Και από την άλλη, δίνοντας έμφαση στα υποτιθέμενα αντίμετρα προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και όλη την κοινωνία για να χρυσώσει επικοινωνιακά το χάπι.

Αγωνιζόμαστε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Διεκδικούμε πολιτικές που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και έχουν επιβαρύνει βάναυσα τα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Άμεση κατάργηση και μη ψήφιση των νέων μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης
  • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, τα συνδικάτα μαζί με την κοινωνία είναι οι μόνες δυνάμεις που με αγώνα μπορούν να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές και να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κοινωνία τους ψήφισε να βγάλουν την χώρα μας από αυτό το καταστροφικό αδιέξοδο και όχι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών».

ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Από την πλευρά του προέδρου του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Καβάλας ο πρόεδρος του κ. Τάσος Ιωαννίδης τόνισε πως  ουσιαστικά οδηγείται η χώρα σε ένα νέο μνημόνιο.  Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους τόνισε πως  «Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Καβάλας  καλεί τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο   Τομέα  να συμμετάσχουν μαζικά  στην 24ωρη Γενική Πανεργατική Απεργία την Τετάρτη 17  Μαΐου. Καλούμε μαζί μας στο Συλλαλητήριο της Τετάρτης 10:30 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη όλο το Λαό της Καβάλας, τους  εργαζόμενους  στον Ιδιωτικό Τομέα,  τους νέους, τους ανέργους, τους επιστήμονες και  τους αυτοαπασχολούμενους  σε μια δυναμική Παλλαϊκή κινητοποίηση. Διεκδικούμε να ακυρωθεί και να μην ψηφιστεί, από τη Βουλή, το 4ο μνημόνιο,  διεκδικούμε την  κατάργηση όλων των μνημονιακών Νόμων που έχουν ψηφιστεί από το 2010 μέχρι σήμερα και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Επίσης διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών και επαρκή χρηματοδότηση σε Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία και σε όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες με κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός μας από τη φορολογική επιδρομή και τη μείωση του αφορολόγητου. Διεκδικούμε το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και την επαναφορά στο Δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, των αεροδρομίων, των λιμανιών και όλων των υποδομών της χώρας και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ και τέλος διεκδικούμε  την διαγραφή του χρέους».

ΠΟΡΕΙΑ

Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία των απεργών στο κέντρο της πόλης που κατέληξε και πάλι στην Πλατεία καπνεργάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση