Στο Franco`s μία ακόμη υπέροχη βραδιά οινογνωσίας με τα κρασιά Συμεωνίδη

Το Κτήμα Συμεωνίδη και τα κρασιά του παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο café & wine bar Franco`s δίνοντας την ευκαιρία  στους φίλους του ποιοτικού κρασιού να απολαύσουν υπέροχες ποικιλίες σε ένα χώρο ιδανικό για οινογνωσία και γευσιγνωσία. Ο οικοδεσπότης κ. Μιχάλης Μεταξάς ήταν εκεί όπως πάντα να υποδεχθεί τους θαμώνες, ενώ η κ. Μαρία Συμεωνίδου παρουσίασε τις διάφορες ετικέτες. Η βραδιά εξελίχθηκε πολύ όμορφα με τον κόσμο να γεύεται διάφορες ποικιλίες του Κτήματος Συμεωνίδη κάτω από τις ηχητικές μελωδίες του café που πάντα διατηρούν τις ισορροπίες ανάμεσα στο χώρο και τους θαμώνες προσφέροντας χαλάρωση και ψυχαγωγία. Φυσικά ανάλογες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν και το επόμενο διάστημα, καθώς το Franco`s θα είναι κοντά μας καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η Κ. Συμεωνίδου με την ευκαιρία της εκδήλωσης παραχώρησε μία συνέντευξη στην εφημερίδα μας η οποία και ακολουθεί.

Ερωτηθείσα η κ. Συμεωνίδου πότε δημιουργήθηκε το Κτήμα Συμεωνίδή, σημείωσε πως «το Κτήμα Συμεωνίδη δημιουργήθηκε το 2000 στο Ελαιοχώρι Καβάλας, οι αμπελώνες του οινοποιείου εκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου και στο Ελαιοχώρι και γενικά. Το οινοποιείο μας έχει γύρω στα 100 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες και άλλα 50 συνεργαζόμενων παραγωγών».

ΠΡΟΒΟΛΗ

Για την προβολή των συγκεκριμένων κρασιών σε πανελλαδικό επίπεδο η κ. Συμεωνίδου σημείωσε πως «ο πατέρας μου ξεκίνησε πολύ δυναμικά το διαφημιστικό κομμάτι, έκανε πολλές έντυπες διαφημίσεις, κάναμε πολλές βραδιές γευσιγνωσίας των κρασιών μας κι όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σε εστιατόρια, σε wine bars κλπ και γενικά προσπαθούμε συνέχεια να διαφημίζουμε την περιοχή μας. Που είναι μια περιοχή που παράγει όχι μόνο εκλεκτό κρασί, αλλά και πάρα πολλά προϊόντα που είναι εκλεκτά. Η μητέρα μου ζωγραφίζει μπουκάλια κρασιού, είναι συλλεκτικά, έχουν πολύ λίγα τεμάχια, πολλά από αυτά είναι και μάγκνουμ  σε μισόλιτρα και αυτά είναι ζωγραφισμένα στο χέρι από τη μητέρα μου κι έχουν διάφορες παραστάσεις. Είναι συλλεκτικά με κρασί συνήθως ερυθρό μέσα παλαιωμένο παλιάς σοδειάς, που τα παίρνουν οι περισσότεροι για δώρα ή για την κάβα τους κάποιοι που συλλέγουν φιάλες συλλεκτικές και γενικά αρέσουν σε πολύ κόσμο τα συγκεκριμένα μπουκάλια. Το «Κόκκινο Φιλί» είναι ένα κρασί το οποίο βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2005, είναι ροζέ ημίγλυκο και φτιάχνεται από τις ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Merlot. Είναι ένα κρασί το οποίο αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή κι όχι μόνο από το γυναικείο κοινό, αλλά γενικά από όλο τον κόσμο που θέλει το κρασί λίγο πιο γλυκό και μπορώ να πω πως από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει πέσει καθόλου στη δημοφιλία του. Τη Μαλαγουζιά επίσης την κάναμε το 2007, ήμασταν από τα πρώτα οινοποιεία στο Νομό Καβάλας που οινοποιήσαμε τη συγκεκριμένη σαν μονοποικιλιακή και γενικά η Μαλαγουζιά είναι μια ποικιλία που είναι πολύ δημοφιλής. Γενικά οι ελληνικές ποικιλίες είναι δύσκολες, κυρίως οι διεθνείς ποικιλίες είναι πιο εύκολες και στην οινοποίηση και γενικά να προωθηθούν γιατί είναι πιο γνωστές. Αλλά και οι ελληνικές τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και ανεβαίνουν σιγά σιγά».

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ποικιλίες που κατά κύριο λόγο επεξεργάζεται οινοποιητικά το Κτήμα Συμεωνίδη, σημείωσε πως «συνήθως είναι οι ελληνικές ποικιλίες που θέλουν περισσότερη προσπάθεια στην οινοποίηση. Γενικά όλη η περιοχή του Νομού Καβάλας είναι μια περιοχή όπου ευδοκιμεί η άμπελος από τα αρχαία χρόνια γιατί είμαστε σε μια περιοχή που είναι κοντά στη θάλασσα και στο βουνό. Άρα έχει πολύ ξηρά καλοκαίρια και δροσερά και οι χειμώνες είναι ήπιοι δεν υπάρχουν παγετώνες και πολύ έντονα κρύα που θα βλάψουν το αμπέλι. Οπότε είμαστε ευλογημένοι στο Νομό Καβάλας. Πιο εύκολη ποικιλία θεωρείται συνήθως το Sauvignon, μετά η Μαλαγουζιά που είναι πολύ γνωστή και από τις ερυθρές το Merlot θα έλεγα. Αυτές οι ποικιλίες επειδή είναι και πιο γνωστές στον κόσμο είναι διαδομένες περισσότερο και όσοι ξεκινούν να ασχολούνται με το κρασί συνήθως πίνουν αυτές τις ποικιλίες. Ή το Chardonnay Sauvignon ή το Merlot, είναι οι πιο γνωστές και οι πιο αγαπητές από το κοινό και τυπικές χαρακτηριστικές ποικιλίες, οπότε θα πρότεινα σε κάποιον που ασχολείται για πρώτη φορά να δοκιμάσει αυτές τις ποικιλίες αρχικά και μετά να το εξελίξει. Και στην Ελλάδα έχουμε πολύ ωραίες ελληνικές ποικιλίες που μπορεί να δοκιμάσει φυσικά, όχι μόνο τις διεθνείς».

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Αναφορικά με τις εξαγωγές κρασιού η κ. Συμεωνίδου σημείωσε πως «εξάγουμε κρασιά στην Ευρώπη κυρίως και στην Αμερική κατά διαστήματα αλλά και στην Αυστραλία και γενικά προσπαθούμε πάρα πολύ να τρέχουμε το θέμα των εξαγωγών γιατί είναι πολύ σημαντικό μια ελληνική επιχείρηση να εξάγει τα προϊόντα της στα χρόνια που ζούμε και γενικότερα. Το κλίμα για τις εξαγωγές έχει φτιάξει πολύ τα τελευταία χρόνια γιατί προσπαθούν πάρα πολύ οι Έλληνες οινοποιοί για αυτό, συμμετέχουν σε εκθέσεις ομαδικά οργανωμένα. Προσπαθούμε να ανατρέψουμε το κακό κλίμα που υπήρχε τα παλαιότερα έτη για το ελληνικό κρασί και σιγά σιγά πιστεύω τα επόμενα έτη θα φανεί αυτό, θα γίνει πιο εμφανές. Οι φορείς γενικά κάνουν πολλές κινήσεις, για παράδειγμα πολλές εκθέσεις με τοπικά προϊόντα, απλά πρέπει να βοηθούμε λίγο παραπάνω από το κράτος. Εκεί πιστεύω ότι υστερούμε λίγο και είναι και ο φόρος που έχει μπει τώρα στο κρασί που δυσκολεύει παραπάνω την κατάσταση. Γενικά πρέπει οι πολιτικοί να δώσουν λίγη σημασία στα εγχώρια προϊόντα τα οποία εξάγουμε και είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα. Πρέπει να τα προωθήσουν λίγο παραπάνω, να κάνουν κάτι που θα βοηθήσει την κατάσταση γενικότερα».

Στο ερώτημα αν ετοιμάζεται από το Κτήμα Συμεωνίδη κάποια νέα ετικέτα, η κ. Συμεωνίδου ανέφερε πως «ετοιμάζουμε πάρα πολλά, τα οποία θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Δεν τα αποκαλύπτουμε όμως ακόμα, είναι έκπληξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση