Στο φαινόμενο του ευτροφισμού αποδόθηκε η συσσώρευση φυτοπλαγκτικών κυττάρων σε περιοχή της Καβάλας

Εμφάνιση φυτοπλαγκτόν διαπιστώθηκε στον θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας  γεγονός που επιλήφθηκε το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών στην Νέα Πέραμο. Ο Διευθυντής του κ. Σωτήρης Ορφανίδης σημείωσε ότι παρακολουθούν το θέμα ενώ χαρακτήρισε το φαινόμενο περιοδικό.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «την Παρασκευή 19 Ιουνίου έγινε αντιληπτή σε μας μια αλλαγή στην απόχρωση των υδάτων σε μία συγκεκριμένη περιοχή της πόλης. Επιληφθήκαμε του θέματος, συλλέχθηκε δείγμα και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας για περαιτέρω μελέτη. Εκεί διαπιστώθηκε μια μέτρια συσσώρευση φυτοπλαγκτικών κυττάρων και μάλιστα διαπιστώσαμε την κυριαρχία του είδους εστρεπσιέλα, ένα είδος το οποίο αναπτύσσεται με περίσσια θρεπτικά άλατα. Δηλαδή είναι ένας δείκτης ευτροφισμού.

Αυτά τα είδη χαρακτηρίζονται ως επιβλαβή, δεν νομίζω ότι υπάρχει μια απευθείας δημιουργία προβλήματος στον λουόμενο. Ωστόσο θα πρέπει σε τέτοιου είδους φαινόμενα να πραγματοποιούνται και μετρήσεις του μικροβιακού φόρτου έτσι ώστε να αποκλείουμε τέτοια ενδεχόμενα και επιπτώσεις. Θα πρέπει να γίνονται και μικροβιακές αναλύσεις στο νερό για να χαρακτηρίζονται τα νερά κατάλληλα για κολύμβηση.

Εμφανίστηκε σε περιοχή κοντά σε πόλη. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, δεν εμφανίζεται μόνο στην Καβάλα. Αυτοί οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, όταν βρεθούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες υπερ-αναπτύσσονται. Αλλάζει η απόχρωση των υδάτων και δημιουργούν αυτούς τους υπερπληθυσμούς των κυττάρων. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, να υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει υποδομή, όπως είναι το ΙΝΑΛΕ στην περιοχή της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, το κατάλληλο προσωπικό για να μπορούμε να αξιολογούμε σε κάθε περίπτωση την κατάσταση και να βγάζουμε τα σχετικά συμπεράσματα».

ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Πρόσθεσε ότι «οι δειγματοληψίες επαναλήφθηκαν και τις επόμενες μέρες. Το φαινόμενο είχε σύντομη διάρκεια. Επιφυλασσόμαστε για το μέλλον γιατί οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ίδιες. Η βροχή συνεχίζεται και θα πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.

Οι επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ είναι εδώ όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα αλλά και για άλλα θέματα περιβαλλοντικά που αφορούν τη θάλασσα, τα παράκτια ύδατα της ευρύτερης περιοχής για να δίνουν απαντήσεις και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.